REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Salonitu Anhovo s sončno elektrarno v kombinaciji s proizvodnjo vodika

promocijsko sporočilo
V Salonitu Anhovo s sončno elektrarno v kombinaciji s proizvodnjo vodikaSalonit Anhovo. Vir: Twitter
Predstavniki Salonita Anhovo in Soških elektrarn so sklenili dogovor o preučitvi možnosti za skupno sodelovanje na področju obnovljivih virov energije.
 
Načrtujejo postavitev sončne elektrarne in tehnologije za proizvodnjo vodika. Prva sončna elektrarna v industrijskem kompleksu Salonita Anhovo, ki bo letno proizvedla 2.120 MWh električne energije, bo stala na strehi enega od večji objektov v bližini kamnoloma.
 
Dogovor o izgradnji je Salonit Anhovo podpisal s podjetjem Interenergo, gradnja se bo začela konec novembra 2021.
 
Dr. Tomaž Vuk, član uprave Salonita Anhovo, je ob tem povedal: »Naš strateški cilj je razogljičenje proizvodnje cementa in to vključuje uporabo energije iz obnovljivih virov – sončne energije in vodika, pridobljenega iz obnovljivih virov.
 
S Soškimi elektrarnami pa preučujejo možnosti za izgradnjo dodatne sončne elektrarne v kombinaciji s proizvodnjo vodika iz obnovljivih virov.
 
Poleg baterij predstavlja vodik najpomembnejše skladišče energije, pridobljene iz obnovljivih virov, igral pa bo tudi pomembno vlogo pri razogljičenju industrijskih procesov.
 
Salonit Anhovo vidi možnost nadaljnjega preboja na področju razogljičenja v uvajanju tehnologij zajemanja, shranjevanja in predelave CO2, kjer pa ima pomembno vlogo ravno vodik.
 
V Salonitu Anhovo ne želijo biti samo opazovalec razvoja na področju razogljičenja, ampak želijo pri razvoju tudi aktivno sodelovati in se vključevati v lokalna ter mednarodna partnerstva.
 
Dr. Tomaž Vuk, član uprave Salonita Anhovo, je ob tem povedal: »Naš strateški cilj je razogljičenje proizvodnje cementa in to vključuje uporabo energije iz obnovljivih virov – sončne energije in vodika, pridobljenega iz obnovljivih virov. Nedavno smo naznanili razvojne načrte, ki jih že uresničujemo in ob tem sklepamo strateška partnerstva s podjetji, ki imajo podobno vizijo v smeri zelenega prehoda.«
 
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek