REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bojkot Coca Cole - gostinski objekti v BiH s polic odstranili Coca Colo zaradi izraelske agresije

Bojkot Coca Cole - gostinski objekti v BiH s polic odstranili Coca Colo zaradi izraelske agresijeDoslej smo tovrstne bojkote izraelskih proizvodov lahko videli predvsem v trgovinah na Irskem. Vir: Posnetek zaslona, X

Nekateri gostinski objekti v Zeniško-dobojskem kantonu v BiH so sporočili odločitev o bojkotu izraelskih izdelkov, saj so iz svoje ponudbe črtali Coca-Colo, prednost pa bodo dali izdelkom iz Bosne in Hercegovine.

To dejanje so motivirali zadnji spopadi med Izraelom in Palestino, ki so pretresli človeštvo in sprožili odzive po vsem svetu, piše lokalni portal Otisak.

Odločitev o bojkotu izraelskih izdelkov, ki je bila sprejeta po tehtanju trenutne politične in humanitarne situacije na Bližnjem vzhodu, kaže na solidarnost gostincev iz Zeniško-dobojskega kantona s palestinskim ljudstvom.

Zadnji konflikt med Izraelom in Palestino se je začel 7. oktobra, številne humanitarne organizacije in posamezniki po vsem svetu pa izražajo globoko zaskrbljenost zaradi posledic teh konfliktov za civiliste.

»Od jutri, 26. oktobra letos v naši ponudbi ne bo več izdelkov Coca Cole in podobnih. V ponudbi bomo imeli le pijače, ki so proizvedene na ozemlju Bosne in Hercegovine. Razlog je verjetno vsem jasen,« so objavili na Facebook strani hitre prehrane Benamen.

Podobno je napovedal Well doner iz Zavidovića.

»Z jutrišnjim dnem v Restavraciji WELL DONER ne bomo stregli Coca Cola sokov in njihovih izdelkov. Vsi dobro poznate razlog. Hvala za razumevanje.«

Nekateri gostinci so napovedali, da bodo v prihodnjih tednih iz svoje ponudbe postopoma črtali tudi druge izraelske izdelke ter namesto njih promovirali in uporabljali izdelke, proizvedene v Bosni in Hercegovini.

Namen tega ukrepa je tudi spodbuditi lokalno gospodarstvo in podpreti lokalne proizvajalce.

Odločitev gostincev iz Zeniško-dobojskega kantona je odraz svetovnega trenda bojkota izraelskih izdelkov, ki se je tudi v nekaterih drugih delih sveta pojavil kot odziv na spopad na Bližnjem vzhodu in izraelsko politiko apartheida in genocida, ki ga vlada Benjamina Netanjahuja izvaja nad Palestinci na zasedenih območjih.

Doslej smo tovrstne bojkote izraelskih proizvodov lahko videli predvsem v trgovinah na Irskem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek