REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Švedska kraljeva akademija: Dylan naj bi v Stockholm prišel spomladi

Švedska kraljeva akademija: Dylan naj bi v Stockholm prišel spomladi

Švedska kraljeva akademija je sporočila, da bo ameriški kantavtor in nobelovec Bob Dylan, ki se podelitve Nobelove nagrade decembra zaradi drugih obveznosti ne bo udeležil, morda bo v Stockholm v sklopu turneje prišel spomladi. Takrat bi lahko imel tudi svoje obvezno predavanje.

Kot je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP za Švedski radio povedala sekretarka akademije Sara Danius, ji je novico, da bo Dylan morda prihodnje leto nastopil v Stockholmu, sporočil glasbenikov menedžer.

"Takrat bo odlična priložnost, da bi Dylan imel svoje predavanje," je dejala. Predavanje je tudi edina obveznost dobitnika Nobelove nagrade, ki jo mora izpolniti v šestih mesecih, rok pa začne teči 10. decembra.

"Lahko je v obliki govora, lahko je video predstavitev ali kakršenkoli drug način predstavitve," besede sekretarke akademije povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Švedska kraljeva akademija je sicer v sredo sporočila, da je glasbenik v pismu sporočil, da se podelitve Nobelove nagrade ne bo udeležil. "Želi si, da bi lahko osebno sprejel nagrado, vendar zaradi drugih obveznosti to ne bo mogoče. Poudaril je, da je zelo počaščen, da je dobitnik Nobelove nagrade za literaturo," je v sporočilu za javnost zapisala akademija.

Dylan, ki je Nobelovo nagrado prejel za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije, se je sicer ob razglasitvi Nobelove nagrade 13. oktobra zavil v molk. Tistega dne je koncertiral v Las Vegasu. Kantavtor je na odru, oblečen v sivo obleko z bisernim leskom, z značilnim raskavim glasom izvajal svoje pesmi in ignoriral ovacije občinstva ter občasne vzklike: "Nobelovec!" Koncert je sklenil s skladbo Franka Sinatre Why Try To Change Me Now?

Potem, ko je Švedska kraljeva akademija že obupala nad tem, da bo uspela stopiti v stik z njim, pa je konec oktobra končno sporočil, da sprejema Nobelovo nagrado za literaturo. V pogovoru za britanski časnik Telegraph je tedaj tudi povedal, da se bo podelitve decembra v Stockholmu udeležil, "če bo le mogoče".

Vsi letošnji dobitniki bodo nagrade tradicionalno prevzeli v Stockholmu 10. decembra na obletnico smrti švedskega izumitelja Alfreda Nobela. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (831.000 evrov).

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek