REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Danska ministrica za migracije povozila migrante

Danska ministrica za migracije povozila migrante

Danska policija je evakuirala dansko ministrico za migracije Inger Stojberg iz centra za deportacijo, saj so se zaradi njenega obiska  začeli neredi. Med prerivanjem se je ena od migrantk vrgla na avtomobil ministrice, vendar je voznik službenega vozila nadaljeval z vožnjo in nesrečno žensko nato, kot poroča danski lokalni časnik Lokal, tudi povozil.

Ministrica je v center za deportacijo sicer prišla zaradi obiska ene same družine, kar pa ni bilo všeč ostalim migrantom, ki bivajo v tem centru, saj so se vsi pripravljali na njen obisk. Zato so se tudi zbrali okoli njenega avtomobila in ji delali težave pri odhodu. Ker so ji preprečevali odhod, so je morali odstraniti varnostniki, vendar se je še prej zgodil tudi neljubi incident. 

Ministrica za migracije in integracijo je sicer tudi vztrajna zagovornica svobode izražanja, ki vključuje tudi kritiko religije, kar mnogim migrantom prav tako ni všeč. Tako je na primer nedavno objavila sliko svojega iPada s karikaturo preroka Mohameda, ki ima turban zvit v obliki bombe. Gre za eno od karikatur, ki so že pred desetletjem med številnimi muslimani po svetu vzbudile zelo jezne odzive. Ministrica je objavo na Facebooku naredila v protest zoper odločitev  muzeja Skovgaard v Viborgu, da teh karikatur ne vključi v razstavo posvečeno problemu blasfemije po obdobju reformacije.

Inger Stojberg / Twit Mohamed

Leta 2006 je bilo zaradi istih karikatur v protestih muslimanov po vsem svetu ubitih najmanj 50 ljudi. 

»Gre za samostojno odločitev muzeja, in imajo vso pravico, da to naredijo, toda mislim, da je to sramotno,« je dejala ministrica. Ministrica je dejala, da sama uporablja karikaturo Mohameda z bombo na svojem iPadu kot ozadje zato, ker jo to spominja na to, da je Danska dežela »s svobodo govora«, ki vključuje tudi pravico do kritiziranja religije. »Pošteno rečeno, sama mislim da bi morali biti ponosni na karikature Mohameda,« je dejala ministrica. 
Leta 2006 je bilo zaradi istih karikatur v protestih muslimanov po vsem svetu ubitih najmanj 50 ljudi. Danska veleposlaništva so bila napadena trikrat, saj so številni muslimanski voditelji obsojali »žaljive« karikature, objavljene v danskem časniku  Jyllands-Posten.

Leta 2016 je tudi dejala, da je »integracija na Danskem propadla.« Izjavo je podala po objavi poročila o kriminalu in nezaposlenosti v 31 območjih Danske, v katerih že prevladujejo migranti. »Po moji oceni je do tega prišlo zato, ker smo bili preveč prestrašeni, da bi podali jasne zahteve ljudem, ki so prišli v Dansko. Nismo jim upali reči, kaj pričakujemo in zahtevati od njih, da poskrbijo sami zase in za svoje družine in da pričakujemo, da se bodo prilagodili danskim vrednotam.« 

Če bi se to zgodilo hitreje, se morda ne bi zgodil niti neprijeten incident v centru za deportacijo. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek