REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znova par-nepar? EU z »naftnim embargom« sama sproža dvig cen in povzroča pomanjkanje goriva na evropskem trgu

Znova par-nepar? EU z »naftnim embargom« sama sproža dvig cen in povzroča pomanjkanje goriva na evropskem trguRusija, sankcije in napoved, ki nas vrača v preteklost: par - nepar. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Evropske države, ki se že spopadajo z rekordno inflacijo, tvegajo, da bodo svojo stisko poslabšale z odločitvijo, da se zaprejo pred uvozom ruske nafte«, je ob zadnji odločitvi evropskih voditeljev poročala Al Jazeera.

Podobno so poročali tudi številni drugi mediji – le da so v evropskih prestolnicah še vedno prevladovale kalkulacije o tem, kako »zelo« naj bi ti ukrepi menda udarili po žepu Rusijo ter posledično vplivali na to, da konča s »posebno vojaško operacijo« v Ukrajini.

Enotni pa niso niti v Evropski uniji.

Madžarska je najprej grozila z vetom, nato je zadnji predlog Evropske komisije štirim državam omogočil tudi 20-mesečno prehodno obdobje pred prepovedjo uvoza nafte iz Rusije.

Sicer pa ima težave z embargom celo Japonska...

In medtem ko nesposobna predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obljublja, da se bo načrtovani embargo izvajal »na način, ki nam in našim partnerjem omogoča, da zagotovimo alternativne poti oskrbe«, je nemški gospodarski minister Robert Habeck že opozoril, da bo nemško gospodarstvo »trpelo« tako zaradi pomanjkanja goriva kot zaradi višjih cen.

Ob tem embargo na rusko nafto pomeni, da bo EU morala več nafte kupovati od Savdske Arabije - notorne kršilke človekovih pravic, ki že skoraj osem let bombardira Jemen.

Von der Leynova je skupaj s kolegi iz EK očitno odmislila klavrno usodo kolumnista Washington Posta, savdskega disidenta in novinarja Džamala Hašodžija.

Spomnimo, Hašodžija so 2. oktobra leta 2018 po naročilu Riada brutalno umorili savdski agenti v savdskem konzulatu v Carigradu.

Evropa mu je po dveh letih odpustila grozljiv umor novinarja, zdaj bo z njim znova veselo trgovala: princ teme, savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, desno. V sredini je fotografija žrtve, novinarja Hašodžija. Njegovo truplo ni nikoli najdeno, ker naj bi ga savdski atentatorji po umoru raztopili v kislini in splaknili v kanalizacijski jašek. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Rusko nafto je mogoče kratkoročno nadomestiti na svetovnem trgu, vendar z dodatnimi stroški in logističnimi izzivi,« je v sredo sporočila nemška industrijska trgovska skupina BDI.

»Glede na embargo na nafto bodo cene energije verjetno še naraščaleso dodali.

Evropski ukrepi pa bodo zelo verjetno vplivali tudi na ruske protiukrepe na področju plina.

Rusija lahko plinske pipe zapre v celoti – ali deloma.

Če Kremelj oceni, da je kupovanje plina nekaterih držav EU, ki ne kupujejo plina v rubljih in ga kupujejo od drugih držav EU (ki ga kupujejo v rubljih!) kršitev pogodb, ali pa Gazprom zgolj zmanjša količine na toliko, kolikor ga po pogodbah kupijo posamezne države (ki ga kupujejo v rubljih) bo na evropskem trgu nastalo pomanjkanje plina.

Cene plina se bodo posledično dvigovale. Rusija bo zato zaslužila več, prodala pa manj plina Evropi, hkrati pa bo pridobila čas, da zgradi nove plinovode proti Aziji.

Cene plina se bodo posledično dvigovale. Rusija bo zato zaslužila več, prodala pa manj plina Evropi, hkrati pa bo pridobila čas, da zgradi nove plinovode proti Aziji.

Najbolj skrajni korak bi bila prepoved ruskega zemeljskega plina, ki večinoma teče po plinovodih in ga je težje nadomestiti kot nafto, ker pomorske dobave drugih dobaviteljev ne bi mogle pokriti primanjkljaja.

IMF ocenjuje, da bi bila proizvodnja EU leta 2023 za približno 3 % nižja brez uvoza ruske nafte in plina.

Vse to pa za račun človeka, ki je v tem času obogatel na plečih razrušene države - dokazano je, da ima od preko 800 milijonov do 1,5 milijarde dolarjev na računih in podjetjih, ki jih nadzoruje s svojim krogom prijateljev...

EU ob tem v šestem paketu sankcionira tudi še tri ruske banke, ki bodo izključene iz mednarodnega plačilnega sistema SWIFT, vključno s Sberbank, predlaga pa se tudi prepoved oddajanja treh glavnih državnih televizijskih kanalov Rusije v EU.

Ob tem Bruselj cilja tudi na zavarovalnice, da bi spodkopal zmožnost Moskve, da pošilja nafto kamorkoli po svetu.

Kar bo vzpodbudilo rast ruskih in azijskih zavarovalnic…

Ruska vlada je že opozorila, da bi prepoved uvoza ruske nafte s strani Evropske unije »prizadela vse.«

»Takšen embargo bo zelo resno vplival na svetovni naftni trg,« je dejal tiskovni sekretar Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da bo »močno vplival na energetske bilance na evropski celini.«

Načrt EU kritizira tudi Inštitut Breugel iz Bruslja.

Inštitut Breugel: To je daleč od najboljše možnosti. Paradoksalno je, da bi tak embargo lahko povzročil celo zmago Rusije, vsaj kratkoročno, ter izgubo za EU in svetovno gospodarstvo na splošno.

»To je daleč od najboljše možnosti. Postopno zmanjšanje nakupov ruske nafte na nič bi sčasoma lahko pustilo ruske prihodke visoke, hkrati pa bi imelo številne negativne kratkoročne in dolgoročne posledice za EU. Paradoksalno je, da bi tak embargo lahko povzročil celo zmago Rusije, vsaj kratkoročno, ter izgubo za EU in svetovno gospodarstvo na splošno. Največja pomanjkljivost načrta, o katerem se trenutno razpravlja, je, da bi se lahko v prehodni fazi cene nafte v Evropi in po svetu zvišale v pričakovanju zmanjšanja ruskega izvoza.

Ta trend se je začel že konec aprila, ko se je nafta dvignila zaradi povečane verjetnosti embarga EU. Višje cene povzročajo bolečino v državah uvoznicah. Kar je še huje, lahko celo preveč kompenzirajo Rusijo za postopno izgubo količin. Glede na dinamiko vojne bi lahko bil tak kratkoročni razvoj politično pomemben v Rusiji, kjer se državni proračun financira s takšnimi prihodki. Drugo vprašanje glede časa je, da bi postopno uvajanje sankcij Rusiji dalo tudi čas za razvoj novih strategij izvoza nafte, zaradi česar bi bil embargo manj učinkovit. Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je zato pozvala k previdnosti glede prepovedi ruske nafte v EU,« opozarja inštitut.

Namesto tega v inštitutu predlagajo »kaznovalne carine« za Rusijo, odvisno od razmer v Ukrajini.

Namesto tega v inštitutu predlagajo »kaznovalne carine« za Rusijo, odvisno od razmer v Ukrajini.

Kaznovalna carina na ves ruski izvoz surove nafte, naftnih derivatov in zemeljskega plina bi odpravila vsa vprašanja, ki smo jih izpostavili glede popolnega embarga. To bi takoj zmanjšalo ruske prihodke.

»Vendar bi Rusija še vedno imela spodbudo za izvoz za zahodne kupce in zato verjetno ne bo hitro zgradila nove infrastrukture za izvoz fosilnih goriv v tretje države. Tarifo bi lahko prilagodili tudi glede na politični razvoj. Kaznovalna carina na ves uvoz energije iz Rusije bi bila boljša izbira kot postopno uveden embargo na izbrana goriva,« so prepričani v inštitutu.

Toda pri tem je potrebno vzeti v obzir tudi dejstvo, da Rusija tega ne bo mirno gledala. Že sedaj je povečala prodajo nafte drugim državam – na primer Indiji.

New Delhi skuša pridobiti še večje popuste na rusko nafto, da bi nadomestil »povečana trgovinska tveganja« je v sredo poročal Bloomberg.

Glede na poročilo južnoazijska država išče rusko nafto po ceni manj kot 70 dolarjev za sod na podlagi dobave, da bi nadomestila dodatne ovire, kot je zagotovitev financiranja za nakupe.

Viri so navedli, da so indijske državne in zasebne rafinerije od začetka konflikta v Ukrajini konec februarja kupile več kot 40 milijonov sodčkov ruske surove nafte. Po Bloombergovih izračunih je to 20 odstotkov več kot v celotnem letu 2021.

Med tem se lahko Nemčija »sooči s pomanjkanjem bencina zaradi embarga na rusko nafto«, je dejal nemški gospodarski minister Robert Habeck.

Predvsem na vzhodu Nemčije so odvisni od rafinerije v mestu Schwedt, ki uporablja rusko nafto.

Nemci se na pomanjkanje že pripravljajo...

Medtem pa svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič napoveduje, da bo vojna v Ukrajini trajala - še dolgo.

Medtem pa svetovalec ukrajinskega predsednika Arestovič napoveduje, da bo vojna v Ukrajini trajala - še dolgo.

Ruska vojska poskuša izčrpati oborožene sile Ukrajine, da bi preprečila kopičenje orožja Zahoda v pravi količini, je dejal Arestovič.

»To nam preprečuje, da bi zbrali sile za protiofenzivo. Dolgo se bomo morali boriti in ustaviti vse te ofenzive ... A to lahko zagotovo traja več mesecev, zato se morate pripraviti, da bo konflikt dolg in krvav,« trdi glavni svetovalec predsednika Ukrajine.

Da bo prepoved uvoza nafte iz Rusije »uničila gospodarstvo Evrope« je medtem prepričan slovaški gospodarski minister Richard Sulik.

Švicarska vlada medtem vzpostavlja skupino za krizno intervencijo v plinskem sektorju in sistem spremljanja za zgodnje odkrivanje bližajočega se pomanjkanja električne energije, zaradi pričakovano »hudega« pomanjkanja električne energije.

Sankcije proti Rusiji, kot jih vidi Song Chen iz China Daily
Sankcije proti Rusiji, kot jih vidi Song Chen iz China Daily... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Res je, da EU dnevno, kot ugotavlja belgijski Inštitut Breugel, pošilja 450 milijonov dolarjev za nafto in 400 milijonov dolarjev za plin – toda te »odvisnosti« se ne da zmanjšati preko noči, ne da bi ustavili evropsko industrijo.

Evropa je največji kupec ruske surove nafte, saj je leta 2020 prejela 138 milijonov ton ruske nafte od skupnega ruskega izvoza 260 milijonov ton – ali 53 %, ocenjuje BP.

Evropa je pred vojno iz Rusije uvažala 3,8 milijona sodov na dan.

Kam bi privedlo to, če bi prenehali kupovati od držav, katerih ravnanje je kakor koli sporno, pa lepo kaže nemški satiričen video spodaj.

Par se strinja z moralnimi zahtevami po nekupovanju blaga iz držav, ki kršijo različne norme in na koncu ostane - v spodnjicah.

V teoriji bi lahko evropski kupci nadomestili sode ruske nafte od dobaviteljev na Bližnjem vzhodu, katerih izvoz zdaj večinoma gre v Azijo, pa tudi iz Združenih držav, Latinske Amerike in Afrike.

Medtem pa bi lahko cenejša ruska nafta že prevzela azijski trg.

Sprememba tokov pa bi kratkoročno dvignila cene – in ta »ekstra profit« bi lahko izničil vse učinke sankcij. Nato pa bi ruska nafta tekla naprej v Azijo, medtem ko bo EU uvažala več (dražje!9 nafte iz arabskih držav.

Inštitut Breugel: Če ti ukrepi ne bi delovali, bi bili potrebni trši, kot so prepovedi vožnje na podlagi številk registrskih tablic.

S tem pa bo EU znova – bolj odvisna od arabskih držav…

Predvsem od Savdske Arabije.

Analitiki inštituta Bruegel pravijo, da to pomeni, da bi morale biti evropske države pripravljene uvesti ukrepe za zmanjšanje porabe goriva, kot sta brezplačnost javnega prevoza in spodbujanje delitve avtomobilov.

»Če ti ukrepi ne bi delovali, bi bili potrebni trši, kot so prepovedi vožnje na podlagi številk registrskih tablic. Podobni ukrepi so bili sprejeti v naftnem embargu OPEC leta 1973, ko je Nemčija uvajala nedelje brez avtomobilov,« opozarja Breugel.

To pomeni, da so se en dan na cestah lahko vozili le avtomobili z lihimi, drug dan pa s sodimi registrskimi številkami...

Spomnimo se jih tudi iz časov Jugoslavije, pa tudi bonov.

Boni
Bo Slovenija kmalu tiskala bencinske bone z logotipom EU? Vir: Posnetek zaslona
V tem primeru se nazorno vidi, kako brezumna politika evropskih držav škodi njim samim. Oziroma vsem nam.

Sicer pa je ta sistem francoska vlada uvedla že leta 2014. 

Francoska vlada je tedaj zaradi nevarne ravni onesnaženja zraka prvič od leta 1997 v Parizu in njegovi okolici v ponedeljek uvedla izmenično vožnjo avtomobilov.

Za to se je odločila, potem ko so v Parizu in njegovi okolici pet dni zapored zabeležili nevarno koncentracijo trdih delcev v zraku.

Toda zaradi sedanjih ukrepov EU bi lahko takšni ukrepi postali trajnejši...

V tem primeru se nazorno vidi, kako brezumna politika evropskih držav škodi njim samim.

Oziroma vsem nam.

Naslovnica Večernjega lista ob uvedbi sistema par - nepar
Bodo to rezultati »pametne« politike EU: vožnja par - nepar? Vir: Posnetek zaslona

Evropski politiki namerno ne plačujejo ruskega zemeljskega plina v rubljih in delajo na vseevropskem embargu proti ruskemu plinu in nafti, ki napaja njihove električne elektrarne in transport, nato pa ustvarjajo »ekipe za reševanje izpadov električne energije« –, ki jih sami ustvarjajo…

Ne da bi to za milimeter ustavilo rusko intervencijo v Ukrajini.

Kaj se je zgodilo tam namreč tistim, ki še verjamejo sedanji zgrešeni evroameriški propagandi najbolj preprosto razkrije kratek izsek iz risanke, spodaj.

Pojasnjuje tudi, zakaj sankcije v teh primerih nimajo učinka.

Vse skupaj bo seveda največ škode prineslo predvsem EU.

Ta politika je seveda zgrešena, ker ni vzela v obzir dejstva, da pritiska Rusijo na točki, ki je zanjo vitalnega pomena.

Pametni ljudje medvedov po nepotrebnem ne mlatijo po smrčkih. Ampak v EU politiki te lekcije še niso vzeli...

Kadar so ogroženi nacionalni interesi držav (kot so bili ruski v Ukrajini) pa njihove politike – v konkretnem primeru prav tako ne vojneni mogoče ustaviti z ekonomskimi ukrepi.

Zato pametni ljudje medvedov po nepotrebnem ne mlatijo po smrčkih.

Ampak v EU politiki te lekcije še niso vzeli...

Delite članek