REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj bo imel svetovni splet naslednjih 48 ur tehnične težave?

Zakaj bo imel svetovni splet naslednjih 48 ur tehnične težave?Heker

Uporabniki interneta po vsem svetu bi v naslednjih 48 urah občutili težave pri dostopu do svetovnega spleta, saj bo na glavnih svetovnih strežnikih, ki skrbijo za varovanje in dostop do domen potekale nadgradnje, zaradi katere bo del te infrastrukture začasno izklopljen.

Internetna korporacija za dodeljevanje imen in števil (The Internet Corporation of Assigned Names and Numbers - ICANN), ki je še vedno odgovorna za vzdrževanje registra domen in IP naslovov po vsem svetu bo namreč v naslednjih 48 urah menjavala kriptografski ključ, ki ščiti IP naslove domen (DNS) po vsem svetu. Gre za nekakšen »internetni imenik«, ki uporabnikom omogoča, da komunicirajo med seboj preko spleta, kot poroča Reuters.

Mobilne tehnologije - hekerji

Nadgradnja je pomemben korak v smeri bolj stabilnega, varnega in na napade odpornega sistema DNS. Na to opozarja Komunikacijska regulatorna agencija CRA. Vendar pa opozarjajo, da bi spletni uporabniki lahko občutili težave, če njihovi ponudniki internetnih storitev niso bili pravočasno pripravljeni na nadgradnjo.

Spletni uporabniki lahko občutili težave, če njihovi ponudniki internetnih storitev niso bili pravočasno pripravljeni na nadgradnjo.

Težavam bi se namreč lahko izognili z primernimi varnostnimi nadgradnjami sistema. Analitik Eldar Murtazin iz podjetja Mobile Research Group pojasnjuje, da bi lahko imeli uporabniki spleta težave naslednjih 48 ur.

To pomeni, da bodo morda s težavo dostopali do določenih spletnih virov in da se bodo spletne strani morda nalagale počasi.

Nekateri uporabniki bi lahko imeli tudi težave pri dostopu do spleta nasploh, še posebej če do spleta dostopajo preko ponudnika internetnih uslug z zastarelo programsko in drugo opremo.

ICANN je zato že izvedel različne preizkuse, ki so pokazali, da bo predvidena zamenjava povzročala samo manjše probleme. Po oceni Arsenija Šeltsina, strokovnjaka za digitalno ekonomijo je strah odveč, ker je bil najpomembnejši del programske opreme že nadgrajen.

Dodatna nadgradnja pa je potrebna predvsem zaradi nevarnosti, ki jo predstavljajo "hekerski" vdori v spletno infrastrukturo.