REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Regija brenči o skrivnostnem letu: Ali je druga baterija kitajskega sistema PZO FK-3 prispela v Srbijo?

Regija brenči o skrivnostnem letu: Ali je druga baterija kitajskega sistema PZO FK-3 prispela v Srbijo?V nekaterih medijih se je pojavila novica, da je prispela druga od skupno treh baterij sistema protizračne obrambe FK-3 za obrambo Beograda, Novega Sada in Niša, medtem ko se srbsko ministrstvo za obrambo še ni oglasilo. Vir: Posnetek zaslona, Vojska Srbije

Po poročanju medijev transportna letala AN-124, ki pristajajo na vojaškem letališču Polkovnik Milenko Pavlović v Batajnici, dostavljajo kitajske FK-3.

Domnevno operacijo prenosa, za razliko od prejšnjega, ko so to opravila kitajska težka transportna letala dolgega dosega Xian Y-20, so zdaj izvedla letala družbe Maximus Air Cargo An-124-100 UR-ZYD, poroča revija Front.

To težko transportno letalo je namreč 27. decembra 2023 prvič pristalo na letališču v Batajnici, v predmestju srbskega glavnega mesta.

Let je bil nato ponovljen 30. decembra 2023.

In še en, nov let 2. januarja 2024.

V video posnetku spodaj lahko vidimo, kako je kitajsko letalo Xian Y-20 pristalo na vojaškem letališču v bližini Beograda.

V nekaterih medijih se je pojavila novica, da je druga baterija sistema protizračne obrambe FK-3 od skupno treh prispela za zaščito treh velikih mest: Beograda, Novega Sada in Niša, medtem ko se srbsko ministrstvo za obrambo še ni še oglasilo v zvezi s tem.

Za zdaj je popolno usposobljena ena baterija protizračne obrambe tega sistema.

Prva baterija tega sistema protizračne obrambe je bila javnosti javno prikazana 1. maja 2022 na letališču Batajnica na prireditvi »Ščit 2022«.

Baterija je sestavljena iz štirih samohodnih lanserjev in dveh enakih logističnih vozil, ki izgledata tako kot lanserja, le da se ne dvigujeta.

Obiskovalci so si poleg opazovalno-namerilnega radarja lahko ogledali tudi kolimatorsko postajo za kalibracijo položaja.

V uradnem katalogu je FK-3 opisan kot sistem protizračne obrambe zemlja-zrak srednjega dosega za uporabo v vseh vremenskih razmerah in za prestrezanje različnih vrst zračnih ciljev, vključno z bojnimi letali, manevrirnimi raketami, taktičnimi raketami zrak-zrak, helikopterji itd.

Sprejetje dvonačinskega režima medsebojno zamenljivega sistema vodenja močno izboljša operativno učinkovitost in zmogljivost za preprečevanje motenj.

V končni fazi raketa uporablja polaktivno radarsko vodenje, ki v okoliščinah močnega elektronskega motenja samodejno preide v vodenje z radijskimi ukazi.

Sistem FK-3 omogoča učinkovito sledenje več ciljem. Ena strelna enota, opremljena z radarjem za vodenje, prestreže šest ciljev z 12 raketami.

Dokončanje nove baterije in predaja v delo je predvidena v naslednjih 30 dneh.  Srbski sistem zračne obrambe je eden najboljših v Evropi. Oddelek FK-3 tega sistema je sestavljen iz štirih baterij.
Srbski mediji so se razpisali, da je domet raket do 100 km v razdaljo in do 27 km v višino, ter da je Srbija kupila skupaj en divizion s štirimi baterijami, torej šestnajst lanserjev, s pripadajočimi radarji in logistiko. Vir: Posnetek zaslona, Srbija Danas

Enote pod nadzorom poveljniško-koordinacijskega vozila povečajo možnost prestrezanja na 36 ciljev z 72 raketami.

Sistem FK-3 lahko ne le, da samostojno brani določeno območje pred grožnjami iz zraka, ampak tudi izvaja naloge v sodelovanju z drugimi sistemi protizračne obrambe.

Dokončanje nove baterije in predaja v dežurstvo, kot pišejo srbski mediji, je predvidena v naslednjih 30 dneh.

Srbski sistem protizračne obrambe je eden najboljših v Evropi, ugotavlja portal Srbija Danas (SD).

Trenutno ima Vojska Srbije nadzorni radar JSG-100 z dosegom do 240 km; vodilni radar H-200, domet po razdalji do 180 km, višina pa do 27 km - na ta radar je mogoče povezati od 3 do 6 lanserjev.

Vir: Posnetek zaslona, X

Radar lahko hkrati spremlja 6 ciljev in vanje usmeri do 12 raket. Medtem ko usmerja rakete v 6 tarč, lahko hkrati sledi 30 drugim tarčam.

SD poroča: »SRBSKO NEBO JE VARNO! Prispela druga baterija sistema protizračne obrambe FK-3. To bo sovražniku nagnalo strah v kosti« Vir: Posnetek zaslona, SD

Baterija obsega poleg izstrelitvenih vozil in radarjev skupaj okoli 15 vozil, sestavljenih iz antene, komandne postaje, agregatov, dostavnih vozil, izstrelilnikov in radarjev.

V enem divizionu najdemo poseben radar, ki ima domet do 300 km in lahko sledi do 400 ciljem. FK-3 je z dosegom do 100 km trenutno najzmogljivejši sistem protizračne obrambe v tem delu Evrope, ugotavlja SD.

Ni dvoma, da je FK-3 najmočnejši sistem na Balkanu, pa tudi v tem delu Evrope. Čaka se dobava zadnjih dveh baterij in dokončanje divizijskega sistema protizračne obrambe FK-3.

To je šele začetek gradnje kakovostne, sodobne in goste protizračne obrambe nad Srbijo, sklene SD.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek