REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ne pridite v Hirošimo!«: Demonstracije proti izvedbi vrha G7 na Japonskem

»Ne pridite v Hirošimo!«: Demonstracije proti izvedbi vrha G7 na JaponskemObisk Joeja Bidna in drugih voditeljev G7 ima za cilj odvrniti pozornost od politike ameriškega vodstva do Kitajske, menijo organizatorji protestov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V japonskem mestu Kjoto so v soboto potekale prve v nizu načrtovanih demonstracij proti izvedbi vrha voditeljev skupine sedmih najbogatejših držav G7.

Demonstranti so se zbrali pred upravno zgradbo Kjota, nato pa so se v spremstvu policistov sprehodili po osrednjih ulicah mesta, poročajo lokalni mediji.

»Ne vrhu G7!«

»Ne hodite v Hirošimo!« so vzklikali protestniki.

Po mnenju organizatorjev demonstracij je namen vrha v Hirošimi in obiska predsednika Združenih držav Amerike Joeja Bidna ter drugih voditeljev G7 v tem mestu odvrniti pozornost od politike Washingtona vodstva do Kitajske, pa tudi to, da je vlada japonskega premierja Fumia Kišide občutno povečala vojaški proračun.

Vrh voditeljev G7 bo od 19. do 21. maja v Hirošimi, kjer je volilno okrožje premirja, ki je glavni pobudnik za izvedbo vrha v svojem mestu.

Poleg držav G7, so povabilo za vrh v Hirošimi prejele še Indija, Avstralija, Brazilija, Južna Koreja, Vietnam in še tri države - Indonezija, ki predseduje Združenju držav jugovzhodne Azije, Cookovi otoki, ki predsedujejo Forumu pacifiških otokov, in Zveza Komorskih otokov, ki predseduje Afriški uniji.

Povabilo so prejeli tudi voditelji sedmih organizacij: Združenih narodov, Mednarodne agencije za energijo, Mednarodnega denarnega sklada, Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, Svetovne banke, Svetovne zdravstvene organizacije in Svetovne trgovinske organizacije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek