REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V ZDA izginilo »nevidno« letalo F-35B, pilot ga je pred katapultiranjem »dal na avtopilota«

V ZDA izginilo »nevidno« letalo F-35B, pilot ga je pred katapultiranjem »dal na avtopilota«Pogrešan nekje v ZDA: F-35. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Letalsko oporišče Charleston v Južni Karolini je pozvalo javnost k pomoči pri lociranju »nevidnega« večnamenskega lovca F-35, ki je bil vpleten v nesrečo.

Pilot se je uspešno katapultiral, letalo pa je nepričakovano - izginilo.

Reaktivno letalo Beaufort F-35B Lightning II ameriškega mornariškega korpusa je med letom doživelo neznano nesrečo, zaradi česar se je bil pilot prisiljen reševati med rutinskim letom v nedeljo.

Oblasti so prosile javnost za pomoč pri iskanju pogrešanega letala.

Lokalni medij WLTX trdi, da je pilot letalo postavil na avtopilota, preden se je izstrelil.

Incident se je zgodil okoli 14. ure v nedeljo, nekje severno od baze, pri čemer so oblasti povedale, da se je pilot »varno katapultiral« iz letala F-35.

Lokalni medij WLTX trdi, da je pilot letalo postavil na avtopilota, preden se je izstrelil.

Iskalna operacija je osredotočena na jezero Moultrie in jezero Marion, je povedal Jeremy Huggins, strokovnjak za javne zadeve združene baze Charleston.

F-35
Išče se - izginulo vojaško letalo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Če ima kdor koli informacijo, ki bi lahko pomagala locirati F-35, vas prosimo, da pokliče obrambni operativni center baze,« so uradniki skupne baze zapisali na omrežju X (prej Twitter) in dodali, da sodelujejo z marinci in Zvezno upravo za letalstvo pri iskanju pogrešanega letala.

Na ruskih Telegram kanalih so se že pojavile slike z domnevnimi plakati, pritrjenimi na drevesa, s katerih pozivajo ljudi, da najdejo izgubljeno letalo in jim ponujajo nagrado.

Znano je tudi zaradi zamud, okvar in prekoračitve stroškov ob proizvodnji. Kljub temu so se ameriške zaveznice, vključno s Kanado, Nemčijo in Finsko, postavile v vrsto za nakup letala.

Lansko leto je neuspešen pristanek F-35B v bazi v Teksasu sprožil pomisleke glede varnosti letala, potem pa so nekatera letala zaradi preiskave prizemljili.

Izraelske obrambne sile (IDF) so takrat začasno prizemljile tudi svoje F-35.

Projekt F-35, ki sta ga Washington in ameriški proizvajalec orožja Lockheed Martin reklamirala kot eno najnaprednejših bojnih letal velja za najdražje vojaško lovsko letalo v zgodovini.

Znano pa je tudi zaradi zamud, okvar in prekoračitve stroškov ob proizvodnji.

Kljub temu so se ameriške zaveznice, vključno s Kanado, Nemčijo in Finsko, postavile v vrsto za nakup letala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek