REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija na področju kibernetske varnosti za Nigerijo!

Slovenija na področju kibernetske varnosti za Nigerijo!VIR: Insajder.com

Kibernetska (oz. računalniška) varnost v Sloveniji je na zelo nizki ravni, kar dokazuje tudi indeks držav po stopnji državnega kibernetske varnosti (National Cyber Security Index; NCSI). 

Na lestvici med 117 državami se Slovenija nahaja na 48. mestu – za Nigerijo in pred Albanijo. Pri tem tudi najbolj preseneča velik razkorak med digitalnim razvojem in kibernetsko varnostjo, ki obsega kar 26,31 točk razlike (od 100). 

Pred Slovenijo so tako tudi Bosna in Hercegovina (42.), Hrvaška (29.), in Srbija (16.); od nekdanjih jugoslovanskih republik sta se slabše odrezali le Makedonija (57.) in Črna gora (68.).

Pred Slovenijo so tako tudi Bosna in Hercegovina (42.), Hrvaška (29.), in Srbija (16.); od nekdanjih jugoslovanskih republik sta se slabše odrezali le Makedonija (57.) in Črna gora (68.). Kosovo ni bilo zajeto v raziskavo. Na prvih petih mestih se tako nahajajo: Litva, Španija, Estonija, Francija in Nemčija. 

Pri oblikovanju indeksa so uporabili pet različnih področij: identifikacija groženj nacionalni kibernetski varnosti, identifikacija ukrepov in zmožnosti, izbor pomembnejših in merljivih dejstev, razvoj indikatorjev kibernetske varnosti in združevanje indikatorjev kibernetske varnosti. 

NCSI je izdelala e-Governance Academy iz Estonije, kjer se nahaja tudi Natov Center odličnost za sodelovanje pri kibernetski obrambi. Pri oblikovanju indeksa so uporabili pet različnih področij: identifikacija groženj nacionalni kibernetski varnosti, identifikacija ukrepov in zmožnosti, izbor pomembnejših in merljivih dejstev, razvoj indikatorjev kibernetske varnosti in združevanje indikatorjev kibernetske varnosti. 

Do podatkov so prišli preko javno dostopnih podatkov in sicer zakonodajnih dokumentov, uradnih dokumentov in uradnih spletnih strani. 
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek