REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Letos število novih migrantov v EU najnižje v zadnjih petih letih

Letos število novih migrantov v EU najnižje v zadnjih petih letihLifeline in Acquarius - begunci

Frontex, agencija EU za nadzor skupne meje, je sporočila, da bo letos število novih (ilegalnih) migrantov, ki so prišli v države EU, najnižje v zadnjih petih letih. 

Vseeno se zanimanje za migrantsko krizo ohranja, zahvaljujoč nasprotnim mnenjem glede njihove obravnave.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta so tako zabeležili 118.900 ilegalnih prehodov meje, kar je za več kot 30 odstotkov manj v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta so tako zabeležili 118.900 ilegalnih prehodov meje, kar je za več kot 30 odstotkov manj v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta. Hkrati pa opozarjajo, da medtem ko je število novih prišlekov upadlo, se je v tem času povečalo število umrlih na morju.

Frontex je upad števila pripisal zavračanju uporabi osrednje pomorske poti, med Libijo in Italijo; migranti in begunci so zaradi nevarnega prečkanja Sredozemlja pričeli zavračati uporabo te poti. V primerjavi z lanskim letom je število migrantov na tej poti upadlo kar za 87 odstotkov. 

Matteo Salvini
Italijanski notranji minister Matteo Salvini | VIR: Pixsell

K upadu je nedvomno pripomogla stroga proti-migrantska politika italijanske populistične vlade, v sklopu katere je notranji minister Matteo Salvini zavračal prihode (reševalnih) ladij z migranti na krovu. 

Prav prejšnji mesec je skoraj 60 odstotkov vseh migrantov v EU prišlo preko Španije.

Posledično je v tem času naraslo število migrantov, ki so prečkali Sredozemlje in prišli v Španijo (večinoma iz Maroka). Prav prejšnji mesec je skoraj 60 odstotkov vseh migrantov v EU prišlo preko Španije. Tako so oktobra letos zabeležili 9.400 migrantov na maroško-španski poti, kar predstavlja več kot 100 % povečanje v primerjavi z lanskim oktobrom. 

Kljub trendu padanja števila migrantov, ki prihajajo na novo v EU, migrantska kriza še vedno ostaja glavna debata v politiki in družbi, kar se odraža tudi v širjenju proti-migrantske retorike, še poroča nemški DW.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek