REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najbolj varen avtomobil na svetu izdelujejo - v eni od najnevarnejših tovarn

Najbolj varen avtomobil na svetu izdelujejo - v eni od najnevarnejših tovarnTesla, Elon Musk. Vir: Wikimedia

Podjetje Tesla je uspelo povzročiti pravo električno revolucijo s svojimi avtomobili. Tudi danes avtomobili tega ameriškega proizvajalca avtomobilov veljajo za najboljše na svetu, ob testih varnosti pa pravilom dobivajo pet zvezdic z dodatnimi pohvalami, zaradi katerih bi si zaslužili še kakšno zvezdico več – če bi te v ocenjevalnih sistemih sploh obstajale.

V Tesli trdijo, da so njihovi avtomobili oblikovani tako, da bi bili »najbolj varni na svetu.«

Ameriško nacionalno združenje za varnost cestnega prometa (NHTSA) je avtomobilom Tesla z oznakami S in X podelilo pet zvezdic, enako kot modelu 3.

Po ocenah Tesle tisti, ki se vozijo z njimi, lahko računajo na »najnižjo možnost poškodb med vsemi testiranimi avtomobili.«

Podjetje Tesla je bilo tarča več preiskav o varnosti pri delu in kazni, kot katerikoli drug konkurenčen proizvajalec avtomobilov v ZDA.

Za model 3 trdijo celo, da je to »najbolj varen avto, ki je bil kadarkoli proizveden.«

Vendar pa vse kaže, da podjetje Tesla istočasno velikokrat krši tudi delovno zakonodajo in to tako, da grozi zaposlenim, se jim maščuje, grozi s kaznovanjem predstavnikov sindikatov ...

Tesla 3

Odpustili so najmanj enega člana sindikata, kar ne bi smeli – je v petek odločilo sodišče.

Toda podobnih primerov je še veliko.

Podjetje Tesla je bilo namreč, kot poudarja Vice, v zadnjih nekaj letih »tarča več preiskav o varnosti pri delu in kazni, kot katerikoli drug konkurenčen proizvajalec avtomobilov v ZDA

Že leta 2017 je britanski Guardian poročal, da je ustanovitelj Tesle Elon Musk »ustvaril kulturo dolgotrajnega dela pod izjemnim pritiskom, ki je včasih privedla do bolečin in poškodb.«

Vse to pa zato, da bi Tesla dosegla svoje ambiciozne cilje.

Ko so v organizaciji Worksafe, ki proučuje varnost na delu analizirali število poškodb v tovarnah Tesle so ugotovili, da je to število večje od povprečja.

Po navedbah BuzzFeeda je med leti 2012 in 2018 najmanj 180 zaposlenih prijavilo, da so bili zaradi dela v tovarnah Tesle lažje ali trajno poškodovani in so zaradi teh poškodb zahtevali odškodnine.

Po navedbah BuzzFeeda je med leti 2012 in 2018 najmanj 180 zaposlenih prijavilo, da so bili zaradi dela v tovarnah Tesle lažje ali trajno poškodovani in so zaradi teh poškodb zahtevali odškodnine.

Razkrili so tudi, kako so v Tesli skrivali podatke o poškodbah, da bi bilo njihovo delovno okolje videti bolj varno.

K bolj nevarnemu okolju so prispevale tudi nekatere zahteve samega Elona Muska – ta namreč nima rad rumene barve, piskajočega zvoka viličarjev, ko vozijo nazaj in sovraži »preveč napisov.«

Po podatkih časnika Forbes je bila Tesla med leti 2014 in 2018 tarča 24 preiskav delovnih inšpektorjev (OSHA), ki so odkrili 54 kršitev zakonodaje v skoraj vsaki tovarni v ZDA.

Bloomberg pa je leta 2018 poročal, da so delavci Tesle v povprečju dvakrat tolikokrat poškodovani ali bolni kot v primerjavi s prejšnjim letom.

Doseganje ciljev za vsako ceno ima torej precej visoko ceno, ki jo tudi pri izdelovanju najbolj varnih avtomobilov na svetu očitno plačujejo predvsem – delavci.

Delite članek