REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Telegraph: Kompleksna ruska obramba osupnila tako Ukrajince kot Britance

Telegraph: Kompleksna ruska obramba osupnila tako Ukrajince kot Britance»Od našega sovražnika bi se morali učiti, kako gradijo svoje obrambne rove, ker so v tem tako odlični,« je za britanski časnik povedal ukrajinski obveščevalni častnik Sergej. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinske enote se soočajo z izdelano mrežo ruske obrambe, ki se razteza na stotine kilometrov vzdolž frontne črte in so jo zgradile ruske sile v pričakovanju ofenzive Kijeva.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je nedavno izjavil, da se je dolgo pričakovana ofenziva sil Kijeva uradno začela, vendar izgube, ki jih je nedavno utrpela ukrajinska stran, vključno s precejšnjim številom nemških tankov Leopard, pa tudi drugega zahodnega orožja, kažejo, da je ofenzivo veliko lažje napovedati, kot dejansko tudi izvesti.

Poleg tega je ruska obrambna črta večplastna in dobro utrjena, kot kažejo satelitski posnetki, ki jih je Maxar Technologies delil z britanskim Telegraphom.

Ruska obramba je sestavljena iz triplastnega sistema z različnimi stopnjami utrjenosti, katerega globina v nekaterih smereh presega 30 kilometrov, je v izjavi za britanski časnik dejal ukrajinski uradnik.

»Imajo neverjetne strelske jarke in naravnost neverjetne utrdbe, težko bo prebiti njihove obrambne črte,« je za Telegraph povedal poveljnik ukrajinske Nacionalne garde po imenu Sergej in dodal, da »imajo (Rusi) tudi razvejana minska polja in dobro topništvo«, ki jih je, kot poudarja, več kot ukrajinskih.

Ukrajinska stran že več kot šest mesecev pripravlja 12 novih ofenzivnih brigad, od tega devet, ki so jih oborožile in izurile države NATO bloka, medtem ko je ruska stran v tem času gradila utrdbe na območjih, ki naj bi bila tarča Kijeva, in sicer v Zaporožju na jugu ter območju Donecka in Luganska na vzhodu.

Večplastna ruska obrambna linija se razteza na več kot 965 kilometrih, ugotavlja britanski časnik.

Kaj kažejo satelitske slike?

En satelitski posnetek prikazuje skrbno zgrajene jarke zunaj mesta Mihajlovka, kjer naj bi ukrajinske sile izvajale pritisk.

Rovi služijo kot zaledni obrambni položaj ruskih sil, nahajajo pa se skoraj 30 kilometrov za trenutnimi frontnimi črtami, kar Telegraph pripisuje previdnosti ruske vojske.

Drugi satelitski posnetki prikazujejo globoke rove neposredno pred drevesno mejo, ki služijo za prikrivanje topniških položajev, dodaja britanski časnik.

Ruske sile so bliže frontni črti postavile številne majhne betonske piramide, znane kot »zmajevi zobje«, ki se uporabljajo za zadrževanje oklepnih vozil.

Najprej napadalce čakajo mine, nato jarki s pehoto v lisičjih luknjah, nato zmajevi zobje za ustavljanje tankov, nato jarki za ustavljanje tankov, nato jarki, ki potekajo cik-cak, da zmanjšajo moč eksplozij v njih in imajo tudi bunkerje. Vir: Posnetek zaslona

Ena fotografija, posneta marca, prikazuje na stotine teh objektov, postavljenih v vrste, z rovi za vojake vzhodno od mesta Vajlivka, ki je na križišču v smeri Melitopolja.

Čeprav na satelitskih posnetkih niso vidni, je pred temi strukturami verjetno mogočna mreža minskih polj, katerih namen je preprečiti ukrajinski prodor proti jugu, piše Telegraph.

Poboj leopardov... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Britanski časnik občuduje tudi strukturo ruske večplastne obrambe: prvi obrambni sloj vzdolž stične črte »vključuje bojne položaje, ki jih zaseda pehota,« glede na nedavno poročilo britanskega Kraljevega inštituta za združene službe (Royal United Services Institute - RUSI).

Drugi ima popolno izdelane rove, za razliko od »lisičjih lukenj«, namenjenih posameznim vojakom v prvi obrambni plasti, pa tudi betonske utrdbe za orožje, kjer je to mogoče.

»Pred temi položaji je postavljenih več vrst ovir, običajno oblikovanih s štiri metre globokim in šest metrov širokim protitankovskim jarkom, 'zmajevimi zobmi' in bodečo žico,« poudarja poročilo.

Globina teh formacij je običajno približno pet kilometrov, vsaka vrsta fizične obrambe pa je ponavadi globoka med 700 metri in enim kilometrom, tako da je celotna linija ovir prekrita z ognjenimi linijami.

»Tretji sloj običajno vključuje obrambne bojne položaje in skrita območja za rezerve, z vkopanimi položaji za vozila,« je izpostavljeno v poročilu londonskega možganskega trusta RUSI, ki niti ne poskuša prikiti, da je ruska obramba presenetila tako Britance kot Ukrajince.

Britanski obveščevalni uradniki ocenjujejo, da ruske obrambne črte predstavljajo »enega najobsežnejših sistemov vojaških obrambnih del, ki so bili videni kjerkoli na svetu«, ugotavlja Telegraph in dodaja, da nedavne analize kažejo, da se te lahko raztezajo vzdolž celotne frontne črte, torej od Krima do Donbasa.

Telegraph dodaja, da ukrajinske čete občudujejo rusko spretnost pri gradnji jarkov, kar britanski časnik razume kot priznanje, da ofenziva pod taktirko Kijeva ne bo tako enostavna, kot pričakujejo nekateri opazovalci na Zahodu.

»Morali bi se učiti od našega sovražnika, kako gradijo svoje obrambne rove, ker so v tem tako odlični,« je ukrajinski obveščevalni častnik Sergej sklenil za britanski časnik in v isti sapi za tolažbo dodal, da ruske sile za gradnjo jarkov »uporabljajo specializirana vozila, ne le roke«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek