REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Severnokorejci umirajo zaradi vročinskega vala, Kim pa jim je izdal najbolj bizaren ukaz

Severnokorejci umirajo zaradi vročinskega vala, Kim pa jim je izdal najbolj bizaren ukazKim Jong-un

Skoraj 40 delavcev Severne Koreje je zaradi neznosno visokih poletnih temperatur zraka umrlo za infarktom, ko so delali na žgočem Soncu. Na stotine drugih delavcev, ki so delali na gradbiščih in na poljih, je bilo hospitaliziranih, nato pa je državni časnik Rodong Sinmun ljudstvu prenesel bizarno Kimovo sporočilo.

Kim je sorojakom zapovedal, naj jedo meso psa - znano kot "dangogi" ali "sladko meso" - da bi ohranili svoje zdravje. Poudaril je, da je "dangogi" super hrana in dodal, da je na tako hudi vročini dobro jesti tudi "čogjitang" - hladno piščančjo juho, pa tudi kašo iz rdečega fižola. Dobro skuhana juha "bošintang" iz pasjega mesa ali pa "dangogi" z mlado čebulo in poprom je dobra za prebavo in kot hranljivo dopolnilo, navaja severnokorejsko glasilo Rodong Sinmun.

Dobro skuhana juha "bošintang" iz pasjega mesa ali pa "dangogi" z mlado čebulo in poprom je dobra za prebavo in kot hranljivo dopolnilo, navaja severnokorejsko glasilo

Kim pogosto zagovarja porabo mesa psov v Severni Koreji kot specialitete, kljub okrutnosti, ki jo te živali trpijo, preden pristanejo na severnokorejskih krožnikih. Rad poudarja, da je zaradi najboljšega okusa potrebno pse pred pripravo užitnega obroka "pretepsti do smrti" (da bi se meso zmehčalo), in se sploh ne ozira na zgražanje iz vsega sveta, poroča Daily Star.

Kim je prepričan, da meso psov daje moč in ima več vitaminov kot meso drugih živali, vključno s piščančjim, govejim, svinjino in račjim.

Toda njegova ljubezen do mesa psov ni naletela na dober odziv v Južni Koreji. V Južni Koreji so aktivisti protestirali zoper zakol psov, za izpričano ljubezen Kim Jong-una do pasjega mesa pa nimajo razumevanja tudi v drugih državah v tem delu sveta, poroča vietnamski 24h.com.

Vendar pa Kimov režim še zmeraj, ko Korejski polotok udari Sonce, ne priporoča prebivalstvu užitje vode in umik na senčno stran kot odrešitev od vročine, ampak od ljudstva zahteva, da si da na krožnik "specialitete" iz mesa psov.

Na Korejskem polotoku se trije najbolj vroči dnevi v letu imenujejo "sambok". Sambok po navadi "obišče" Korejski polotok sredi julija, zato je to čas, ko Korejci na različne načine poskušajo v svoja izčrpana telesa povrniti moč prek hrane. Toda na jedilniku nista le piščanec in kunec, ki sta "energetsko" najbolj priljubljena v Koreji.

Tako v Severni kot tudi Južni Koreji, poleg priljubljene "samgyetang" juhe spravljene iz piščančjega mesa in ginsenga ponujajo tudi popularne specialitete, skuhane iz človekovega "najboljšega prijatelja."

Že leta 2013 je Osrednja severnokorejska tiskovna agencija objavila članek z naslovom "Trije najbolj vroči dnevi poleti in hrana za revitalizacijo v Severni Koreji", med ponujenimi recepti pa so bile jedi, narejene iz mesa psov.

To ni bilo prvič - tudi leta 2005 je v Severni Koreji v enemu od odmevnih člankov priporočeno "konzumiranje pasje juhe, ker ta dviguje imuniteto in rešuje pred vročino". V istem članku je ugotovljeno, da ima ta juha pravzaprav dvojno uporabo v boju zoper visoke temperature zraka. Ne le, da jo lahko jeste, priporočljivo naj bi bilo v njej tudi "namakati noge".

Revščina in pomanjkanje živil sta pripeljali do tega, da uživanje pasjega mesa v Severni Koreja postaja vse bolj priljubljeno, tako da je v Pjongjangu vse več restavracij, ki na pasji vročini služijo - pasjo juho.

V sosedni Južni Koreji so pred časom začeli opuščati to ostudno kulinarično prakso, ko je tamkajšnje sodišče odločilo, da je "ubijanje psov za meso - odslej nezakonito".

Zagovorniki pravic živali so odločitev sodišča pozdravili kot prvi korak na poti popolne prepovedi uživanja pasjega mesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pasje meso je dolgo časa del tudi južnokorejske kulinarike, letno pa naj bi pojedli okoli milijon psov. Vendar je pasje meso v zadnjih letih izgubilo svojo mesto v južnokorejski kuhinji, saj so štirinožci prevzeli vlogo najboljšega prijatelja in se jih ne razume več kot živino.

Skupina zagovornikov pravic živali Care je lani vložila pritožbo proti pasji farmi v mestu Bucheon, ker "ubijajo živali brez pravega razloga" in ker kršijo higienske predpise. Tožilec je kasneje vložil tožbo, sodišče pa je nato odločilo, da uživanje mesa ni zakonit razlog za ubijanje psov ter omenjeni pasji farmi naložilo plačilo kazni v višini treh milijonov wonov (2300 evrov).

Odločitev sodišča sicer še ne pomeni splošno prepoved ubijanja psov po celi Južni Koreji. A je poslanec vladajoče Demokratične stranke v parlament že vložil predlog zakona, ki pa bi dokončno prepovedal ubijanje psov za meso.

Glede na lansko javnomnenjsko raziskavo približno 70 odstotkov Južnokorejcev ne uživa pasjega mesa, a bi prepoved podprlo le okoli 40 odstotkov vprašanih.

Glede na lansko javnomnenjsko raziskavo približno 70 odstotkov Južnokorejcev ne uživa pasjega mesa, a bi prepoved podprlo le okoli 40 odstotkov vprašanih.

Medtem pa na Kitajskem še danes nočejo prepovedati razvpiti poletni festival Yulin, ko ob poletnem sončevem obratu tradicionalno zakoljejo več tisoč psov in iz njih pripravijo "zdravilne obare". Na Kitajskem sicer letno za meso ubijejo več kot 10 milijonov psov.

Se pa tudi na Kitajskem najde vedno več zagovornikov prepovedi pasjega mesa. Med drugim so aktivisti vzpostavili spletno stran, na kateri lahko posamezniki opozorijo na nezakonite restavracije. Zaenkrat so označili že več kot 1300 restavracij, od katerih so jih več kot 200 zaprli.

Že pred festivalom, ki je bil 22. junija letos pa so aktivisti s celega sveta poslali kitajski vladi v Peking protestno pismo z več kot 235.000 podpisi, v katerem so zahtevali prepoved.

V severnokorejskem propagandnem radijskem kanalu Glas Tongila pa se ne ozirajo na glas ljudstva in trdijo: "Obstaja stari rek, da je tudi le nekaj žlic dangogija (pasja obara) odlično zdravilo v času pasje vročine".

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek