REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajskim znanstvenikom je uspelo neverjetno, baker lahko spremenijo v "zlato"

Kitajskim znanstvenikom je uspelo neverjetno, baker lahko spremenijo v Foto: Xinhua

Kitajski znanstveniki so iznašli nov postopek, v katerem so delce bakra s pomočjo plina argon pretvorili v delce s podobnimi lastnostmi, kot ga ima zlato.

"Novega materiala" se sicer še ne da obdelovati kot prave zlatnike, lahko pa s tem postopkom zmanjšajo uporabo plemenitih kovin v proizvodnji.

Skupini kitajskih raziskovalcev je uspelo poceni baker spremeniti v nov material, ki je skoraj identičen zlatu, navaja študija, objavljena v reviji Science Advances.

Po besedah raziskovalcev naj bi to odkritje znatno zmanjšalo uporabo redkih, dragih kovin v proizvodnjih procesih. 

Profesor Sun Jian in njegovi sodelavci na Inštitutu za kemijsko fiziko Dalian so skupaj s Kitajsko akademijo znanosti v Liaoningu so namreč z usmerjenim curkom vročega in električno nabitega plina argona fizično spremenili delec bakra. 

Z hitro premikajoči se ionizirani delci na testnem vzorcu so uspeli razbiti bakrene atome. Ohlajeni in kondezirani atomi so se po tem postopku akumulirali, pri čemer so ustvarili tanek sloj peska. Vsako zrno peska je imelo premer le nekaj nanometrov ali drugače rečeno, vsako zrno peska je bilo veliko samo tisočinko velikosti bakterije.

Raziskovalci so material postavili v reakcijsko komoro, kjer so ga uporabili kot katalizator za pretvorbo premoga v alkohol. S tem jim je uspel napreden in težaven kemijski proces, ki omogoča učinkovito pretvorbo bakra v spojino s podobnimi lastnostmi, kot zlato. S tem postopkom so bakreni nano delci dosegli katalitično obliko, zelo podobno tisti iz zlata ali srebra.

"Rezultati...so dokazali, da se lahko po obdelavi bakrene kovine iz 'piščanca' preoblikuje v 'zlato kuro'," je dodal profesor Sun. Baker ima podobno težo in je tudi videti kot zlato. Že stoletja je ta ideja o spreminjanju kovin pritegovala alkimiste, ki so jo videli kot vrata za takojšnje bogastvo.

Novega materiala, ki ga je ustvaril laboratorij prof. Suna, ni mogoče uporabiti kot zlatnike. Njegova gostota ostaja enaka, kot je gostota običajnega bakra. Po mnenju raziskovalcev pa bi se lahko proces izkazal za donosnega in zagotovil znatno spodbudo za kitajsko industrijo.

Potreba po dragocenih kovinah je v današnjem sodobnem gospodarstvu vse večja, kajti komponente elektronskih naprav, na primer, vsebujejo veliko količino zlata, srebra in platine. Za približno 40 pametnih telefonov je po nekaterih ocenah potrebno zagotoviti eno tono rude, iz katere dobimo ustrezno količino zlata.

Baker ni tako dober, oziroma fantastičen prevodnik električne energije, kot zlato, predvsem zato, ker okoli njegovega jedra kroži manj elektronov - subatomskih delcev z negativnim nabojem. Ti elektroni so tudi relativno nestabilni, zato se baker lažje odziva na druge kemikalije.

Metoda, ki jo je razvila ekipa prof. Suna, pa lahko uravnava veliko količino energije v atomih bakra in naredi elektrone bolj goste in stabilne. Po mnenju raziskovalcev lahko nov material vzdrži visoke temperature, oksidacijo in erozijo.

Po njihovem mnjenu je ta material "kot bojevnik z zlatim oklepom na bojišču, sposoben prenesti vsak sovražni napad".

 

Delite članek