REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razmere se hitro slabšajo: Vse bolj jasno je, da Združene države ne bodo zmogle odplačati dolga

Razmere se hitro slabšajo: Vse bolj jasno je, da Združene države ne bodo zmogle odplačati dolgaFinančni položaj v ZDA se je v zadnjih treh mesecih, odkar jim je Fitch znižal bonitetno oceno, močno poslabšal. Posnetek zaslona, X

Svet se prebuja v kruto resničnost: zvezna vlada v Washingtonu morda kmalu ne bo mogla plačati svojih računov, saj se finančna situacija hitro slabša. Ta položaj, ki se hitro poslabšuje, postaja nevaren tako za davkoplačevalce kot imetnike obveznic – tudi za vse tiste s sredstvi v pokojninskih skladih, opozarja E.J. Antoni, ekonomist za javne finance pri American Heritage Foundation.

V avtorskem besedilu je izpostavil, da je ena od treh najvplivnejših bonitetnih agencij Fitch avgusta letos znižala bonitetno oceno Združenim državam Amerike, s čimer je poudarila povsem nevzdržno pot k vedno večjemu proračunskemu primanjkljaju, ki povečuje tveganje bankrota ZDA.

Znižanje bonitetne ocene pomeni, da obstaja povečana verjetnost neplačila, kar pomeni, da obstaja tveganje, da posojilojemalec ne bo plačal posojilodajalcu do obljubljenega datuma.

Razvrednotenje valute je način, da se konča imperij. Vir: Posnetek zaslona, X

Pod Bidnovo administracijo je dolar izgubil več kot 17 odstotkov svoje vrednosti, imetniki obveznic pa so zdaj plačani v razvrednotenih dolarjih.

Zdi se, da je Bidnova vlada odplačala komaj 83 odstotkov zneska, za katerega se je zavezala.

Finančne razmere v ZDA so se v zadnjih treh mesecih, odkar je Fitch znižal oceno, močno poslabšale. Zaradi tega je bonitetna agencija Moody's zmanjšala svoje napovedi glede dolga ZDA. Negativni obeti pomenijo, da bo ocena samega dolga verjetno kmalu padla, znižanje obetov pa je opozorilo posojilojemalcem, da gredo stvari v napačno smer.

In to je opozorilo, ki ga Washington še naprej ignorira.

Zdi se, da nameravajo Bidnova administracija in njeni zavezniki v Kongresu, ki veliko zapravljajo, državo izčrpati do skrajnih meja in brizgati gotovino v taki meri, da bi tudi pijani mornarji zardeli.

Samo prejšnji mesec si je ameriško ministrstvo za finance izposodilo več kot 500 milijard dolarjev za financiranje zveznega proračuna.

Dolg je presegel 33,7 bilijona dolarjev, stroški servisiranja tega dolga pa so eksplodirali.

Tako republikanci kot demokrati so prispevali h katastrofalnemu stanju ameriške državne blagajne. Vir: Posnetek zaslona, X

Letne obresti na zvezni dolg zdaj presegajo bilijon dolarjev (tisoč milijard) in hitro naraščajo.

Mimogrede, to ni strošek odplačila dolga, ampak le strošek obresti.

To je tako, kot če bi plačali samo stroške financiranja na računu za kreditno kartico in ne bi plačali ničesar glede dolga. In obresti na ameriško kreditno kartico se hitro približujejo dvema bilijonom dolarjev na leto.

Stroški obresti na dolg so zdaj tretji največji strošek zvezne vlade, takoj za socialno varnostjo in zdravstvenim varstvom. Nanje se bo kmalu vsul plaz, saj bo dolg še naprej uhajal izpod nadzora. Vse bolj je jasno, da Bidnova vlada na koncu ne bo mogla odplačati dolga.

Ko pride ta dan, imetniki obveznic ali ne bodo plačani ali pa bodo prejeli dolarje, ki bodo ničvredni. Takšni vladi nihče noče dati posojila, zato se ta zanaša na dvig davkov in povečevanje inflacije, kar nekoliko razvrednoti dolg.

Ti podatki so znani že nekaj časa in stopnja poslabšanja pod Bidnovo administracijo je opozorila bonitetne organizacije, ki so to nevarnost naposled zaznale.

Ker vse manj posojilodajalcev želi obdržati obveznice na ameriški dolg, mora ministrstvo za finance ponuditi višje donose (obresti).

Ta višja stopnja donosa posojilodajalcu je edini način, da jih lahko državna blagajna pridobi, da ji posojajo denar, vendar je to pakt s hudičem, ker povečuje stroške dolžniškega financiranja.

Višji stroški obresti povečujejo primanjkljaj, kar dodatno povečuje dolg.

Več dolga stane več in tako naprej...

Ameriški ekonomist ugotavlja, da zvezni vladi Joeja Bidna ne bo ravno jutri zmanjkalo denarja in da obveznice ne bodo čez noč postale ničvredne. Vendar pa kaže, da se igra bliža koncu, če bodo ZDA nadaljevale po poti, na kateri so zdaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek