REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški »Abrams« proti ruskim T-90: Kateri tank ima boljše možnosti na bojišču?

Ameriški »Abrams« proti ruskim T-90: Kateri tank ima boljše možnosti na bojišču?Tank T-90 je hitrejši in ima boljše manevrske sposobnosti, trdi ruski strokovnjak, med doslej dobavljenimi zahodnimi tanki v Ukrajino pa je »Abrams« najtežji. Njegova šibka točka je kupola. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Abrams« tvega, da bo obtičal v blatu.

Ameriški tisk pozdravlja dobavo bojnih tankov Abrams v Ukrajino in trdi, da sodijo med najbolj sofisticirane tanke na svetu in da imajo tehnične prednosti, ki jim drugi tanki niso kos.

Ali je to res? Vojaški strokovnjak Boris Rožin iz Centra za vojaško-politično novinarstvo za »Sputnik International«  ocenjuje, da je ruski tank T-90 več kot dostojen nasprotnik na Zahodu tako opevanim »Abramsom«.

»Tank T-90 je lažje obvladljiv in lažje prehaja skozi težko dostopne terene. Je hitrejše vozilo od ‘Abramsa’,« trdi Rožin. »Med doslej dobavljenimi tanki je ‘Abrams’ najtežji. Velja za boljšega od nemških ‘Leopardov’. Vendar pa je Zahod v Ukrajino dostavil starejše, nemodernizirane modele.«

Spominja na še eno hibo ameriškega tanka: »Abrams« tvega, da bo obtičal v blatu.

»Zdaj v Ukrajini aktivno uporabljamo T-90 v bojnih operacijah. Tank se uporablja predvsem kot sredstvo za podporo pehoti. Pri tem se je tank T-90 zelo dobro izkazal. Kako se bodo obnašali ‘Abramsi’, je še težko reči,« pravi Rožin.

Spomni, da so Američani »Abramse« intenzivno uporabljali v Iraku in Afganistanu, ko še ni bilo brezpilotnih letal.

Kako se bodo ameriški tanki obnesli z droni, to ni jasno, poudarja strokovnjak.

»Zaščita T-90 je izboljšana. Vgrajeni so varjeni vizirji, vgrajena je dodatna dinamična zaščita, motorni prostor je zaščiten pred izstrelki,« našteva Rožin. »Abramsi imajo enako težavo kot nemški ‘Leopardi’ ali britanski Challengerji. Njegova šibka točka je kupola. Na splošno je ta tank slabo zaščiten pred napadi z droni. Kupola in motorni prostor sta najbolj ranljiva dela tanka. ‘Abrams’ je v tem pogledu inferioren v primerjavi s T-90.«

T-90 je lažji tank od »Abramsa« in je bolje prilagojen terenu ter vremenskim razmeram v tem delu Evrope, pravi Rožin. »’Abramsi’ namreč tvegajo, da ostanejo ujeti v blatu.«

»Pred kratkim so Ukrajinci v smeri Svatova poskušali uporabiti švedsko modifikacijo ‘Leoparda 2’,« je dodal ta strokovnjak. »A so obtičali v blatu in so jih kmalu uničila brezpilotna letala.«

Prednost T-90? Boljše manevrske sposobnosti.

Ukrajinsko bojišče je težava za NATO tanke, zlasti jeseni in pozimi, za T-90 pa to sploh ni problem, trdi analitik.

Po manevrskih sposobnostih je »Abrams« slabši tudi od starega sovjetskega T-64, ki ga imajo ukrajinske oborožene sile, je dodal Rožin.

Po besedah ​​Rožina so tankovski dvoboji na območju posebnih vojaških operacij redki.

Tanki se običajno uporabljajo za podporo pehoti ali napad na sovražnikova oporišča. »So primeri, ko se tanki uporabljajo za uničenje oklepnih vozil, pogosteje pa se uporabljajo za napad,« dodaja strokovnjak.

Poleg tega je bil M1 Abrams zasnovan med letoma 1972 in 1975 za boj proti sovjetskim tankom.

Sodobni »Abrams«  je opremljen s številnimi nadgradnjami, vključno s topom, ki lahko strelja podkalibrske oklepne in kasetne granate.

Nekatere granate imajo bojne glave iz volframove zlitine, druge pa vsebujejo osiromašeni uran.

T-90, ki je naslednik T-72, je bil v zadnjih letih nadgrajen.

Najnovejša različica je T-90M »proriv« (preboj), ki je dobro zaščiten pred konvencionalnim strelivom, preciznim vodenim orožjem in protitankovskimi raketami.

Tank je oborožen z visoko natančnim topom kalibra 125 mm in mitraljezom na daljinsko vodenje.

»Abramsi« so proizvod Hladne vojne.

Na splošno bo izid duela odvisen od tega, kdo je prvi opazil sovražnikov tank, zaključuje Rožin. »Tank zdaj ne deluje samostojno, ampak v povezavi s pehoto in brezpilotnimi letali. Tisti, ki prvi opazi tarčo, lahko zada en ciljni udarec, na katerega sovražnik ne bo mogel odgovoriti. In to ni več odvisno le od tanka, ampak od kombinacije dejavnikov, od interakcije s taktičnim izvidovanjem do tega, ali je zagotovljena zračna zaščita.«

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Glede na izjave Pentagona vidimo, da želijo »Abrams« uporabiti na specifičen način.

»Najverjetneje bodo ‘Aabramse’ uporabili, če jim bo uspel nek preboj, ko bodo tanke uporabili kot mobilno protitankovsko orožje,« je pojasnil Rožin.

Vendar je treba upoštevati, da Washington Kijevu dostavlja stare modele, dodaja strokovnjak. »ZDA oskrbujejo Ukrajino s tanki, ki so bili proizvedeni med Hladno vojno. Zadnje modifikacije ‘Aabramsov’ hranijo zase. Novejši modeli imajo boljšo optiko in elektroniko, izboljšano varnost in oklep iz urana.« Toda Ukrajina teh ne bo dobila.

T-90. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kakor koli že, je zaključil Rožin, dobava 31 »Abramsov« Ukrajini ne bo mogla spremeniti situacije na bojišču.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek