REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Deutsche Welle: »Usodna napaka Angele Merkel«

Deutsche Welle: »Usodna napaka Angele Merkel«Jedrske elektrarne, kost v grlu kanclerke Angele Merkel

Zadnji dan lanskega leta je ena najproduktivnejših nemških jedrskih elektrarn, Philippsburg 2, prenehala delovati, kar Deutsche Welle (DW) ocenjuje kot usodno energetsko napako kanclerke Angele Merkel in trdi, da sta bili tako omenjena njena odločitev kot tista, ki je omogočila množičen vstop beguncev v državo, sprejeti le na »podlagi čustev.«

Novinar Mark Hallam navaja, da so številne spremembe energetske politike odločno zaznamovale vladavino Merklove, skoraj enako kot odločitev, da se leta 2015 dovoli vstop v državo več deset tisočim beguncem.

Spominja, da je bila prednostna naloga Angele Merkel in njenih krščanskih demokratov, potem ko je bila leta 2009 že drugič izvoljena za kanclerko, revizija načrtov za opustitev atomske energije, vendar je jedrska katastrofa na Japonskem, v Fukušimi, v Nemčiji leta 2011 povzročila strahove in špekulacije v medijih, da bi sevanje, ki se prenaša skozi ozračje, lahko doseglo tudi Frankfurt

Zaradi nesrečnega dogodka v Fukušimi, je nato Angela Merkel le tri dni po potresu na Japonskem potegnila »ročno«, nato pa je bil v Nemčiji sprejet trimesečni moratorij na delovanje jedrskih elektrarn, da bi jih lahko preverili.

»Kanclerka je nujno sklicala komisijo, da bi preučili razpoložljive možnosti. Nato je bila 3. junija 2011 opustitev jedrske energije zapečatena z načrtom, ki je bil zelo podoben načrtu, ki je bil v preteklosti že sprejet. Zadnji dan lanskega leta je prenehala obratovati ena najproduktivnejših nemških jedrskih elektrarn Philippsburg 2, v nekaj mesecih pa se pričakuje tudi njeno rušenje,« navaja DW.

DW ocenjuje, da je jedrska energija upravičeno na slabem glasu, saj lahko le ena nesreča opustoši velike površine zemljišča, hkrati pa opozarja, da v času podnebnih sprememb ne bo enostavno proizvesti dovolj električne energije, ki bi nadomestila tisto, ki so jo proizvajale jedrske elektrarne.

In prav ta proizvodnja, poudarja DW, je odgovorna za skoraj polovico emisij škodljivih plinov.

Zato DW meni, da bi morali biti Nemci glede na izredne podnebne razmere in ogroženo energetsko varnost, bolj odprti za jedrsko energijo.

Jedrska industrija namreč obeta uspehe, ki zvenijo kot znanstvena fantastika, trdijo strokovnjaki: do 300 odstotkov več električne energije, proizvedene z enako količino goriva, jedrski odpad, ki je radioaktiven le še nekaj sto in ne več nekaj tisoč let, izboljšan sistem samodejne zaustavitve v nujnih primerih, manjša odvisnost od vodnega hlajenja, kar zmanjšuje tveganje nastajanja razpok in eksplozij vodne pare, pa tudi možnost ponovne uporabe jedrskih odpadkov kot goriva ...

»Do zdaj je veljalo pravilo, da reaktorji delujejo najbolj učinkovito, kadar so pod polno obremenitvijo, kar ni prednost, če upoštevamo kombinacijo z obnovljivimi viri energije, ki so dovzetni nihanjem. Vendar pa prvi rezultati novih raziskav kažejo, da bi lahko jedrske elektrarne najnovejše generacije lahko delovale bolj fleksibilno in bi tako lahko dopolnjevale ekološko energetsko omrežje prihodnosti,« navaja DW.

DW poudarja, da, čeprav je izračunavanje prednosti in pomanjkljivosti jedrske energije zapleteno, se zdi jedrska opcija boljša za prihodnost v primerjavi s stalnim kopanjem premoga in njegovega sežiganja.

Operaterji so konec leta 2019 že začeli izklapljati jedrsko elektrarno Philippsburg na jugu Nemčije, saj s to potezo država uresničuje načrt, da do konca leta 2022 razgradi vseh 17 svojih obratov na atomsko energijo.

Blok 2 je po 35 letih obratovanja elektrarne Philippsburg sedaj že v celoti izklopljen.

Toda Neckarwestheim 2, zadnja preostala jedrska elektrarna na jugozahodu države Baden-Württemberg, naj ne bi bila izključena vse do konca izvajanja načrta opuščanja jedrske energije.

Philippsburg je oskrboval 6% energije Baden-Württemberga.

Vendar je jedrska energija že dolgo nepriljubljena v regiji, ki jo vodi vodja stranke Zelenih - deželni premier Winfried Kretschmann.

Ni dvoma, da je prav jedrska nesreča v Fukušimi na Japonskem marca leta 2011 privedla do masovnih protestov proti uporabi jedrske energije po vsej Nemčiji.

Dva meseca po nesreči je kanclerka Angela Merkel napovedala, da bodo vse jedrske elektrarne zaprte v naslednjem desetletju, zaradi česar je Nemčija druga država za Italijo, ki zapira vse svoje atomske energetske obrate, poudarja DW.

Podobnega početja se je lotila tudi Švica.

Novico je pozdravila nemška Zveza za varstvo okolja in narave (BUND).

Tiskovni predstavnik BUND je dejal, da si skupina upa, da bo konec jedrske energije pričakan kot rešitev tudi glede podnebnih sprememb.

Z vidika varnosti je Wolfram König - vodja urada nemške vlade za postopno opustitev jedrske energije - pozdravil dejstvo, da je več jedrskih elektrarn že izklopljeno iz energetskega sistema države.

Kljub temu pa je König v isti sapi opozoril, da se država še vedno spopada z velikim izzivom pri hkratnem poskusu postopne ukinitve tako eksploatacije premoga kot atomske energije.

Delite članek