REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za potovanja izven cest, toda v luksuznem stilu

Za potovanja izven cest, toda v luksuznem stiluEXP-6, off-road prikolica

Čeprav pri nas nimamo neprehodnih področij ali pa se po večini niti ne smemo voziti izven uradnih cest, imamo dovolj navdušencev nad takšnimi ekstremnimi vozili. Čeprav nismo narod nomadov, imamo vseeno ljudi, ki si uredijo vozila in potujejo tudi do najbolj skrajnih področij na svetu.

Ko omenimo turistično prikolico, imamo pogosto v očeh dva ekstrema: to je ali popolnoma izrabljena zadeva iz »sindikalnih počitnic«, postavljena na betonskih zidakih, ker se ne da več premikati ali pa gre za nesluteni luksuz, ki cenovno prekaša vsako »normalno« počitniško letovanje.

Prikolica ima zadaj še priročen vitel, s katerim prikolico potegnete ven oziroma nazaj

Oglejmo si EXP-6, off road turistično prikolico. Avstralsko podjetje Bruder je predstavilo ultimativno prikolico, ki jo lahko vzamete s seboj na najbolj ekstremna popotovanja po divjini. Če pogledamo samo podvozje, nam je takoj jasno, da je namenjena za vožnjo po brezpotju.

Dvoosna prikolica z velikimi kolesi 305/60-18 in vzmetenjem, ki omogoča preko 30 cm hoda posameznega kolesa, po višini nastavljivo vzmetenje preko zračnih mehov (s pritiskom na gumb v avtomobilu) in v obe smeri nastavljivi hidravlični blažilniki. V koliko pa se vseeno »zaplezate« preko skal ali obtičite v kakšni globeli, pa ima na zadnji steni še priročen vitel, s katerim prikolico potegnete ven oz. nazaj.

EXP-6, off-road prikolica

A samo bistvo ni v premagovanju ovir, temveč v komfortu, ki ga takšna modularna potujoča hiša premore. Ko se namestimo, se začne odpiranje prikolice. Najprej odpremo oz. dvignemo zadnji pokrov ter pritisnemo na stikalo, da se dvigne streha in tako dobimo v notranjosti stojno višino. To je potrebno zaradi tako velike oddaljenosti podvozja od tal, saj bi bila brez te pomične strehe sama skupna višina prikolice previsoka za »normalno« popotovanje.

Na straneh ter razširi, tako dobimo zunanjo kuhinjo, vključno s tendo. Tudi hladilnika z zamrzovalnikom sta dva: eden dosegljiv z zunanje strani pri kuhinji, drugi pa v notranjosti.

Vsa razsvetljava je na osnovi LED tehnike, za polnjenje akumulatorja pa skrbijo 800 W sončni paneli na strehi

Čeprav sama notranjost ni tako velika, lahko 6 ljudi brez težav prespi ali sedi za mizo. V notranjosti je tudi WC in tuš, a ker je strop dvižen, je zgornji del pregrajen s pregrado iz blaga. Torej nudi veliko udobja, kot ga poznamo iz običajnih prikolic. Imamo tudi sistem ogrevanja, saj nam je jasno, da se tudi v vročih podnebjih, kot je avstralsko, ponoči lahko temperatura spusti zelo nizko.

V notranjosti imamo še 450 Ah akumulator za kompletno napajanje prikolice s TV sprejemnikom in 200 l velik zalogovnik vode z Webasto grelcem, če potrebujemo še vročo vodo. Vsa razsvetljava je na osnovi LED tehnike, za polnjenje akumulatorja pa skrbijo 800 W sončni paneli na strehi.

Za vleko prikolice potrebujete dovolj močno in težko 4x4 vozilo, saj ima sama prikolica preko 1,9 tone in če upoštevamo, da bomo z njo vozili po terenu, je potreba po težjem vozilu kaj hitro tu. Je pa dobro vedeti, da kamorkoli bomo z njo odšli - vedno bo kompletno udobje z nami. Pa naj si bo to zgolj avanturistični dopust, iskanje zlata, ribolov, lov ali preizkušanje lastnih meja in meja vozila.

Pa srečno pot.

Mere:

Dolžina: 6,723 m
Širina:    1,920 m
Višina:   2,120 m
Teža:     1.880 do 2.100 kg
Cena:   100.000 eur

Vir in več infotmacij: https://bruderx.com

https://youtu.be/Rco2sMQDRfc

https://www.youtube.com/c/BruderExpedition

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek