REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napadalec iz Las Vegasa z ostrostrelsko puško zadel tudi letališko cisterno in iskal še druge tarče

Napadalec iz Las Vegasa z ostrostrelsko puško zadel tudi letališko cisterno in iskal še druge tarčeOkno morilčeve sobe - Mandalay Bay, Los Angeles

Detektivi, ki preiskujejo največji strelski napad v ZDA po poročanju The Telegrapha ocenjujejo, da je Stephen Paddock pred napadom iz 32. nadstropja hotela Mandala Bay v Los Angelesu razmišljal tudi o napadu na obiskovalce velikih prireditev še ob dveh drugih koncertih v ZDA. Pri tem je bila na koncertu v Chichagu, ki je bil prav tako ena od Paddockovih potencialnih tarč, tudi Malia Obama, hčerka nekdanjega predsednika ZDA. Detektivi so tudi prepričani, da je imel Stephen Paddock pri svojem morilskem pohodu "sodelavce", prav tako pa so že prepričani, da je imel izdelan načrt a pobeg, ki pa se je izjalovil.

Na lovu za skrivnostno žensko

Agentje FBI sedaj iščejo skrivnostno žensko, ki so jo v hotelu videli skupaj s Paddockom v dnevih pred napadom in so jo zabeležile tudi varnostne kamere (CCTV). Pri tem ne gre za njegovo dolgoletno prijateljico Marilou Danley, ki je medtem že priletela iz Filipinov v ZDA, da bi preiskovalcem povedala vse, kar ve o svojem nekdanjem partnerju. Njegova prijateljica je sicer zatrdila, da ni opazila niti najmanjšega znaka, ki bi kazal na to, da bi Stephen Paddock lahko pripravljal kakršnokoli nasilno dejanje. Preiskovalci pa so medtem ugotovili, da je Paddock rezerviral tudi dve sobi s pogledom na veliko večji glasbeni festival Lollapalooza avgusta letos. Obiskala ga je tudi Malia Obama, 19-letna hčerka nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame. Na tem koncertu so med drugim nastopili tudi britanska skupina Muse in pevec Liam Gallagher. Vendar Stephen Paddock nikoli ni prevzel ključev od rezerviranih sob.

Barack in Malia Obama
Barack in hčerka Malia Obama

Paddock naj bi si rezerviral sobo tudi v hotelu The Blackstone, luksuznem hotelu, v katerem so pogosto bivali tudi predsedniki držav in vlad, na primer nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter, umetniki kot so Nat King Cole, Rudolph Valentino in drugi. Preiskava računalnika Stephena Paddocka - nanj je imel sicer priključene tudi tri brezžične kamere, s katerimi je preko računalnika spremljal dogajanje v hodniku in pred svojo sobo in zato dobro videl, kdo se približuje njegovi sobi - je tudi pokazala, da si je napadalec ogledoval še en podoben festival v Bostonu.

Enega od rezervoarjev na letališču je tudi zadel, vendar ni eksplodiral.

Vse to pa kaže, da napad ni bilo dejanje,  do katerega bi prišlo zaradi trenutne odločitve ali nenadne norosti Stephena Paddocka, pač pa je šlo za dobro premišljeno in do zadnje potankosti načrtovano dejanje. Policija je prepričana, da je Paddock svoj masaker načrtoval "več mesecev" in medtem živel "tajno življenje."

Streljal tudi na letališke cisterne z gorivom

Še posebej šokantno je spoznanje, da je Paddock uporabil tudi svoje ostrostrelske puške z daljnogledi za to, da je lahko s svoje sobe streljal tudi na cisterne z gorivom na letališču Las Vegas, ki se nahaja nedaleč od mesta, kjer je potekal festival country glasbe.  Enega od rezervoarjev na letališču je tudi zadel, vendar ni eksplodiral. Prav zato je Paddock razbil ne samo eno, pač pa dve okni v svoji sobi, kajti eno okno gleda proti mestu glasbenega festivala, drugo pa v smeri letališča.

Mandalay Bay
Eno okno njegove sobe številka 32135 gleda proti letališču Los Angeles, drugo pa proti mestu, kjer se je odvijal koncert county glasbe.

Da Paddocku ni uspelo še pravočasno zbežati iz hotela pa gre zasluga zgolj varnostniku hotela Jesusu Camposu, ki je prvi prišel do sobe 32135 - oborožen zgolj s palico. Očitno ga je Paddock opazil in nato streljal skozi vrata ter ga zadel v nogo. Varnostnik je nato kakor po čudežu preživel tudi ploho krogel, saj jih je Paddock skozi vrata in po hodniku hotela izstrelil več kot 200. Varnostnik, ki ima še vedno kroglo v nogi pa je za ABC zgolj dejal, da je z njim "vse v redu" in da je "samo opravljal svoje delo."

Šerif Joe Lombardo iz policije Los Angelesa je dejal, da je Paddock načrtoval, da preživi napad, vendar ni želel povedati, zakaj je prepričan v to. Znano pa je, da Paddock ni pustil "samomorilskega sporočila", pač pa neko drugo sporočilo. Šerif je tudi prepričan, da je imel morilec pomočnika ali pomočnico, saj bi moral biti "super heroj", da bi operacijo takšnega obsega načrtoval in izvedel sam. Šerif Lombardo je tudi povedal, da so v Paddockovem avtu, parkiranem v garaži hotela našli še 25 kilogramov eksploziva in še 1600 nabojev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek