REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Luksuzna dvoživka: Terra Wind

Luksuzna dvoživka: Terra WindAvtodom Terra Wind | VIR: camillc.com

Avtodom nudi svojevrstni potovalni užitek. Če je v velikosti avtobusa, je luksuz lahko na zelo visokem nivoju. S posebno dodatno opcijo, da zapelje v vodo ter pluje, pa prestopi mejo znanstvene fantastike. Kar pa ne velja za podjetje CAMI (Cool Amphibius Manufacturer International), kjer so se specializirali za proizvodnjo amfibijskih vozil.

Model Terra Wind je plavajoči avtobus, dobesedno. Vzeli so visokopodni avtobus, ga naredili vodotesnega s posebej prilagojenim prostorom za motor, dodali plavajoče stabilizatorje ter vse skupaj pretvorili v avtodom. Enostavno povedano, na cesti je avtodom, na vodi pa plavajoča barka. In vse to ne da bi potniki sploh kaj morali storiti, ko to vozilo / plovilo zapelje iz ceste v vodo. Enostaven pritisk na nekaj gumbov in zadeva pluje. S predstavitvijo tehničnih rešitev so sicer zelo skopi, zato predvidevamo, da je pogon sistema jet in krmiljenje poteka preko usmerjanja izpustne šobe.

Avtodom Terra Wind
VIR: camillc.com
Plavajoči avtobus je premaknil tako tehnološke kot izvedbene meje zelo visoko, le oblikovno žal zaostaja.

Za stabilizatorje pri plovbi na vsaki strani uporablja napihljive tube, ki so zelo podobne nam poznanim »bananam« za vleko adrenalina polnih plavalcev po vodi. Namenjen je plovbi po jezerih, kjer ni pričakovati visokih valov, ki bi ogrozili stabilnost plovila. Med vožnjo po cesti so tube seveda spravljene, in sicer v prostoru, ki ga normalno poznamo kot prostor za prtljago. Ko vozilo zapelje v vodo in postane plovilo, pa posebni nosilci, ki se iztegnejo izpod vozila, le tega razširijo in obenem nosijo tube. Tako pridobi nujno potrebno bočno stabilnost. Sam sistem je patentiran in zagotavlja nepotopljivost plovila.

Notranjost je lahko zelo prestižna, vse pa je stvar želja in potreb naročnika. Razumljivo, da je na voljo obilo udobja, vključno z razširljivo spalnico (pogoj, da je na suhem). Ima navigacijsko opremo tako za po cesti kot za plutje, nadzor vseh pomembnih naprav na armaturi pa spominja na star Sojuzov raketoplan. Sami gumbi, kamor seže oko.

Potencialni lastnik bo olajšan za vsaj milijon evrov, kolikor je začetna cena, da vam ga naredijo. Seveda zadostuje celemu spisku standardov: ABS, DOT, EU, MCA, NHTSA, SAE, USCG, ki jih predpisujeta tako ameriška agencija za pomorstvo kot druge oblasti, ki nadzorujejo varnost vozil in plovil.

Po cesti lahko dosežete 80 milj/uro (128 km/h) po vodi pa plujete s hitrostjo 7 vozlov. Podatka o porabi ni, sicer pa če lahko namenite toliko denarja za dvoživko, vam poraba res ne sme delati preglavic, mar ne?

Avtodom Terra Wind
Tehnični podatki
Sprednja osovina: 5.443 kg
Zadnja osovina: 9.525 kg
Skupna teža: 14.968 kg
Največja dovoljena teža: 18.597 kg
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek