REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Hitler je všečkal vašo objavo«: Kakšna je povezava med schengnom, EU in ustaško zastavo?

»Hitler je všečkal vašo objavo«: Kakšna je povezava med schengnom, EU in ustaško zastavo?Adolf Hitler in Ante Pavelić. Vir: Posnetek zaslona
»Edino prosto potovanje v 'schengenskem slogu', na katerega se nanaša 'ikonična' zastava, je bila 'premestitev' Srbov, Judov, Romov in drugih v Jasenovac in Auschwitz za množične pomore. Ali ste normalni? Ikonična?«

Če ste mislili, da se je »Jaroslav Hunka trenutek«, v katerem celoten kanadski parlament s stoječim aplavzom ploska ukrajinskemu nacistu, zgodil samo enkrat - ste se krepko motili.

Repriza tega trenutka se je z manjšimi variacijami zgodila v ponedeljek na družbenem omrežju X (prej Twitter), ko je platforma »Schengen visa info«, namenjena informacijam o Evropski uniji in schengenskem območju, na svoji strani objavila ustaško zastavo Hrvaške, ki jo je opisala, nič manj kot »ikonično«.

»Bogata in pestra zgodovina se lepo odraža v zastavah. Pridružite se nam na potovanju skozi čas, da bi raziskali štiri ikonične hrvaške zastave različnih obdobij,« je zapisano v sporočilu, ki poleg sedanjega državnega grba prikazuje tudi zastave iz leta 1848 in 1860, pa tudi tisto, s katero se je od leta 1941 ponašala Neodvisna država Hrvaška (NDH).

Sporna objava spletne strani »SchengenVisaInfo« je bila medtem izbrisana. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ni niti presenetljivo, da je to sramotno objavo kmalu doletel ironičen komentar: »Hitler je všečkal vaš tvit« (Hitler likes yout tweet).

Kajti, kot je pripomnil eden od uporabnikov omrežja X - ali bi zadevna stran morda uporabila zastavo s svastiko, ko bi govorila o zgodovini Nemčije?

Komentatorji so začudeno razlagali (če je še kdo, ki tega ne ve), da je črka »U« na zastavi iz leta 1941 hrvaška različica svastike, in spomnili, da gre za zastavo nacistične marionetne države odgovorne za genocid nad več kot milijonom ljudi, ki niso bili Hrvati.

»Edino prosto potovanje v 'schengenskem slogu', na katerega se nanaša 'ikonična' zastava, je bila premestitev Srbov, Judov, Romov in drugih v Jasenovac in Auschwitz za množične pomore. Ali ste normalni? Ikonična?«, je osupel zapisal eden izmed komentatorjev.

Toda, ali je bila ta škandalozna objava le »ikonični« kiks spletne strani, ki se ukvarja s promocijo Evropske unije, ali se za tem škandalom skriva kaj več?

Morda izbrana zastava le ni tako slab simbol, ko opisuje državo, kjer še danes poveličujejo ustaše?

Karikatura: Ustaški poglavnik Ante Pavelić (na vrvici), Benito Mussolini in Adolf Hitler. Vir: Twitter, posnetek zaslona

»Ko že objavljate takšne bedarije, vas velja spomniti, da so ustaši bili edini, ki so imeli uničevalna taborišča za otroke,« je poudaril eden od sledilcev te strani.

Nekateri uporabniki Twitterja so s kančkom ironije dodali, da ustaška zastava Hrvaške morda res predstavlja »močne evropske vrednote današnjega časa«.

»Pravzaprav nisem šokiran. Evropska unija se danes zdi kot četrti rajh,« je pripomnil sodelujoči v razpravi na družbenem omrežju X.

»Schengen visa info« pa je nato odstranil kontroverzno objavo in sledilce prosil za odpuščanje.

»Opravičujemo se za prejšnjo objavo s hrvaškimi zastavami. Po pomoti smo prikazali zastavo, ki je povezana z mračnimi časi. Ne podpiramo nasilja ali škodljivih simbolov. Naš namen je spodbujati razumevanje in enotnost. Hvala za razumevanje,« so zapisali na strani.

Takšne napake si ne bi smela dovoliti stran, o katere predstavnikih so pogosto pisali mediji kot so Forbes, Guardian, New York Times, Bloomberg, BBC in na katere informacije so se sklicevale tudi uradne institucije, kot so ameriški State Department, Evropska unija, vlada Združenega kraljestva ...

Zanimivo je dognanje, s kakšnimi nevedneži sodelujejo predstavniki največjih svetovnih sil in osrednjih zahodnih medijev, ko gre za področje demokracije in človekovih pravic.

Vendar, ali je res šlo le za naključno napako in neznanje?

Ustanovitelj te strani je namreč Besart Bajrami, izseljenec s Kosova.

Težko, da se Bajrami, ki je bil rojen v ZRJ in se je tam tudi šolal, pri pouku zgodovine ne bi učil o Neodvisni državi Hrvaški, Antu Paveliću in njegovih ustaših.

Ker je, sodeč po njegovem Linkedin profilu, v poslu že 20 let, lahko domnevamo, da je med šolanjem imel tudi pouk zgodovine, kjer so te lekcije nepogrešljive, veliko preden je današnja Priština začela z zgodovinskim revizionizmom.

Po istem programu so se najbrž učili tudi sodelavci iz ekipe Bajramija, saj so prav tako kosovski Albanci...

Z neverodostojnim sklicevanjem na nevednost so se skušali oprati tudi za škandal v kanadskem parlamentu in pokazalo se je, da je obujanje duha nacizma pravzaprav naklep - uperjen proti enemu najvidnejših borcev proti fašizmu - Rusiji.

Mogoče se bo izkazalo, da je »naključno« poveličevanje ustaštva kot »ikoničnega« le provokacija na račun ljudstva, ki je zaradi ustaških grozodejstev veliko pretrpelo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek