REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Reportaža: Mlada Rusinja je ustanovila farmo črvov in jih začela jesti

Reportaža: Mlada Rusinja je ustanovila farmo črvov in jih začela jestiNadežda Serkova

Živijo v njeni kopalnici, najde pa se jih po celem stanovanju. Uporablja jih tudi kot glavno sestavino pri pripravi hrane. Še niste izgubili apetita? Gremo dalje …
"Vse to vam lahko pokažem … če niso že mrtvi." Dekle odpira plastično posodo, jaz pa se zdrznem. To je le majhen del tega, kar živi v njeni kopalnici. Nadežda Serkova je programerka iz Sankt Peterburga. Nekega dne se odločila, da naredi svojo farmo črvov. In kmalu zatem se je odločila, da jih bo jedla.

"Insektov ne maram preveč, vendar kljub temu živijo z mano. Po določenem času sem se jih navadila, nato pa sem jih poskusila jesti in je bilo vse v redu, čeprav se še nekaj časa nisem mogla odvaditi občutka ogabnosti," pravi Nadežda. Sedaj verjame, da se črvi iz moke ne razlikujejo od mesa ali ribe. "Beljakovine so beljakovine."

Ideja

Črvi niso izbirčni in radi pojedo skorajda vse. Tudi kartonske škatle, zato je bolje če jih shranjujete v plastične posode. Foto: Nadežda Serkova

 Vse se je začelo z mojim dedkom Serjožo in prijateljem Mitjo. Njima se običajno vsak dan porodi nekaj genialnih idej. Nekega dne sta rekla: Črvi iz moke so prava stvar! O njih sta brala na stani Kako preživeti s 100 rublji [1,4€], kjer uporabniki objavljajo poceni recepte. Med njimi se je znašel tudi na prvi pogled neobičajen predlog: Ljudje, lahko jeste tudi črve, ti so skoraj brezplačni. V tistem trenutku sem jima rekla, da ju lahko le moralno podpiram."

"Vendar smo dobesedno naslednji dan pogledali dokumentarec Wastecooking [kuhanje brez odpadkov] - zgodbo o avstrijskem ekoaktivistu Davidu Grossu, ki preučuje racionalno potrošnjo in problem odpadkov v kuhinji. Film vsebuje tudi 15-minutni del o tem, kako so otroci v neki šoli delali pecivo iz črvov. V vsakem primeru dokumentarec prepričljivo pojasnjuje, da je lahko širjenje palete naših okusov zanimivo. Rekli smo si, da je to usoda in da moramo poskusiti."

Farma

Kopalnica Nadežde Serkove je postala gojišče okusnih in hranljivih črvov. Foto: Nadežda Serkova

"Postati srečen rejec črvov je zelo enostavno. Larve lahko kupite v velikih prodajalnah hrane za hišne ljubljenčke. Prodajalec vas bo vprašal ali hranite želvo, vi pa boste odgovorili 'ljudi' in mu polepšali dan." "Nato postavite larve v škatlo, najbolje plastično, ker lahko kartonsko prežvečijo in poleg njih vsujte ovsene kosmiče, otrobe, moko, itd. Občasno jim dajte tudi zelenjavo, ki je njihov izvor vode. Nekaj dni kasneje se črvi spremenijo v bube in nato spet od začetka. Cikel traja okoli tri mesece in pol."

Iskrena bom: bilo je strašno. Iščete šminko za ustnice, najdete pa črva

"Teorije nismo poznali najbolje, zato smo informacije iskali na spletu. Kmalu smo ugotovili, da je temperatura zelo pomembna. To ni zares prava farma črvov. Gre le za nekaj škatel pod banjo, kjer je idealno mesto zaradi vlage. Fanta imata svoje črve v kuhinji in zato njihov cikel traja dlje."

"Naši črvi so kdaj tudi pobegnili. Iskrena bom: bilo je strašno. Pridete domov, črvi pa gomazijo po celotni kopalnici, po vseh policah in vaši kozmetiki. To se mi je zgodilo nekajkrat. Iščete šminko za ustnice, najdete pa črva."

Jedi

Iz črvov si lahko pripravimo tudi okusen beljakovinski obrok, ki po okusu spominja na orehe ali gobe. Foto: Nadežda Serkova

"Ko se črvi iz moke skuhajo, nimajo močnega okusa in vonja. Nekateri pravijo, da okus spominja na oreh, mene pa včasih na gobe. Vendar gre preprosto za biomaso."

"Začeli smo s kroketi, polnjenimi s črvi, ker v tej obliki ne zgleda tako odvratno. Če ne veste, kaj je notri, vas na krožniku nič ne bo spominjalo na črve. Nato smo odprli restavracijo za en dan in vse povabili, da si ogledajo, kako pripravljamo jedi. Mesili smo testo s črvi, delali solate, jih dajali v lizike. Ljudje so rekli, da so kroketi s črvi mehkejši od običajnih."

"V Rusiji potrebujete posebno dovoljenje, da bi stregli takšno hrano v restavraciji. Naši nameni niso tako resni. Moj cilj ni nahraniti ljudi s črvi ali rešiti svet pred lakoto. To je samo zgodba o navdihu."

Članek omogoča: RUSSIA BEYOND

Delite članek