REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Gospodarstvo evroobmočja je obtičalo v blatu«: Gospodarska aktivnost upada že šesti mesec zapored

»Gospodarstvo evroobmočja je obtičalo v blatu«: Gospodarska aktivnost upada že šesti mesec zaporedPadec poslovne aktivnosti v evroobmočju je predvsem posledica zmanjšanja števila novih naročil, prvič po treh letih pa je bil zabeležen tudi rahel upad zaposlovanja. Vir: Posnetek zaslona, X
»Gospodarstvo evroobmočja je obtičalo v blatu,« je opozoril glavni ekonomist Hamburške komercialne banke Cyrus de la Rubia.

Gospodarski upad v evroobmočju se je novembra nadaljeval, vendar se je po predhodnih ocenah nekoliko umiril.

Markit Economics je objavil, da se je sestavljeni indeks nabavnih menedžerjev (PMI) v evroobmočju novembra zvišal na 47,1 točke s 46,5 točke v oktobru.

PMI je parameter, ki se uporablja kot indikator gospodarske aktivnosti, rezultat pod 50 pa pomeni, da je gospodarstvo v stanju kontrakcije oziroma upada gospodarske aktivnosti. V evroobmočju so zabeležili že šesti zaporedni mesec krčenja.

Kot je navedeno na spletni strani družbe S&P Global, se je PMI v storitvenem sektorju novembra zvišal na 48,2 točke s 47,8 točke v oktobru, prav tako PMI v proizvodnji - na 43,8 točke v primerjavi s 43,1 točke v oktobru.

Padec poslovne aktivnosti v evroobmočju je predvsem posledica zmanjšanja števila novih naročil, prvič po treh letih pa je bil zabeležen tudi rahel upad zaposlovanja.

»Gospodarstvo evroobmočja je obtičalo v blatu. Proizvodni in storitveni sektor upadata že štiri do pet mesecev, številke pa kažejo, da bi lahko BDP evroobmočja padel dve četrtletji zapored, kar predstavlja tehnično recesijo,« je dejal glavni ekonomist Hamburške komercialne banke Cyrus de la Rubia.

Prepričan je, da se lahko brezposelnost v prihodnjem obdobju poveča, kot pozitiven trenutek pa izpostavlja počasnejše upadanje novih naročil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek