REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Draga malomarnost: ZDA želijo doplačilo 331 milijonov dolarjev, nezaračunanih zaradi »računovodske napake«

Draga malomarnost: ZDA želijo doplačilo 331 milijonov dolarjev, nezaračunanih zaradi »računovodske napake«Dolarji - oskrba z gorivom v zraku

Motiti se je človeško. Napake ljudi so lahko velike ali majhne. In kadar jih dela največji vojaški stroj na svetu, so prav zato tudi človeške napake - kolosalne.

ZDA so Savdski Arabiji in Združenim arabskim emiratom poslale nove račune za zračne transporte in oskrbovanje njihovih letal z gorivom v zraku, saj je Pentagon izstavil prenizke račune.

Ameriška vojska tako zahteva plačilo 331 milijonov dolarjev Washington zaradi »računovodske napake.« ZDA so sicer prejšnji mesec prekinile z oskrbo savdskih letal, ki že dve leti izvajajo zračne napade na Jemen, kljub temu pa Pentagon računa, da bo račun čim prej poravnan.

Gre sicer za stroške, ki so nastali med marcem 2015 in novembrom letos.

Stroški goriva, ki so ga v zraku ameriška letala prečrpala v letala Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov ob tem znašajo 36,8 milijonov dolarjev, 294,3 milijonov dolarjev pa so premalo računali za ure letanja, je povedala tiskovna predstavnica pentagona Rebecca Rebarich. Vsako držav so ob te posebej opozorili na to, koliko denarja še dolguje.

Polnjenje z gorivom - v zraku

»Ameriško osrednje poveljstvo je pregledalo svojo dokumentacijo in ugotovilo napake pri obračunu, zaradi katerih ni izstavilo pravilnih računov Kraljestvu Savdske Arabije (KSA) in Združenim arabskim emiratom (UAE) za usluge predanega goriva in uslugo oskrbe z gorivom. USCENTCOM je izračunal pravilne zneske in ministrstvo za obrambo je v procesu iskanja poplačila,« je dejala tiskovna predstavnica Pentagona.

O tej napaki je sicer prvi poročal Atlantic, odkrita pa je bila med pregledom, ki ga je opravil senatni odbor za oborožene sile,ki ga vodi demokratski senator Jack Reed, ki je že dejal, da je to »dobra novica za ameriške davkoplačevalce«, ki kaže na potrebo po pregledu obrambnih izdatkov, ki ga opravlja njegov odbor.

Medtem pa ZDA Savdski Arabiji in Združenim arabskim emiratom ob njihovi intervenciji v Jemnu še naprej pomagajo s posredovanjem obveščevalnih podatkov o njihovih 'tarčah.'

Ob tem pa je Jack Reed opozoril tudi na še večji problem – da je namreč vojno, ki poteka v Jemnu potrebno ustaviti, sa je privedla do »največje humanitarne katastrofe sveta v zadnjem času.« Med sprtimi stranmi v Jemnu sicer potekaj pogajanja na švedskem.

Vendar se ZDA očitno zelo pozno odzivajo na ta problem. Pred tem so, kot kažejo tudi »računovodske napake«, Savdski Arabiji in njenim zaveznicam ob sicer nezakoniti intervenciji v Jemnu stale ob strani in ji pomagale na različne načine, ob tem pa intervencija ni privedla do prav nikakršne rešitve, pač pa zgolj do razplamtevanja vojne, v kateri Savdska Arabija napada uporniške Houtije, ki pa jim pomaga – Iran.

V tem smislu so zato nekoliko nova, čeprav pohvalna stališča senatorja Jacka Reeda, da za konflikt v Jemnu »ni vojaške rešitve« in da jo bo potrebno poiskati za zeleno mizo.

Medtem pa ZDA Savdski Arabiji in Združenim arabskim emiratom ob njihovi intervenciji v Jemnu še naprej pomagajo tudi drugače, na primer s posredovanjem obveščevalnih podatkov o njihovih »tarčah.«

 

Komentarji