REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dotok plina preko Jamala že na ničli, brez ruskega plina Nemčiji grozi ustavitev glavnih vej industrije v nekaj tednih

Dotok plina preko Jamala že na ničli, brez ruskega plina Nemčiji grozi ustavitev glavnih vej industrije v nekaj tednihIG Metall - štrajk. VIR: FB, posnetek zaslona

Nemčija bo v nekaj tednih zaprla svoje glavne industrijske veje, kot so jeklarska, kemična in papirna industrija, če bo ostala brez plina, nafte in premoga iz Rusije, so sporočili iz vodstva največjih sindikatov v državi.

Posledice ne bi bile le skrajšanje delovnega časa in izguba delovnih mest, ampak tudi hiter propad industrijskih proizvodnih verig v Evropi - s posledicami po vsem svetu.

Vodje sindikatov IG Metall, IGBCE in IG Bau so v torek organizirali skupno tiskovno konferenco v Berlinu, da bi opozorili na morebitne posledice sedanjih prizadevanj nemške vlade, da zmanjša odvisnost od ruske energije kot odgovor na nenehni konflikt v Ukrajini.

»Eksplozivne cene energije, predvsem pa možen embargo na plin, bi močno prizadeli energetsko intenzivno industrijo –, ki je mati industrijskega omrežja,« je poudaril Michael Vassiliadis, predsednik nemškega sindikata kemičnih delavcev IGBCE.

»Posledice ne bi bile le skrajšanje delovnega časa in izguba delovnih mest, ampak tudi hiter propad industrijskih proizvodnih verig v Evropi - s posledicami po vsem svetu,« je dodal.

Vztrajanje nemške vlade oziroma celotne Evropske unije pri sankcijah zoper Rusijo, ki so pripeljale so sedanje točke, ko Evropa ostaja brez ruskih energentov je še bolj nerazumljivo v luči nedavne izjave ameriškega predsednika Joeja Bidna na evropskih tleh.

Biden je namreč na pripombo novinarja, da zahodna politika odvračanja ni delovala in vprašanje zakaj misli, da bo Vladimir Putin začel omahovati glede na ukrepe, sprejete 24. marca, odgovoril: »Nisem rekel, da ga bodo sankcije dejansko odvrnile (od nadaljevanja vojne). Sankcije nikoli ne odvrnejo

Medtem so zahodnim državam nož v hrbet zasadile tudi države OPEC-a, ki so zavrnile zahteve Washingtona in Bruslja, da bi tudi same zavračale rusko nafto.

 »Rusija bo vedno del OPEC+,« je poudaril minister za energijo Združenih arabskih emiratov pred srečanjem ministrov držav članic OPEC.

Pod črto: zaustavitev uvoza ruskega plina, nafte in premoga bo ogrozila 3,4 milijona zaposlenih v nemški gradbeni industriji, saj je v celoti odvisna od apna in cementa, ki zahtevata veliko energije za proizvodnjo, je opozoril Robert Feiger, ki vodi sindikat gradbenih delavcev IG BAU.

»Zvezna vlada mora storiti vse, kar je v njeni moči, da zagotovi oskrbo z energijo kljub trenutnim kriznim razmeram,« je opozoril Feiger.

Njegov kolega iz sindikata kovinarjev IG Metall Jörg Hofmann je prav tako spregovoril o nevarnosti motenj v industrijskih proizvodnih verigah, ker so te »za Evropo kot mesto poslovanja temeljnega pomena«.

Nemško vlado je pozval, naj zagotovi podporo podjetjem in zaščiti zaposlene v primeru zmanjšanja proizvodnje zaradi »previsokih stroškov energije.«

Nemčija bo v nekaj tednih zaprla svoje glavne industrijske veje, kot so jeklarska, kemična in papirna industrija, če bo ostala brez plina, nafte in premoga iz Rusije, so sporočili iz vodstva največjih sindikatov v državi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že ukazal, da se plačila plina iz »sovražnih« držav, med katerimi je tudi EU, od 31. marca izvajajo samo v ruskih rubljih.

Ruska vlada je dejala, da se ne more več zanašati na dolar in evro, potem ko so bile njene devizne rezerve v centralnih bankah na Zahodu zamrznjene kot del drakonskih sankcij zaradi vojaških dejavnosti ruskih oboroženih sil v Ukrajini.

V EU in G7 so zavrnili možnost plačila energentov v rubljih, Rusija pa je sporočila, da »ne bo dobavljala plina Evropi zastonj.«

Nemčija, ki je največje gospodarstvo EU, več kot polovico svojih fosilnih goriv dobi iz Rusije.

Gazprom
Ni plačila, ni plina: ruski Gazprom je zavrnil pipco. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Državni minister za gospodarstvo Robert Habeck je prej dejal, da bo Berlin lahko zmanjšal odvisnost od ruske nafte in premoga do konca leta 2022, vendar se odreči plinu ne bo tako enostavno.

Po Habeckovih besedah ​​bosta zgrajena vsaj dva terminala za utekočinjen plin, ki bosta pomagala zmanjšati odvisnost Nemčije od ruskih energentov.

Plinovodi proti EU
Plinovodi proti EU. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Berlin se namerava obrniti na Katar in ZDA za kompenzacijo za ruski plin, čeprav je to dražja možnost.

Medtem iz Rusije prihajajo poročila, da je dotok plina preko velikega plinovoda Jamal iz Rusije že »na ničli.«

Načrt je že znan: plin iz Rusije bo šel v drugo smer - na Kitajsko in v Indijo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Deloma še zato, ker se plin trenutno pretaka h kupcem v drugi smeri.

Gazprom ima sicer rezervacije za uporabo plinovoda še v naslednjih dnevih, vendar je vprašanje, če jih bo uporabil, če po 1. aprilu plačil za plin iz EU ne bo.

Delite članek