REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Menjava olja v motorju: 17.000 eur

Menjava olja v motorju: 17.000 eurTudi Veryon je samo avtomobil, a potrebuje mnogo več vzdrževanja kot vaš…| VIR: Royal Exotic Cars

Avtomobili so danes nujno zlo tako za ohranjanje mobilnosti kot za sproščanje raznovrstnih užitkov. In posledica tega je, da moramo stroje tudi nujno vzdrževati. Razumljivo to za seboj potegne določene stroške, ki nastanejo tako zaradi uporabe potrošnega materiala: filtri in olja, kot tudi samega dela za izvedbo menjave. In prav tu se zadeve močno razlikujejo: množični vsakodnevni avtomobili imajo to preprosto rešeno in na enem delu izpustimo motorno olje, na primer Bugatti Veyron pa kar na 16 mestih.

Veyron pač uporablja sistem suhega karterja, kar pomeni, da ima ločeno posodo za olje in več črpalk, ki skrbijo za mazanje 16 valjnega motorja.

Ameriško podjetje Royal Exotic Cars, ki se ukvarja z izposojo športnih avtomobilov zgornjega razreda, je naredilo zelo dober video posnetek, kjer so nam pokazali, kaj vse je potrebno narediti, da na Bugattiju zamenjajo motorno olje. To je pri »vsakdanjih« avtomobilih zelo enostaven in hiter poseg, pri zapletenih konstrukcijah, kot Veyron zagotovo je, pa je to zapleten postopek, ki zahteva razstavljanje dobršnega zadnjega dela avtomobila, da pridejo do vseh 16-ih mest, kjer se iztaka rabljeno olje. Veyron pač uporablja sistem suhega karterja, kar pomeni, da ima ločeno posodo za olje in več črpalk, ki skrbijo za mazanje 16 valjnega motorja.

Velikoserijski avtomobili so skonstruirani na način, da se jih da hitro sestaviti, vsebujejo modularne dele za primer servisiranja (ni več klasičnega popravljanja, temveč se enostavno menjajo deli oz. sklopi). Pri hiper-športnih avtomobilih, kjer je vse podrejeno zmogljivostim, pa je zadeva drugačna. Prav zato je vzdrževanje in servisiranje takšnih vozil neprimerno dražje in zahteva tudi določeno posebno znanje ter posebno orodje. Takšne posege se ne priporoča domačim mojstrom, saj v primeru zapletov strošek popravila lahko zaide v neslutene višave in noben lastnik tega ne bo vesel.

Menjava olja, avto
Servis lahko naredite tudi doma, a dobro je, če točno veste kaj delate. | VIR: Bojan Črnologar
Torej, če si boste zaželeli kakšnega Bugattija in bi morda celo naleteli na ugoden nakup, naj vas menjava olja za 17.000 eur ali set pnevmatik za dobrih 25.000 eur ne ustavi od uresničitev vaših želja.

Nakup rabljenega športnega vozila tako zahteva temeljiti premislek, kaj nam bo vse to prineslo v prihodnosti. Zato je lahko nakup še najmanjši strošek v nadaljnjih 6-10 letih, koliko bi takšno vozilo lahko imeli. Vikend izleti in občasna poslovna potovanja, vse skupaj bi letno naredili med 6 in 10.000 km, nam lahko predstavlja kar dober finančni zalogaj. Posebne pnevmatike, posebne zavorne obloge, večja količina olja v motorju, servisi na 5.000 km, ne prav poceni zavarovanje… Vse to so stvari, na katere je potrebno biti pozoren. 

Torej, če si boste zaželeli kakšnega Bugattija in bi morda celo naleteli na ugoden nakup, naj vas menjava olja za 17.000 eur ali set pnevmatik za dobrih 25.000 eur ne ustavi od uresničitev vaših želja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek