REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vodilni mož Huawei v EU: »Zelo redke evropske države se s prepovedmi poslovanja igrajo politične igrice!«

Vodilni mož Huawei v EU: »Zelo redke evropske države se s prepovedmi poslovanja igrajo politične igrice!«Abraham Liu, Huawei. Vir: Twitter

Odločitev nekaterih držav Evropske unije, da družbi Huawei prepovejo dobavo infrastrukture 5G, temelji na »politični motivaciji« je dejal vodilni podjetja Huawei v Evropi pogovoru za Euronews.

V pogovoru za Euronews Next je Abraham Liu, glavni predstavnik Huaweija pri EU dejal, da v večini držav poslujejo nemoteno, toda: »Ko gre za nekatere zelo redke evropske države, ki so se na podlagi svoje politične motivacije odločile drugače, mislim, da je to politika.«

Pri tem je potrebno dodati, da je prav Slovenija do tega podjetja kot prva država v Evropi neposredno po obisku nekdanjega zunanjega ministra ZDA Mika Pompea nastopila z zelo restriktivnimi ukrepi.

Pompeo, Logar in Janša
Anže Logar, Mike Pompeo in Janez Janša. Vir: Twitter

Abraham Liu je poudaril, da si multinacionalno podjetje kljub temu prizadeva, da bi bil Huawei v skladu z evropsko zakonodajo in sodelovanjem s partnerji v regiji del evropske digitalne prihodnosti.

Ko govorite o baznih postajah 5G, so naše energetsko učinkovitejše. In če veste, da bo potrebno postaviti na stotine tisoče baznih postaj, to pomeni, da bodo prihodnja mesta bolj zelena.

Huawei je bil prisiljen premisliti svojo globalno strategijo, potem ko je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump družbo uvrstil na črni seznam zaradi sicer neutemeljenih pomislekov, da uporablja opremo za vohunjenje ameriške vlade.

Nato so politiki ZDA , pod taktirko Washingtona v času Trumpove administracije sledile še nekatere evropske vlade.

»Imamo raziskovalna središča v več kot 12 državah, vzpostavili pa smo tudi precej širok odnos sodelovanja z več kot 150 univerzami in tovrstno sodelovanje je potekalo v skladu z evropskimi pravnimi pravili,« je dejal Liu za Euronews Next.

Evropska komisija je priporočila »skupni pristop EU« in vzpostavila zbirko orodij 5G za zaščito kritične infrastrukture pred varnostnimi grožnjami, pri čemer pa so odločitve o javnih naročilih še vedno prepuščene državam članicam.

Kot pri številnih odločitvah znotraj bloka so tudi ti odzivi različni, od države do države.

Švedska je po pritisku ZDA v celoti izključila Huaweijevo opremo 5G, kar je Huawei v začetku tega leta neuspešno poskušal razveljaviti.

Huawei v Ljubljani
Video tiskovna konferenca podjetja Huawei v Ljubljani. Vir: Insajder.com

Družba pravi, da »ocenjuje pravne možnosti« kot odgovor na odločitev Stockholma. Podobno kot Švedska so ravnale vzhodnoevropske države, vključno z Romunijo, Poljsko, Češko, Latvijo in Estonijo.

Vendar pa so večje države članice EU zavzele bolj niansirano stališče.

Francija je Huaweiju dovolila dobavo opreme 5G, vendar to počne v skladu z operativnimi omejitvami, ki vključujejo pooblastila varnostnih agencij, da po potrebi ustavijo odločitve o infrastrukturi.

Nemčija se je kot največje evropsko gospodarstvo soočilo s pritiskom zahodnih zaveznikov, da bi zaostrili stališče do Huaweija.

V poskusu uravnoteženja pozivov po zaostrenem pristopu s potrebo po ohranjanju trgovinskih vezi s Pekingom je nemška vlada aprila letos potrdila zakon o varnosti informacij, ki zaostruje zahteve glede upravljanja in poročanja o infrastrukturi, da bi izboljšali varnost informacij.

»Uporaba kritičnih sestavnih delov se lahko zavrne, če dobavitelj ni zaupanja vreden,« je aprila letos nemškim zveznim poslancem povedal notranji minister Horst Seehofer.

Kljub temu pa nemške oblasti opozarjajo na pomen svobodne konkurence in zato Huawei lahko dobavlja opremo ponudnikom storitev.

Kljub temu pa nemške oblasti opozarjajo na pomen svobodne konkurence in zato Huawei lahko dobavlja opremo ponudnikom storitev.

Medtem je vlada v Združenem kraljestvu Huaweiju – znova po hudem pritisku ZDA - prepovedala uporabo državnih infrastrukturnih načrtov za 5G kljub stalnim zavezam kitajskega podjetja, da bo sodelovalo pri pregledih varnosti in infrastrukture, da bi povečalo zaupanje.

Pri Huaweiju istočasno poudarjajo, da bi lahko podprli evropske cilje zelenega dogovora, ker je digitalna infrastruktura njihovega podjetja energetsko učinkovita.

»Ko govorite o baznih postajah 5G, so naše energetsko učinkovitejše. In če veste, da bo potrebno postaviti na stotine tisoče baznih postaj, to pomeni, da bodo prihodnja mesta bolj zelena,« je dejal o prednosti opreme Huaweia Liu.

In pri tem podjetje izpolnjuje vse evropske standarde.

Slovenska vlada je popustila pod pritiski ZDA
Pred obiskom zunanjega ministra ZDA, ki je pred odhodom s funkcije dobil v dar izjavo Slovenije o omejevanju konkurence na področju mobilne infrastrukture, je ameriško veleposlaništvo razdelilo donacije na področju kulture in povezovanja ZDA in Slovenije. Vir: Twitter

V Sloveniji, ki je podpisala posebno izjavo z ZDA, ki omogoča omejevanje podjetij na področju kritične infrastrukture medtem nič ne kaže, da bi sedanja vlada že v kratkem podprla svobodno konkurenco.

Ne glede na to pa Huawei v Sloveniji še naprej skrbi za svoje potrošnike.

Tako v Sloveniji pravkar poteka Servisni festival Huawei, pod geslom, »Naj bo vaš telefon spet kot nov!«

Med 26. julijem in 31. avgustom namreč vabijo uporabnike pametnih telefonov Huawei, da obiščejo pooblaščeni servis ali izbrano trgovino in »izkoristijo njim namenjeno posebno ponudbo,« so zapisali v Huaweiju.

Huawei je namreč sklenil uporabnikom naprav, ki so še v garancijski dobi, ponuditi njeno brezplačno podaljšanje za 180 dni.

Podaljšanje se lahko aktivira po registraciji računa Huawei (Huawei ID) na spletni strani festivala.

Delite članek