REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pomurska občina z največjim deležem pijanih povzročiteljev nesreč v državi

Pomurska občina z največjim deležem pijanih povzročiteljev nesreč v državi

Uspešnost mladoletnih pri nakupu alkohola skoraj 100-odstotna. V eni od pomurskih občin medtem tretjino vseh nesreč povzroči vinjena oseba.
Mnogi še pomnijo iz lastne mladosti, kako preprosto je pri nas priti do alkohola, četudi še nisi dopolnil 18 let. Druge na to velikokrat opozorijo prizori v lokalih ali v vrsti pred blagajno.

Ravno na to nevarno brezbrižnost do prodaje alkohola mladoletni in opiti mladini, te dni opozarja Inštitut za raziskave in razvoj Utrip. In to precej nazorno, s šokantnim poskusom.

Skoraj stoodstotna uspešnost pri dostopu do alkohola

Rezultati akcije, ki so jo izvedli med oktobrom in decembrom lani, so namreč dokazali, da mladi do alkohola pridejo tako rekoč brez težav ali preverjanja starosti.

V slovenskih gostinskih lokalih so mladi aktivisti ter poklicni in amaterski igralci kot »skriti kupci« razkrili katastrofalno stanje. Od skupno 150 poskusov nakupa alkohola so bili "uspešni" v kar 145 poskusih oziroma v 96,7 odstotka primerov. Zavrnitev prodaje alkoholnih pijač mladoletnim in opitim mladim so torej našteli le pet.

(Vir: policija.si)

Lani odkrili 337 kršitev

Policisti medtem vztrajno opozarjajo na škodljive posledice alkohola, tako z vidika varnosti v prometu in kršitev javnega reda kot z vidika splošnega zdravja ljudi. 

Kot kaže statistika, so lani obravnavali kar 337 kršitev Zakona o omejevanju porabe alkohola, od tega kar 63 primerov točenja alkohola mladoletnim osebam:

(Vir: policija.si)

V Veliki Polana tretjina prometnih nesreč zaradi vinjene osebe

Bistvena je torej predvsem odgovornost oseb, ki prodajajo alkohol, zato bi bil potreben doslednejši nadzor, predvsem pa informiranje in ozaveščanje staršev ter osebja v nočnih lokalih.

Tako bi morda lahko zmanjšali tudi druga z nočnim življenjem povezana nevarna vedenja, kot so nasilje, tvegana spolnost in vožnja pod vplivom alkohola.

Prav slednja še posebej zaznamuje velikokrat tragične prometne nesreče v naših krajih in pravzaprav ravno v Pomurju najdemo občino z najvišjim odstotkom prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji v vsej Sloveniji.

V občini Velika Polana namreč kar 33,3 odstotka vseh prometnih nesreč povzročijo vinjene osebe.

Odstotek je zaskrbljujoče visok tudi drugod v regiji, predvsem v občinah Razkrižje, Črenšovci, Turnišče, Beltinci, Dobrovnik, Moravske Toplice, Puconci, Grad, Kuzma in Hodoš, ki vse presegajo 13-odstotni delež.

Kakšna je statistika v vaši občini? Preverite na interaktivnem zemljevidu:

(Vir: nijz.si)

Nekaj utehe morda lahko najdemo vsaj v dejstvu, da v Občini Veržej beležijo enega najnižjih deležev pijanih povzročiteljev nesreč v državi. Poskrbimo, da bo tako tudi drugod.

Članek omogoča: SOBOTAINFO

Delite članek