REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj se zgodi, ko se znani politik »obregne« ob sarajevske muslimanke

Kaj se zgodi, ko se znani politik »obregne« ob sarajevske muslimankeSarajevske muslimanke in Carl Bildt, vir: Wikipedia

Nekdanji premier Švedske in visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Carl Bildt je sprožil vsesplošen gnev in zgražanje zaradi tvita, v katerem se je, kot so ocenili številni kritiki, narogal ne le prebivalcem Sarajeva, temveč tudi muslimanom nasploh.

Muslimanke v Sarajevu pred stoletjem in na Švedskem, danes, vir: Twitter
Muslimanke v Sarajevu pred stoletjem, in na Švedskem - danes. Vir: Twitter

Bildt je namreč na svojem Twitter računu objavil fotografijo Sarajeva, na kateri so v ospredju tri muslimanke, ki nosijo burko.

»Naš svet napreduje. To je bilo Sarajevo pred enim stoletjem,« je zapisal Bildt ob pomenljivi fotografiji.

To je razjezilo mnoge uporabnike družbenih omrežij, ki so ga med drugim oklicali »Carl Breivik« po zloglasnem norveškem masovnem morilcu Andersu Breiviku.

Večina pa je Bildta razočarano in vneto kritizirala, neprijetno presenečena nad njegovimi stališči glede muslimanov nekoč in danes.

Nekateri so Bildta zaradi »spornih stališč« izenačili celo z - Adolfom Hitlerjem. Drugi pa so pripomnili, da bi bilo krasno, če bi tisti »z zaprtim umom imeli zaprta tudi usta«.

»Prvo sem pomislil, da ste izgubili razum. Potem sem naredil korak nazaj, pragmatično pretehtal stvari in se odločil, da ste res izgubil razum«, je bil ciničen eden od uporabnikov družbenih omrežij.

Profesor Elvan Aktas je Bildta spomnili na »napredek« pod plaščem Zahoda, ter skupaj s somišljeniki tvital različne fotografije vsesplošne bede in uničenja, posnete med vojno na ozemlju nekdanje Jugoslavije tekom devetdesetih let prejšnjega stoletja ...

Uporabnik, ki si je nadel vzdevek Prerijski Kekec pa se je ozrli na dogodke, kot so shodi neonacistov in skrajne desnice, ki se dogajajo v sodobnih in razvitih državah Zahoda.

Nekateri pa so Bildtu vrnili milo za žajfo s fotografijami ruralne Švedske izpred 90 let, nekje po letu 1930

Naposled pa so bili najbolj prepričjivi tisti, ki so se odločili spomniti nadutega švedskega politika, kako je videti Švedska – danes (slika, zgoraj).

Sarajevo in muslimanke v 21. stoletju, vir: YouTube
Sarajevo in muslimanke v 21. stoletju, vir: YouTube

Toda reportaža Al Jazeere (video posnetek si lahko ogledate v nadaljevanju) o shodu muslimank v prid hidžaba leta 2016 v Sarajevu nazorno kaže, da se podoba glavnega mesta zdajšnje BiH - v primerjavi s sporno fotografijo, ki jo je objavil nič hudega sluteč nekdanji švedski premier -, pravzaprav ni prav veliko spremenila.

Vse večja zakritost žensk v zadnjih letih, vse od konca vojne, je v BiH pravzaprav na pohodu.

Še večja zakritost žensk v zadnjih letih, vse od konca vojne, je v BiH pravzaprav na pohodu, v kar se lahko prepriča vsak, ki obišče Sarajevo in druga mesta BiH, predvsem v Federaciji BiH.

To pa je, kot ugotavljajo tudi raziskave, samo zunanji izraz vse bolj očitne prevlade radikalne inačice islama, ki v BiH vse bolj izrinja tradicionalno in zmerno, kot smo jo poznali do razpada SFRJ.  

Komentarji