REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prestižni hotel Donalda Trumpa v Washingtonu je postal »usrana luknja«

Prestižni hotel Donalda Trumpa v Washingtonu je postal »usrana luknja«Vhod v Trumpovo "usrano luknjo" v Washingtonu

Na pročelju enega od najbolj prestižnih hotelov predsednika ZDA Donalda Trumpa v Washingtonu se je pojavil velik svetleč napis, ki opozarja, da je pravo ime hotela »Usrana luknja« ter da je v tem hotelu mogoče vplačati tudi »vse podkupnine za Trumpa.«

Kmalu zatem, ko je ameriški predsednik Donald Trump države kot so Haiti, El Salvador in nekatere afriške države ob razgovoru o novem zakonu o imigraciji in veljavnosti (DACA) imenoval »usrane luknje«, se je nad predsednika ZDA usul plaz kritik. Istočasno pa se je ista beseda prikazala tudi na prestižni nepremičnini, ki je v lasti samega Donalda Trumpa – na njegovem hotelu v Washingtonu. Beseda »usrana luknja« je bila, kot poroča washingtonski The Hill z velikimi modrimi črkami projicirana nad vhod v predsednikov hotel v Washingtonu. Gre za umetniški projekt, ki ima tudi svojo spletno stran kjer si je mogoče zadevo ogledati neposredno. Napis je bil na pročelje hotela projiciran z močnim projektorjem. Posnetek se je pojavil tudi na kanalu You Tube.

»Podkupnine za Trumpa vplačajte tukaj«

Poleg glavnega napisa so bile na pročelje Trumpovega hotela projicirane tudi naslednje besede: »Podkupnine za Trumpa vplačajte tukaj«, »Vplačila dobrodošla« ter »Vsi smo odgovorni, da se upremo in končamo z belo nadvlado.«

Avtor te umetniške akcije je Robin Bells, ki je na Twittru opisan kot »nagrajen avtor, video novinar in multimedijski umetnik, ki deluje v Washingtonu D.C.«

In ne samo to, ljudje so pričeli uporabljati spletne aplikacije za ocenjevanje hotelov kot so Yelp in podobne, da bi Trumpove hotele opisali kot »usrane luknje« in jim dali sami eno zvezdico za oceno kvalitete njihove ponudbe. Kot kaže zapis Billa Auclaira dobivajo hoteli Donalda Trumpa »plaz« negativnih kritik in so na družbenih omrežjih dosledno opisani kot »usrane luknje«. Eden od komentatorjev je zapisal, da je Trumpov hotel v Washingtonu »prava usrana luknja«, s »pridihom bele nadvlade« in da ambient zaudarja po »rasizmu in izdajstvu.« Drugi je zapisal, da ima hotel hrano, ki je podobna odpadkom, da je v hotelu »polno Rusov« in da »smrdi po izdaji.« In tako naprej…

Ocene Trumpovega hotela - samo ena zvezdica
"To se dogaja sedaj: Trumpove restavracije, hoteli in druge nepremičnine na Yepu in drugih javnih straneh dobivajo plaz ocen z zgolj eno zvezdico, ker so 'usrane luknje'"

Več ameriških medijev je namreč objavilo, da je Trump v četrtek na sestanku za zaprtimi vrati s kongresniki o ureditvi problema priseljevanja vprašal, "zakaj prihajajo sem vsi ti ljudje iz usranih lukenj, ne pa na primer iz Norveške?". Pri tem so mediji navedli ljudi, ki so bili seznanjeni z vsebino sestanka.

Visoki komisariat ZN za človekove pravice je izjavo predsednika ZDA obsodil kot šokantno, sramotno in rasistično

Ameriški predsednik je z žaljivo izjavo sprožil val ogorčenih kritik v svetu. Visoki komisariat ZN za človekove pravice jo je obsodil kot "šokantno, sramotno in rasistično".

V AU so v prvem odzivu spomnili na ameriško trgovino s sužnji iz Afrike, Trumpove izjave pa označili za klofuto sprejemljivemu obnašanju in praksi.

Tudi haitijska vlada se je odzvala ogorčeno, saj so se izjave ameriškega predsednika nanašale tudi na Haitijce.

Robin Bell
Robert Bells, avtor napisa na Trumpovem hotelu

Ob tem je tudi Bocvana na pogovor poklicala ameriškega veleposlanika in mu izrazila nezadovoljstvo. Afriška unija (AU) pa je nato v petek od predsednika ZDA Donalda Trumpa zahtevala opravičilo za žaljive izjave na račun afriških držav, češ da so "usrane luknje". Misija organizacije 54 afriških držav v Washingtonu je izrazila šok in ogorčenje nad izjavami, ki so po njenem omadeževale sloves ZDA kot države, ki spoštuje dostojanstvo in raznolikost ljudi.

Spor zaradi programa DACA

Trump je v petek zanikal, da bi afriške in nekatere druge države označil za usrane luknje. Priznal je, da je sicer uporabil ostre besede, a ne teh, ki mu jih pripisujejo. Da gre za neresnično sprenevedanje pa je dokazal vpliven demokratski senator Dick Durbin, ki je zatrdil, da je to, kar poročajo mediji, čista resnica. Dejal je, da so bile Trumpove besede polne sovraštva, zlobe in rasizma.

Donald Trump

V ozadju spora pa je vprašanje o prihodni usodi ljudi, ki so v ZDA prišli nezakonito – toda kot otroci. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je namreč že lani jeseni ukinila t. i. program Daca, ki ščiti otroke nezakonitih priseljencev pred izgonom iz države in jim omogoči delo in bivanje v ZDA. Trump je dal kongresu pol leta za pripravo nove zakonodaje, v tem času pa ne bodo izgnali ljudi, ki so udeleženci tega programa.

"Ne moremo sprejeti vsakega, ki želi priti sem, tako preprosto je," je ob tem, ko je sporočil, da bodo program ukinili, povedal ameriški minister za pravosodje Jeff Sessions. Poudaril je, da je Trumpov predhodnik Barack Obama leta 2012 ob sprejetju tega zakona obšel kongres, to odločitev pa je označil za "enostransko dejanje".

Nasprotniki emigracije iz nerazvitih držav so predvsem republikanci, ki si želijo preprečiti t. i. »verižno emigracijo« in trdijo, da se zaradi dovoljenja za bivanje enega priseljenca nato v ZDA preselijo še celotne družine priseljencev.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek