REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Incident na Evroviziji: Politično pristransko tekmovanje se pritožuje zaradi propalestinskega sporočila

Incident na Evroviziji: Politično pristransko tekmovanje se pritožuje zaradi propalestinskega sporočilaVodstvo Evrovizije trdi, da se je Eric Saade odločil ogroziti »nepolitično naravo« dogodka. Vir: Posnetek zaslona, X

Evrovizija je bila zmeraj s politiko »nabit« dogodek, ki se politizaciji ni izognil niti letos. Po eni strani se namreč dovoljuje, da v tekmovanju sodeluje Avstralija, ki bi jo težko uvrstili v Evropo, hkrati pa se ne dovoljuje tekmovanje pevcem iz Rusije ali Belorusije.

Še huje, v tekmovanju sodeluje genocidni Izrael, ki pobija Palestince, ne morejo pa sodelovati Palestinci.

Ob tem pa se je nedavno v uvodnem nastopu, v katerem se je slovenska »Veronika« nato prebila v finale zgodil »incident«, ki so ga organizatorji celo obžalovali.

Organizatorji tekmovanja za pesem Evrovizije so povedali, da »obžalujejo« uvodni nastop, ki je »podal politično izjavo« glede vojne med Izraelom in Hamasom, ki poteka v Gazi.

Evrovizija je bila zmeraj s politiko »nabit« dogodek, ki se politizaciji ni izognil niti letos. Vodstvo Evrovizije pa trdi, da se je Eric Saade odločil ogroziti 'nepolitično naravo' dogodka.

Nekdanji švedski evrovizijski tekmovalec Eric Saade sicer ni tekmoval, a je imel na roki simbol keffiyeh, ki ga običajno uporabljajo ljudje, ki želijo pokazati, da so propalestinsko nastrojeni, ko je izvajal svojo pesem Popular iz leta 2011.

Tiskovna predstavnica Evropske radiodifuzne zveze (EBU) je dejala: »Tekmovanje za pesem Evrovizije je televizijska oddaja v živo. Vsi nastopajoči so seznanjeni s pravili tekmovanja in obžalujemo, da se je Eric Saade odločil ogroziti nepolitično naravo dogodka.«

Pred dogodkom v areni Malmo so navijače posvarili, naj ne prinašajo palestinskih zastav, simbolov ali torb, in jim povedali, da bodo potekali »strogi varnostni pregledi«.

Saade je na Instagramu zapisal, da se sprašuje, ali je svoboda res »kontroverzna« in zakaj se ljudje kar naprej sprašujejo, ali je »politična«.

Stopnja teroristične nevarnosti na Švedskem je na četrti stopnji od petih, vendar je švedska policijska uprava dejala, da to ni povezano s tekmovanjem.

Komentar z omrežja X: Izrael izvaja grozljive zločine proti človečnosti v Gazi, a vsako kritiko zavrne z: »Se spomnite, kaj se mi je zgodilo med holokavstom?« To imuniteto je treba odstraniti. Svobodo govora po vsem svetu duši izraelski privilegij. Vir: Posnetek zaslona, X

Letos je bilo več pozivov in protestov, ki pozivajo k bojkotu Evrovizije, saj pevka Eden Golan tekmuje za Izrael, več pesmi Izraela pa je bilo zaradi političnih sporočil pred tem zavrnjenih. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek