REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strmoglavlja ves finančni svet? Po stečaju SVB se vse podira kot hišica iz kart: Delnice bank v Evropi v minusu tudi do 25%

Strmoglavlja ves finančni svet? Po stečaju SVB se vse podira kot hišica iz kart: Delnice bank v Evropi v minusu tudi do 25%Trgovanje za mnoge banke ustavljeno, vlagatelji v PANIKI. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po bankrotu ameriške banke Silicon Valley Bank se vse podira kot hišica iz kart.

Delnice bank v Evropi so v minusu tudi do 25 odstotkov, številnim bankam je ustavljeno trgovanje na borzah, vlagatelji po vsem svetu so v paniki.

Po turbulentnem vikendu sta evropski bančni sektor in finančni trg danes zašla v »globoko negativno območje«. Po podatkih evropskih borz so skoraj vse delnice zabeležile padec. Vseevropski indeks Stoxx 600 je na primer danes upadel za 2,6 odstotka, FTSE 100 za 2,29 odstotka, frankfurtski DAX za 2,7 odstotka ...

Po oceni CNBC je skupni upad delnic bančnega sektorja v Evropi padel za 6 odstotkov. Neslavni vodja morebitnega »kolapsa« evropskega finančnega sistema je švicarska banka Credit Suisse, ki je danes na samem začetku trgovanja zabeležila kar 20-odstotno izgubo, potem ko so največji delničarji banke napovedali, da ne bodo več »vlivali« denar vanjo.

Da bi bile stvari videte še hujše, je več bank poleg Credit Suisse danes ustavilo trgovanje z delnicami in drugimi vrednostnimi papirji, da bi ustavile, kot kaže, grozljiv padec na delniških trgih.

Na drugi strani so azijske borze in tamkajšnji indeksi minulo noč zabeležili dobre rezultate, pa tudi Wall Street, kjer so se vrednosti bančnih delnic po turbulentnem vikendu ponovno okrepile.

Kljub temu so se na ameriški borzi vse terminske pogodbe nevarno približale ničelni donosnosti oziroma so v posameznih primerih padle pod ničlo. Tudi delnice na ameriški borzi so minuli teden zdrsnile navzdol najbolj po septembru lani.

Kot za Blic Biznis pojasnjuje Nikola Stakić, profesor na Univerzi Singidunum, je eden od sprožilcev tokratnega padca panični napad vlagateljev in strah pred učinkom domino efekta zaradi padca SVB…

»Druga stvar je poslovanje Credit Suisse, katere kazalniki poslovanja so zadnja 3 leta negativni. Celoten padec je negativen odziv na napoved največjega delničarja Credit Suisse, ki je dejal, da banka ne more več računati na dokapitalizacijo, kar je povzročilo množičen umik,« poudarja Stakić.

Credit Suisse je v minusu od 24 odstotkov!

Po zadnjih podatkih borze je namreč Credit Suisse ob 11. uri zabeležila kar 24-odstotni padec vrednosti svojih delnic, tamkajšnja borza pa je danes večkrat zaprla trgovanje z delnico, tako da, dodajajo strokovnjaki CNBC, ne bi dotaknila dna.

Največji vlagatelj Credit Suisse, ki se je banki pridružil med iskanjem svežega kapitala lani, je dejal, da švicarski banki ne more zagotoviti več finančne pomoči.

»Ne moremo, ker bi šli čez 10 odstotkov. To je regulativno vprašanje,« je v sredo dejal predsednik Savdske nacionalne banke Ammar Al-Khudairi.

Kot je komentiral Naim Aslam, glavni direktor za naložbe pri ZAI Capital Markets, obstajajo številni razlogi za skrb glede tega razvoja dogodkov.

»Prvič, trgovce skrbi, ali bo Credit Suisse sploh preživela glede na to, da so njene delnice danes padle za dvomestno številko. Drugo vprašanje je vprašanje zaostrovanja denarne politike, ki skrbi trgovce v Evropi, medtem ko mnogi še vedno verjamejo, da bo ECB naredila tisto, kar zna najbolje, ko lovi 'krivuljo inflacije',« je dejal Aslam.

Banke so medtem že prekinile trgovanje: Več evropskih bank je danes ustavilo trgovanje s svojimi delnicami in drugimi vrednostnimi papirji, med njimi Credit Suisse, UniCredit, Monte dei Paschi, BNP Paribas, Societe Generale.

Trgovanje francoske bančne skupine BNP Paribas je bilo ustavljeno, potem ko so se delnice pocenile za 10,8 odstotka, je razvidno iz zadnjega tvita Disclose.tv.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek