REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Ameriška NSA se je z ruskimi hekerji dogovarjala o vrnitvi lastnih ukradenih podatkov

Ameriška NSA se je z ruskimi hekerji dogovarjala o vrnitvi lastnih ukradenih podatkovVIR: Wikimedia

Ameriška NSA naj bi se več mesecev tajno dogovarjala s predstavniki ruskih hekerskih skupin, da bi tako znova pridobila lastne ukradene podatke in orodja ter bolje ocenila škodo, ki jim je bila povzročena z vpadi ruskih »hekerjev«. Med dokumenti naj bi bili tudi takšni, ki so povezani z Donaldom Trumpom.

Po poročanju Intercepta naj bi agentje ameriške obveščevalne službe NSA dolge mesece vodili pogajanja z ruskimi »hekerji«, da bi na ta način od njih pridobili nekatere svoje, vendar ukradene skrivnosti, predvsem različna orodja za vohunjenje. Pri tem je NSA za dokazovanje »avtentičnosti« njenih pogajalcev uporabljala tudi svoj uradni račun na Twittru, tako da je ob točno določenem trenutku objavljala z Rusi vnaprej dogovorjena sporočila, kot dokaz, da se ruski »hekerji« res pogajajo s pravimi ameriškimi vohuni in pripadniki NSA.

Intercept

Ameriški agentje naj bi tako »odprli tajen komunikacijski kanal«, po katerem so se pogajali z ruskimi operativci. Ti naj bi jim ponujali materiale, povezane z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, kot tudi dokumente, ukradene iz NSA. Srečanja naj bi potekala v Nemčiji. NSA in CIA se na navedbe Intercepta, znanega po tem, da je najprej angažiral Snowdenovega novinarskega sodelavca Glenna Greenwalda, nista odzvali. 

Pogajanja za vohunska orodja »Senčnih posrednikov«

NSA naj bi si predvsem želela pridobiti svoje podatke in orodja, ki na bi jih ukradla skupina znana pod psevdonimom »Senčni posredniki« (Shadow Brokers). Kraja posebnih orodij, ki jih uporabljajo agentje NSA s strani »Senčnih posrednikov« naj bi namreč po oceni Jamesa Risena »uničila moralo v NSA, saj je njihova za posebne namene razkrita orodja javno izpostavila«, to je bilo pa enako, kakor da bi »laboratorij za izdelavo bioloških orožij izgubil nekaj svojih najbolj smrtonosnih in nevarnih virusov.«  Ameriški agentje so zato želeli ugotoviti, katere dokumente so »Senčni posredniki« sploh ukradli in s tem vsaj posredno ugotoviti, kako hudo je ta kraja dejansko škodovala delu njihove NSA. 

Kraja Senčnih posrednikov naj bi uničila moralo v NSA

Ko pa se je komunikacijski kanal odprl, pa so posredniki skupaj z dokumenti NSA ameriškim obveščevalcem ponudili tudi dokumente, ki naj bi se nanašali na predsednika ZDA Donalda Trumpa. V zameno so zahtevali denar. Vendar pa agentje NSA niso bili več prepričani, kaj se pri tej operaciji sploh dogaja in s kom se dejansko sploh pogajajo. Prav tako ni bilo povsem jasno, ali predstavniki ruskih hekerjev ravnajo na svojo pest, ali pa so povezani z rusko vlado. Posledično pa agentje NSA niso več vedeli, ali pogajalci z druge strani morda ne želijo z dezinformacijsko kampanjo ali diskreditirati Trumpa, ali pa ameriške agente, ki preiskujejo morebitne vezi Donalda Trumpa v Rusiji, vključno s posebnim preiskovalcem Robertom Muellerjem

Prizma

Vendar pa naj bi predvsem agentje CIA, ki naj bi bili prav tako vpleteni v ta pogajanja na začetku celo do neke železniške postaje v Nemčiji transportirali del denarja za odkup ukradenih dokumentov. Ko so ugotovili, da zadeva postaja »politična« in da bi lahko dobili v posest materiale, ki bi škodovali Donaldu Trumpu - pa na bi se iz operacije hitro umaknili. Pogajanja naj bi zašla v slepo ulico tudi zato, ker je glavni ruski pogajalec zase zahteval popolno imuniteto pred pregonom ZDA, istočasno pa ni želel razkriti svoje prave identitete. 

Kodirana sporočila NSA po Twittru

Še bolj nenavadno naj bi bilo dokazovanje, da se ruski hekerji res pogajajo z predstavniki CIA in NSA. Zato so agentje NSA ruskim sogovornikom kot dokaz vnaprej dali vsebino sporočila, ki so ga nato res objavili 20. junija ob 2017 ob 12 uri in 30 minut na uradnem Twitter računu NSA. Besedilo se je glasilo: »Samuel Morse je patentiral telegraf pred 177 leti. Ali veste, da lahko še zmeraj pošljete tudi telegram? Hitreje kakor pošta, plačate pa samo, če je res dostavljen,« so »tvitnili« na svojem Twitter nalogu. S podobno »tehniko sporočil« naj bi ameriški obveščevalci še večkrat dali vedeti ruskim sogovornikom, da se pogajajo s »pravimi« predstavniki Nacionalne varnostne agencije ZDA (NSA). 

Tako naj bi 1. avgusta leta 2017 zaradi potrditve dogovora z Rusi tvitnili naslednje sporočilo: »Prva izmenjava telegrafskih sporočil se je zgodila med kraljico Viktorijo in predsednikom Buchananom leta 1858.« Oktobra leta 2017 pa so uradniki na podoben način sporočili:« Ta teden v preteklosti je Robert Lamphere leta 1948 začel delati na programu Verona.« Takšnih sporočil, ki so bila na prvi pogled povsem nedolžna, vendar so imela pomen za ruske sogovornike, naj bi bilo še več. 

Decembra leta 2017 naj bi agentom ponudili vrsto dokumentov, nekateri med njimi so bili tudi v ruskem jeziku. Šlo naj bi za raziskovalna poročila FBI, finančne podatke in druge vsebine, povezane s Trumpovo kampanjo leta 2016. Vir, ki je dokumente videl, je za Intercept dejal, da so njihovo verodostojnost ocenjevali in ugotovili, da je bil »velik del informacij točen in preverljiv, drug del podatkov pa je bilo nemogoče preveriti in so bili zato kontroverzni.« V nekem baru naj bi nato ameriški obveščevalci dobili podatke na USB ključku. Šlo je res za materiale »Senčnih posrednikov«, vendar so bili že objavljeni, zato za njih Američani niso želeli plačati. 

Sedež NSA

Kot poroča Buffalo News, pa naj bi ameriški agentje »Senčnim posrednikom« nato vendarle izročili 100 000 dolarjev za prvi del bolj izvirnih dokumentov, kot desetino vsote, ki je bila dogovorjena v višini milijona dolarjev. Izmenjava naj bi se zgodila v hotelski sobi v Berlinu. Agentje NSA pa naj bi vztrajali, da jih materiali povezani z Trumpom »ne zanimajo«. Ob tem naj bi agentje NSA delovali s pomočjo »posrednika«, da bi tako lahko zanikali svoj neposreden stik z ruskimi hekerji. Šlo naj bi za ameriškega poslovneža, ki posluje v Nemčiji. 

Ameriški agentje naj bi »Senčnim posrednikom« vendarle izročili 100 000 dolarjev za prvi del bolj izvirnih dokumentov

Vse skupaj naj bi bilo podobno zgodbam iz romanov Johna le Carréja, s srečanji v majhnih mestih Nemčije, dogovarjanjih v hotelih s petimi zvezdicami in zasledovanjem ruskega posrednika, ki je iz Berlina odhajal k ljubici na Dunaj in nato letel v domači Peterburg. Ameriške obveščevalce naj bi zmotilo tudi hitro »spuščanje cene« ruskega posrednika, saj naj bi za podatke najprej zahteval 10 milijonov dolarjev, potem, ko je pričel prinašati podatke o Donaldu Trumpu pa naj bi bil zadovoljen samo z milijonom dolarjev. 

Ameriške obveščevalce naj bi bilo strah, da jim bo Rus podtaknil »kompromat«, neverodostojen material o potezah Donalda Trumpa. O štirih dokumentih, ki naj bi jih ruski pogajalec menda predal Američanom poroča tudi britanski Times

Šlo naj bi za poročila ruske obveščevalne službe. V njih naj bi bili opisi ravnanj Trumpovega sodelavca Carterja Pagea, republikanskih donatorjev, Roberta in Rebekah Mercer in še ene osebe. Vendar v teh poročilih ni bilo ničesar posebnega in so se večinoma opirala na javno znane podatke. 

V začetku leta naj bi Američani od ruskega posrednika končno zahtevali, da naj sprejme »zadnjo priložnost«, razkrije imena ljudi v svoji mreži ali pa naj se vrne v Rusijo in se ne vrne nikoli več. Moški naj bi zgolj spil svoj sok iz brusnic do konca, dejal »hvala vam« - in odšel.