REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Časovna bomba v središču ameriških financ: 620 milijard dolarjev »nerealiziranih izgub«, Trump napoveduje »depresijo«

Časovna bomba v središču ameriških financ: 620 milijard dolarjev »nerealiziranih izgub«, Trump napoveduje »depresijo«Priprave na krizo - prepozne?

Številne banke, trdi predsednik ameriške Zvezne korporacije za zavarovanje depozitov (FDIC), imajo sredstva, ki so vredna bistveno manj, kot kažejo njihovi finančni izkazi.

Po propadu banke SVB se po ZDA zato širi bojazen, da je to samo začetek veliko večjega gospodarskega zloma.

SVB, glavni posojilodajalec, osredotočen na tehnologijo in zagonska podjetja, ki je bila še pred nekaj meseci 16. največja ameriška banka z več kot 200 milijardami dolarjev sredstev, je v petek propadla,

Toda še dvajset bank je v podobnem položaju...

V bankah po vsej Ameriki stopnja »nerealiziranih izgub« znaša 620 milijard dolarjev, je opozoril vodja Zvezne korporacije za zavarovanje depozitov (FDIC), poroča Daily Mail.

»Nerealizirane izgube« predstavljajo sredstva, katerih vrednost je bila zmanjšana, vendar še niso bila prodana. Novica o zaskrbljujočih izgubah je prišla v času zaprtja Silicon Valley Bank (SVB), kar je največji zlom po bankrotu Washington Mutual banke leta 2008.

Federal Reserve je v nedeljo zvečer sporočila, da bodo vsi vlagatelji izplačani. Kljub temu je razkritje »nerealiziranih izgub« le povečalo zaskrbljenost glede ameriških bank.

V govoru 6. marca na Inštitutu mednarodnih bankirjev je predsednik FDIC Martin Greenberg potrdil, da je številka za »nerealizirane izgube« v ameriških bankah ocenjena na 620 milijard dolarjev

V govoru 6. marca na Inštitutu mednarodnih bankirjev je predsednik FDIC Martin Greenberg potrdil, da je številka za »nerealizirane izgube« v ameriških bankah ocenjena na 620 milijard dolarjev:

»Skupno število nerealiziranih izgub, vključno z vrednostnimi papirji, znaša približno 620 milijard dolarjev konec leta 2022« je dejal martin Grinberg je to povedal štiri dni pred propadom SVB.

Jens Hagendorf, profesor financ na King's College London, je za CNN potrdil, da je ta težava zelo razširjena: »Številne institucije, od centralnih in komercialnih bank do pokojninskih skladov, imajo sredstva, ki so tako vredna bistveno manj, kot je navedeno v njihovih finančnih izkazih. Izgube so že zdaj zelo visoke in jih je treba financirati. Obseg tega problema začenja vzbujati skrbi.«

Bančne delnice so v ponedeljek padle tudi na evropskih trgih, ko so svetovni vlagatelji tehtali posledice propada banke Silicon Valley Bank (SVB).

Premoženje banke, ki je propadla, so medtem že zasegli. A ga je precej manj kot dolgov.

Vseevropski indeks Stoxx 600 je padel za 2,56 %, pri čemer so vse glavne delnice trgovale v rdečem.

Bančne delnice so padle za več kot 6 %, med največjimi izgubami pa so Commerzbank, BAWAG Group in Banco BPM.

Credit Suisse je v zgodnjem trgovanju padla za 15 %, UniCredit pa za 9 %, medtem ko sta Deutsche Bank in Raiffeisen Bank padli za 7 %.

Do zloma je prišlo kljub novici, da je britanska HSBC, ki je ena največjih bank na svetu in se ponaša z 2,9 bilijona dolarjev premoženja, privolila, da bo rešila britansko podružnico SVB za simboličen 1 funt, pri čemer je obljubila, da bo v okviru dogovora zaščitila vloge strank.

Po objavi so delnice banke HSBC padle za 3,5 %.

»Opažamo umik likvidnosti – klasično stvar, ki bi jo pričakovali po kreditnem dogodku, kot se dogaja v SVB. Ljudje se prestrašijo, zmanjšajo izpostavljenost delnicam in preselijo kapital v državne obveznice,« je za Bloomberg povedal Haig Bathgate, vodja naložb pri Atomosu.

Medtem se v ZDA demokrati in republikanci obtožujejo, kdo je kriv za propad banke.

Imeli bomo veliko depresijo, veliko večjo in močnejšo od tiste iz leta 1929, je zatrdil Donald Trump.

Za propad banke Silicon Valley Bank (SVB) je bila kriva administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna, je zatrdil Donald Trump in opozoril, da bi to lahko povzročilo novo veliko depresijo v ZDA.

»Imeli bomo veliko depresijo, veliko večjo in močnejšo od tiste iz leta 1929,« je zatrdil Donald Trump. »Dokaz je to, da banke že začenjajo propadati!!!«

Demokrati so medtem obtožili Trumpa. »Bodimo jasni. Propad banke Silicon Valley Bank je neposredna posledica absurdnega zakona o bančni deregulaciji iz leta 2018, ki ga je podpisal Donald Trump in ki sem mu odločno nasprotoval,« je v nedeljo izjavil Sanders, pri čemer se je skliceval na zakon o gospodarski rasti, regulativni pomoči in varstvu potrošnikov, ki ga je podpisal Trump leta 2018.

Trumpov tiskovni predstavnik je pozneje ponovil to trditev in za Business Insider povedal, da »demokrati in Bidnova administracija brez nadzora še naprej patetično poskušajo okriviti predsednika Trumpa za svoje neuspehe z obupnimi lažmi, kot so vohunski baloni, iztirjenje vlaka v vzhodni Palestini, zdaj pa propad SVB.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek