REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Povsem tiho: Letalo s pogonom na vodik opravilo prvi, rekordni polet, v uporabi bi lahko bila že do leta 2030

Povsem tiho: Letalo s pogonom na vodik opravilo prvi, rekordni polet, v uporabi bi lahko bila že do leta 2030De Havilland Canada Dash 8-300 je ob velikem pompu obletelo letališče blizu jezera Moses Lake v Washingtonu... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Poleti komercialnih letal s pogonom na vodik so morda bližje, kot se je še nedavno zdelo. 2. marca 2023 je letalo De Havilland Canada Dash 8-300 ob velikem pompu obletelo letališče blizu jezera Moses Lake v Washingtonu.

Če kot industrija ne bomo imeli rešitve za razogljičenje, bomo morali zmanjšati obseg prometa, prvič po rojstvu reaktivne dobe bomo morali omejiti rast industrije.

Letalo je bilo opremljeno z najsodobnejšim novim motorjem in ustreznim virom goriva, ki bo morda na revolucionarni način spremenil naša potovanja z letali.

Letalo je upravljal Alex Kroll, testni pilot in upokojeni letalec letalskih sil, skupaj z dvema dodatnima članoma posadke.

Letalo se je od tal dvignilo ob 8.41 uri zjutraj in hitro zmanjšalo moč enega od motorjev, pri čemer je letelo predvsem z močjo enega motorja - na vodik!

Plovilo je plod zagonskega podjetja Universal Hydrogen s sedežem v Los Angelesu, ki želi spremeniti ravni emisij, ki nastanejo pri tipičnem komercialnem letalskem prevozu.

»Če kot industrija ne bomo imeli rešitve za razogljičenje, bomo morali zmanjšati obseg prometa, prvič po rojstvu reaktivne dobe bomo morali omejiti rast industrije,« je izvršni direktor Universal Hydrogena Paul Eremenko povedal za The Seattle Times.

Vodik bo nastajal s pomočjo sončne elektrarne
Vodik je mogoče pridobivati tudi iz energije Sonca s pomočjo elektrike in sončnih celic... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

To letalo je vsekakor posebno. Pod enim krilom uporablja tradicionalni motor Pratt & Whitney, ki ga poganja letalsko gorivo (kerozin), ob njem pa ima še motor, ki ga poganja elektrika, ki jo ustvarja gorivna celica na tekoči vodik.

Kroll je opozoril, da ni samo letalo delovalo brez incidentov, v bistvu samo z močjo motorja na vodik, ampak je »ves hrup prihajal le z leve strani«, kjer je bil nameščen tradicionalni motor.

To ni prvo testno letalo na vodikovo gorivo. Leta 1988 so sovjetski inženirji izdelali in leteli z modelom Tupoljev (Tu-155) z enim motorjem, opremljenim z vodikovo gorivno celico.

Ko smo dosegli pogoje za križarjenje, smo zmanjšali plin in leteli smo skoraj izključno na desnem motorju. Bilo je povsem tiho.

Vendar pa to letalo ni poskušalo križariti z enim motorjem, zaradi česar je bil let letala Dash 8 ta mesec primer največjega letala, ki je letelo predvsem na vodik, pravi Paul Eremenko.

Izvršni direktor družbe Universal Hydrogen je tudi opozoril, da vodik zaenkrat ostaja edina uspešna pot, na katero se letalska industrija lahko zanese pri doseganju skladnosti s cilji zmanjšanja emisij iz Pariškega podnebnega sporazuma.

Vodikove gorivne celice oddajajo vodno paro in topel zrak, s čimer zmanjšajo škodljive stranske produkte ogljika na nič in drastično lahko preoblikujejo industrijo, ki predstavlja 2,5 odstotka svetovnih emisij CO2.

Motor prinaša tudi nekaj drugega, s čemur se ne more kosati motor s konvencionalno letalsko močjo.

»Ko smo dosegli pogoje za križarjenje, smo zmanjšali plin in leteli smo skoraj izključno na desnem motorju. Bilo je povsem tiho,« je dodal Alex Kroll.

Tiho delovanje motorjev pa bi zmanjšalo tudi onesnaženje s hrupom v prizadetih soseskah okoli letališč.

Nacionalni inštituti za zdravje so poročali, da so motnje hrupa, povezane z letališči, neposredno povezane z nižjo akademsko uspešnostjo, slabšim spanjem in potencialno celo s povečanjem srčno-žilnih bolezni med bližnjimi prebivalci letališč.

Eremenko vidi prihodnost komercialne uporabe te tehnologije že do leta 2030.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek