REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Milijardna pomoč ameriškim kmetom

Milijardna pomoč ameriškim kmetomSony Perdue / Minister za kmetijstvo ZDA

Minister za kmetijstvo ZDA Sony Perdue je v torek napovedal 12 milijard dolarjev pomoči ameriškim kmetom kot kratkoročni ukrep proti posledicam trgovinskih vojn. Te je sicer sprožil ameriški predsednik Donald Trump, ki je v torek na enem svojih zborovanj kmetom zagotovil, da bo vse v redu, le potrpežljivi naj bodo.

Trump je z zvišanjem carin na jeklo in aluminij ter drugo blago sprožil povračilne ukrepe tujih držav, ki so najbolj prizadele ameriške kmete, med drugim proizvajalce soje, katerih pridelka več ne odkupuje Kitajska. Ukrepi tujine so bili merjeni na Trumpovo volilno bazo, napoved pomoči kmetom pa kaže, da namerava Trump vztrajati.

Ameriški predsednik je prepričan v zmago ZDA v trgovinskih vojnah.

Ameriški predsednik je prepričan v zmago ZDA v trgovinskih vojnah. Največje ugodnosti naj bi zaostrovanje prineslo prav kmetom, je dejal v torek v Kansas Cityju, vendar morajo biti še malce potrpežljivi. Novembra bodo sicer v ZDA potekale kongresne volitve in pomoč kmetom hkrati pomeni pomoč republikanskim kandidatom za kongres.

Kmetijsko ministrstvo za 12 milijard dodatne porabe ne potrebuje odobritve kongresa, saj bodo ta denar zagotovili prek posojilne veje znotraj ministrstva za kmetijstvo, to je Kreditne korporacije za surovine. Ta pomaga vedno, ko cene pridelkov padejo prenizko.

Senatorji in kongresniki, ki prihajajo iz držav, kjer je veliko kmetov, napoved Trumpove vlade hvalijo, ne glede na to, iz katere stranke prihajajo. Demokrati sicer mimogrede opozarjajo, da tega ne bi bilo treba, če Trump ne bi vodil svojevrstne trgovinske politike.

Trgovinska vojna lomi noge našim kmetom, odgovor Bele hiše pa je 12 milijard dolarjev za zlate bergle.

Kritični pa so republikanci iz držav, kjer kmetijstvo ni tako pomembno in so bili do Trumpovega prihoda na oblast glasni zagovorniki svobodne svetovne trgovine. Po njihovi oceni pomoč kmetom močno diši po socializmu. "Trgovinska vojna lomi noge našim kmetom, odgovor Bele hiše pa je 12 milijard dolarjev za zlate bergle," je sporočil republikanski senator iz Nebraske Ben Sasse.

Soja, ZDA, kmet

ZDA so lani izvozile za 138 milijard dolarjev kmetijskih pridelkov, od tega za 21,5 milijarde dolarjev soje. Lani je Kitajska odkupila za 12,3 milijarde dolarjev ameriškega izvoza soje, letos pa je odkup po zaostrovanju trgovinske vojne prekinila.

Pomoč za kmete bo menda več kot zadostna za letošnje leto. Kasneje bo škripalo, če se bodo trgovinske vojne nadaljevale, vendar politično za Trumpa to ne bo težava, če bodo njegovi republikanci zadržali večino v kongresu, sam pa bo, kot pravi, iz vojn izšel kot zmagovalec.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek