REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo so šampioni podražitev bančnih storitev?

Kdo so šampioni podražitev bančnih storitev?VIR: Profimedia

Malenkostne podražitve lahko bankam prinesejo tudi velike zneske, prav tako pa so dolgoročno zelo pomembne tudi za denarnice stranke. Preverili smo, katere banke so od leta 2015 pa do danes podražile – ali pocenile – svoje storitve.

Pod drobnogled smo postavili ceni storitev, ki se jih poslužuje in zato tudi plačuje že skoraj vsak izmed nas: mesečno tarifo za vodenje navadnega osebnega računa in provizijo za plačilo položnice na bančnem okencu ali preko spletne banke. 

Banke včasih dražijo svoje storitve, ne da bi bile njihove stranke na to pozorne. Malenkostne podražitve lahko bankam prinesejo tudi velike zneske, prav tako pa so dolgoročno zelo pomembne tudi za stranke. Zato smo preverili trenutne cene dveh osnovnih bančnih storitev in njihove podražitve v zadnjih treh letih pri štirinajstih bankah, ki poslujejo v Sloveniji.  

Pod drobnogled smo postavili ceni storitev, ki se jih poslužuje in zato tudi plačuje že skoraj vsak izmed nas: mesečno tarifo za vodenje navadnega osebnega računa in provizijo za plačilo položnice na bančnem okencu ali preko spletne banke. 

Medtem ko se nekatere banke v tem obdobju niso odločile za dražitev omenjenih storitev, pa so med njimi tudi take, ki so segle po presenetljivo visokih podražitvah.

Denarnica, euro
VIR: Profimedia

BKS Bank AG zvišala ceno za 29,4 odstotke

Od štirinajstih obravnavanih bank se je za podražitev mesečnega vodenja navadnega osebnega računa v zadnjih treh letih odločilo šest bank (grafikon 1). Kar 29,4 odstotno zvišanje cene je doletelo komitente BKS Bank AG, podružnice avstrijske banke BKS, ne daleč za njo pa ji s 17,1 odstotno podražitvijo dotične storitve sledi Nova Ljubljanska banka. Nad 10 odstotno podražitev najdemo še pri banki Unicredit

V nasprotno smer so krenili pri banki Intesa Sanpaolo, bivši Banki Koper, kjer so tarifo te storitve znižali od leta 2015 do danes za 65 odstotkov. Pri sedmih obravnavanih bankah (Delavska hranilnica, Deželna banka Slovenije, Gorenjska banka, Nova Kreditna banka Maribor, Primorska hranilnica Vipava, SKB banka, Sberbank) je raven cene danes enaka kot leta 2015.

BANKE: Strošek vodenja navadnega osebnega računa
BANKA Mesečna tarifa vodenja navadnega osebnega računa (julij, 2018)
Banka Intesa Sanpaolo, d.d. 1,00 EUR
Delavska hranilnica d.d. 1,25 EUR
Primorska hranilnica Vipava d.d. 1,56 EUR
UniCredit Banka Slovenija d.d. 1,99 EUR
Deželna banka Slovenije d. d. 2,05 EUR
Hranilnica Lon d.d, Kranj 2,09 EUR
Nova Kreditna banka Maribor, d.d. 2,10 EUR
Gorenjska banka d.d., Kranj 2,12 EUR
Banka Sparkasse d.d 2,16 EUR
SKB banka d. d. 2,20 EUR
BKS Bank AG, Bančna podružnica 2,20 EUR
Abanka d.d. 2,30 EUR
Nova Ljubljanska banka d.d. 2,60 EUR
Sberbank banka d.d. 2,79 EUR

 

Kljub visoki podražitvi mesečne tarife vodenja navadnega računa pri BKS banki, pa to ni trenutno najdražja tovrstna storitev v Sloveniji – prvo mesto na lestvici  z 2,79 EUR zaseda banka Sberbank (TABELA 1). Banko Unicredit, ki je v zadnjih treh letih storitev vodenja računa podražila za kar 13,7 odstotkov, še vedno najdemo med cenejšimi ponudniki v Sloveniji, najceneje pa za vas vodi vaš navadni račun banka Intesa Sanpaolo in sicer za samo 1,00 EUR.

chart created with amCharts | amCharts
 
SKB Banka
SKB Banka | VIR: Insajder.com

Na okencu SKB banke 4 EUR za položnico 

Če se strošek vodenja računa navadno nekako izmakne našemu očesu ob prebiranju bančnih izpiskov, pa to ne velja za provizije pri plačilu položnic, nad katerimi se ljudje pritožujejo že na vsakem vogalu. Od štirinajstih obravnavanih bank se je za podražitev provizije za eksterno plačilo z univerzalnim plačilnim nalogom (položnico) pri bančnem okencu v zadnjih treh letih odločilo osem bank (grafikon 2), za plačilo položnice prek spletne banke pa sedem bank (grafikon 3). Nad 20 odstotno podražitev provizije za plačevanje položnic pri bančnem okencu so izvedle Nova ljubljanska banka, Deželna banka Slovenije, Delavska hranilnica in Hranilnica Lon, medtem ko je SKB banka to storitev povišala kar za rekordnih 90,5 odstotkov. Nad 20 odstotno podražitev provizije za plačevanje položnic prek spletne banke je v zadnjih treh letih izvedla samo Delavska hranilnica.

Plačilo preko interneta
VIR: Profimedia
chart created with amCharts | amCharts
 
chart created with amCharts | amCharts
 
BANKE: Provizija za eksterno plačilo z UPN
BANKA pri bančnem okencu prek spletne banke
Delavska hranilnica d.d. 0,39 EUR 0,25 EUR
Primorska hranilnica Vipava d.d. 0,80 EUR 0,30 EUR
Hranilnica Lon d.d, Kranj 0,88 EUR 0,35 EUR
Deželna banka Slovenije d. d. 1,20 EUR 0,35 EUR
Abanka d.d. 1,20 EUR 0,39 EUR
Banka Sparkasse d.d 1,85 EUR 0,37 EUR
BKS Bank AG, Bančna podružnica 1,85 EUR 0,36 EUR
Gorenjska banka d.d., Kranj 1,99 EUR 0,35 EUR
Banka Intesa Sanpaolo, d.d. 2,10 EUR 0,40 EUR
UniCredit Banka Slovenija d.d. 2,10 EUR 0,42 EUR
Nova Kreditna banka Maribor, d.d. 2,15 EUR 0,38 EUR
Nova Ljubljanska banka d.d. 2,40 EUR 0,40 EUR
Sberbank banka d.d. 2,60 EUR 0,41 EUR
SKB banka d. d. 4,00 EUR 0,42 EUR

 

Kljub 30 odstotni podražitvi provizije za plačevanje položnic pri bančnem okencu (in 25 odstotni prek spleta) ima Delavska hranilnica najcenejšo tovrstno storitev v Sloveniji. Deželna banka in Hranilnica Lon, ki sta prav tako podražili plačevanje položnic pri bančnem okencu za več kot 20 odstotkov, še vedno ostajata med najcenejšimi ponudniki v Sloveniji, Nova ljubljanska banka pa s par procentov nižjo podražitvijo med najdražjimi ponudniki. 

Najvišjo ceno za plačilo položnice pri bančnem okencu pa odštejemo na SKB banki, kjer nam storitev opravijo - za debele 4 EUR.

Denarnica, euro
VIR: Profimedia