REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V svetovnem vrhu: Slovenci na leto popijemo več kot 8.800 ton kave

V svetovnem vrhu: Slovenci na leto popijemo več kot 8.800 ton kaveKava v Sloveniji

Portal Caffeine Informer, namenjen kavnim entuziastom po celem svetu poroča, da Slovenci sodimo med največje ljubitelje kave v Evropi.

Še več, Slovenci smo se zavihteli na zavidljivo 4. mesto po porabi kave na svetu, saj porabimo kar 6,1 kilogram kave na prebivalca.

Skupno torej Slovenci popijemo več kot 8.800 ton kave na leto, pri čemer v 86% primerov izberemo sveže mleto kavo, ki jo večinoma pripravljamo na turški način.

Skupno torej Slovenci popijemo več kot 8.800 ton kave na leto, pri čemer v 86% primerov izberemo sveže mleto kavo, ki jo večinoma pripravljamo na turški način.

Tri četrtine trga s sveže mleto kavo že desetletja obvladuje Barcaffe.

Slovenci v tem smislu po raziskavi potrala Caffeine Informer izstopamo, saj prve tri države po porabi kave na prebivalca – Finska, Norveška in Nizozemska – izbirajo filtrirano praženo kavo.

Posebej izstopa Finska, kjer prebivalci filtrirano kavo izberejo v 94% primerov.

Kava-skodelica

Raziskava izpostavlja, da so razlogi za turški način priprave kave v Sloveniji, predvsem sentimentalni, saj so pred osamosvojitvijo države mleto praženo kavo šli kupovati v sosednjo Italijo ali Avstrijo.

V Sloveniji smo še danes zvesti navadi, da vijolično vrečko Barcaffeja prinašamo kot pozornost prijateljem in sorodnikom, ko jih obiščemo na domu.

Slovenci smo se zavihteli na zavidljivo 4. mesto po porabi kave na svetu, saj porabimo kar 6,1 kilogram kave na prebivalca. Najbolj priljubljena pa je blagovna znamka Barcaffe, ki se občinstvu predstavlja z novim izdelekom - Single Plantation kavo.

Portal Caffeine Informer zato Slovenijo označi za državo, ki živi svojo ljubezen do kave, predvsem turške kave.

Zanimivo je, da se prav v Sloveniji sedaj vzpenja trg za prav posebno kavo.

Najbolj priljubljena blagovna znamka Barcaffe je namreč občinstvu predstavila Single Plantation kavo.

To je kava, ki izvira z ene same plantaže na točno določenem območju.

Za izjemno okusni profil kave, note po medu in praženih oreščkih, pa imajo zasluge procesi in lega plantaže Monte Alegre na severu Brazilije.

Delite članek