REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Neverjetni škandal: V podjetju Johnson & Johnson so desetletja vedeli, da je njihov puder za otroke rakotvoren

Neverjetni škandal: V podjetju Johnson & Johnson so desetletja vedeli, da je njihov puder za otroke rakotvoren

V podjetju Johnson & Johnson so desetletja vedeli, da njihov otroški puder vsebuje rakotvorne snovi, kot dokazuje nova študija.

Reuters je namreč objavil poročilo, iz katerega izhaja, da se je J & J zavedal vseh kršitev, vendar so poleg tega storili vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi to dejstvo prikrili pred zveznimi organi in javnostjo. Poročilo tudi navaja, da je vrednost delnic podjetja J & J padla za 8 odstotkov na vrednost 136,10 milijona dolarjev, potem ko je bilo poročilo objavljeno v javnosti.

V enem primeru je bila količina azbesta celo zelo visoka
Iz poročila izhaja, da je podjetje vedelo, da izdelki vsebujejo strupeni azbest, ki je znan kot povzročitelj raka že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. O tem poroča tudi The Sun. 

Kot poročilo povzema Reuters uprava J & J ni obvestila Agencije za hrano in pijačo (FDA), da so vsaj trije preizkusi treh različnih laboratorijev, od leta 1972 do 1975, pokazali, da so v otroških pudrih vsebnosti azbesta.

V enem primeru je bila količina azbesta celo "zelo visoka".

Tudi ko je FDA leta 1976 izmerila mejne vrednosti azbesta v kozmetičnih izdelkih, je J&J zagotovljal regulativnemu orgau, da je vse v mejah normale. 

Farmacevtska družba se je neprestano soočala s tožbami uporabnikov, ki so trdili, da so zaradi njihovih izdelkov dobili raka, vendar je J & J vedno zanikal te obtožbe in vztrajal, da so njihovi izdelki varni.

Reuters je preiskal notranje (interne) dokumente, ter tudi vsa pričanja in poročila o sojenju, ki navajajo, da obstajajo dokazi, da je podjetje J & J vedelo, da se v otroškem pudru od leta 1971 in do začetka 2000-ih nahaja »rakotvorni azbest«.

Uprava podjetja, menedžerji, znanstveniki, zdravniki in odvetniki so se tedaj zaskrbljeno spopadli s tem problemom. Toda tako, da so naredili vse, da ta informacija nikakor ne bi prišla v javnost.

V upravi J&J so naredili vse, da ta informacija nikakor ne bi prišla v javnost

Reuters še poroča, da J & J manipuliral s testiranji na vsebnosti, tako da so uporabljali stare načine testiranj, ki pa so rezultte vedno prikazali v še dovoljenih mejah.

Raziskava navaja, da je le "majhen delež" njihovih izdelkov resnično preizkušen in ustrezno testiran. Raziskave ameriške Zvezne agencije za hrano FDA v sedemdesetih letih tudi niso odkrile azbesta v vzocih pudra, vendar Reuters navaja, da tedanji testi niso bili izvedeni v skladu s takratnimi standardi.

Predsednik podjetja J & J Erni Knevic je potožil, da jih državni tožilci obtožujejo osebne finančne koristi in izkrivljajo zgodovinske dokumente, ter da namerno ustvarjajo zmedo v sodni dvorani in v medijih. "Zunanji odvetnik podjetja Peter Briks je zavrnil obtožbe o pozitivnih testih na azbestu, ki jih je objavil Reuters, in jih označil za" popolnoma nelogične ". Toda laboratorijski testi, ki so jih izvedli tožilci, so pokazali azbestne oznake v izdelkih J & J.

Leta 2013 je J&J na svoji spletni strani izjavil, da bi lahko bilo zavajajoče reči, da so izdelki "vedno" brez azbesta (asbestos free).

Rezultati tožbe proti J & J so nejasni. Določeni sodniki so v nekaterih primerih pritrdili stališčem tožilca, med tem ko so drugi podpirali družbo, tretji pa še vedno niso razglasili svojih sodb.

J & J s svojimi izdelki dominira na trgu že več kot 100 let, medtem ko so njihovi izdelki "pudra" prinesli v proračun približno 420 milijonov dolarjev. Podjetje J&J je lani zaslužilo 76,5 milijarde dolarjev.

Ženski, ki je dokazala, da je dobila raka zaradi pudra, mora J&J, izplačati 417 milijonov dolarjev odškodnine

Porota Los Angelesa pa je pred kratkim razsodila, da mora svetovno znana družba Johnson & Johnson plačati odškodnino v višini 417 milijonov dolarjev ženski, ki je v svoji pritožbi trdila, da je zaradi otroškega pudra zbolela za rakom na jajčnikih.

Tožnica Eva Echeverria, 63, je vložila tožbo, v kateri zatrjuje, da podjetje ni ustrezno opozorilo na potencialno tveganje za nastanek raka, poroča AP.

Eva Echeverria

Odvetnik Ecoverie, Mark Robinson je dejal, da njegova stranka umira in da želi pomagati drugim ženskam po vsej državi, ki so dobile rak jajčnikov in vsem tistim, ki so pred 20-30 leti uporabljali puder Johnson & Johnson.

Predstavnica podjetja je objavila, da se bo podjetje J & J pritožilo na sodbo.

Predhodno so bile na sodišču v St. Louisu dobljene štiri podobne sodbe v vrednosti več milijonov dolarjev.

 

 

 

 

Delite članek