REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Propad Zahoda skozi zgodbo dveh fontan na Dunaju (FOTO, VIDEO)

Propad Zahoda skozi zgodbo dveh fontan na Dunaju  (FOTO, VIDEO)Novi »okras« avstrijske prestolnice je sprožil burne odzive, vsi pa so si enotni, da gre za grdobo. Vir: Posnetek zaslona, X

Nazadovanje sodobne družbe, predvsem zahodne, je zelo jasno vidno na primeru novega javnega vodnjaka v avstrijski prestolnici, ki so ga zgradili ob 150-letnici oskrbe Dunaja z izvirsko vodo.

»Umetnino« sestavlja 33 betonskih figur v krogu okoli slapa, ki so videti kot nedokončana otroška igra s plastelinom.

Gre za delo domačega kvarteta »Gelitin«, katerega »kreacija« je dunajske davkoplačevalce stala 1,8 milijona evrov.

Kar se tiče sloga samih »umetnikov«, njihovi računi na družbenih omrežjih razkrivajo, da radi nosijo krila, glede samih dosežkov pa zadošča že bežen vpogled na njihovo spletno stran, kjer prikazujejo zelo nenavadne, po mnenju kritikov celo vulgarne eksponate, vključno s skulpturami, ki urinirajo sebi v usta, in številnimi plastikami v obliki iztrebkov.

Kontroverzna fontana, ki jo je mestna oblast pred odprtjem opisala kot razkošno, proti gradnji katere je (neuspešno) peticijo sprožila avstrijska svobodnjaška stranka (FPÖ), je na družbenih omrežjih že sprožila burne odzive.

Vsi se namreč strinjajo, da gre za posmeh in je ogledalo trenutne situacije na Zahodu: utrujena družba, ki je obupala nad življenjem, lepoto in prihodnostjo.

Neizogibne so bile številne primerjave klasičnih dunajskih spomenikov z »novo umetnostjo«, pa tudi izpostavljanje številnih drugih »Gelitinovih« del.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek