REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V makedonskem parlamentu premalo glasov za spremembo imena države

V makedonskem parlamentu premalo glasov za spremembo imena državeNasprotniki spremembe imena - Makedonija

Poslanska skupina makedonske opozicijske stranke VMRO-DPMNE je danes zapustila razpravo o spremembah ustave v skladu s sporazumom z Grčijo, da bi ime države spremenili v Severno Makedonijo. Vse tako kaže, da za spremembo ustave tako ne bo dovolj glasov. Makedonija je tako vse bližje predčasnim volitvam. Sporazum o spremembi imena medtem spodkopava tudi grško vlado.

V VMRO-DPMNE so ocenili, da razprava v sobranju o ustavnih spremembah postaja brezpredmetna, glede na to, da referendum o sporazumu z Grčijo ni uspel. Po njihovem mnenju so državljani jasno pokazali, da so proti spremembi imena države, povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Da bi ustrezno spremenili ustavo, je potrebnih 81 od skupno 120 poslanskih glasov, kar pa se za vladno koalicijo pod vodstvom socialdemokrata Zorana Zaeva vse bolj zdi misija nemogoče.

Socialdemokrati so tudi že opozorili, da bo "parlamentarna večina v naslednjih nekaj dneh razpisala izredne parlamentarne volitve", če bo opozicija še naprej "blokirala prihodnost Makedonije".

S tem so se tudi ostro odzvali na besede vodje VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega, ki je odgovornost za nastali položaj in da je sporazum z Grčijo propadel, pripisal vladi. Mickoski je tudi zavrnil poziv ameriškega predstavnika Wessa Mitchela, naj vendarle podprejo sporazum, da bi Makedonija lahko nadaljevala pot v Nato in EU.

Makedonija - Samuilova trdnjava v Ohridu

V skladu s sporazumom bi se Makedonijo preimenovala v Severno Makedonijo in to zapisala tudi v ustavo. V zameno bi Grčija odpravila blokado pri njenem vključevanju v EU in Nato. A makedonski referendum o tem vprašanju zaradi prenizke udeležbe ni uspel, čeprav je sporazum podprla velika večina tistih, ki so prišli na volišča.

Glede na to, da je bil referendum posvetovalni, so v vladi rezultat interpretirali kot zeleno luč za spremembo ustave, v opoziciji pa kot jasen signal, da so državljani proti. Zaev je nato že takoj zagrozil s predčasnimi volitvami, na katerih se mu obeta okrepitev moči v parlamentu.

Sporazum maje tudi vladno koalicijo v Grčiji pod vodstvom premierja Aleksisa Ciprasa. V koalicijski stranki Neodvisni Grki sporazumu nasprotujejo in grozijo tudi z odhodom iz koalicije. V sredo je zaradi tega spora odstopil zunanji minister Nikos Kocjas. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek