REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski biohekerji želijo živeti večno – toda za kakšno ceno?

Ruski biohekerji želijo živeti večno – toda za kakšno ceno?Foto: Getty Images

Znanstveniki po vsem svetu počasi napredujejo v boju proti staranju, biohekerji pa želijo vzeti stvari v svoje roke. Izvajali so eksperimente na črvih, muhah in miših, ki so jim podaljšali življenja, sedaj pa so poskusni zajčki postali ljudje.
»Klasično medicino rad primerjam z avtoservisom, ki želi popraviti nekaj, kar je že pokvarjeno. Zdravnik najprej vpraša: Kaj vas muči? Mi pa nadgrajujemo avtomobile,« pravi 28-letni Denis Varvanec, mlad temnolas moški v kratki majici z napisom »Akademija 83«. »Mi bi radi izboljšali zdrave ljudi.«

Z besedo »mi« ima Denis v mislih biohekerje. V celotni Rusiji sebe tako označuje samo 20 ljudi. Prej so si pravili »transhumanisti«, gre pa za ljudi, ki želijo za vsako ceno pretentati proces staranja. Terminologija se je sčasoma razvijala in tako so ruski transhumanisti prišli do pojma »biohekerstvo«, h kateremu so sicer pripomogli tudi ameriški kolegi. S slednjimi jih sicer verjetno res povezuje samo ime in nič drugega.

Ruski biohekerji verjamejo, da so nekaj posebnega. »V teoriji za zdravilo potrebuješ zdravnikov recept. V Rusiji velja nasprotno, tukaj lahko kupiš skoraj katerokoli substanco, zato je tukaj vse mogoče,« razlaga Denis. Če gre na Zahodu praviloma za naprave in lepe shematske prikaze, ki jih delajo te naprave, za odpovedovanje sladkorju in zmanjševanje stresa, so ruski biohekerji privrženci nenehnih kontrol (redno spremljanje biokemičnih kazalnikov posameznega človeka) in eksperimentov z zdravili.

Nadaljevanje članka si lahko preberete: TUKAJ