REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avtomobilske proizvajalce čaka v Evropi »popolna nevihta«

Avtomobilske proizvajalce čaka v Evropi »popolna nevihta«Revoz - Novo mesto Vir: Pixsell

Povpraševanje po novih avtomobilih je upadlo zaradi različnih razlogov – škandala s prevarami zaradi prevelikih izpustov ogljikovega dioksida, pojava vse večjega števila električnih avtomobilov, nejasnost glede »brexita« v Evropi in podobno. Vse to analitiki ocenjujejo kot primer "popolne nevihte" - ko nastopi več negativnih okoliščin hkrati.

Upad prodaje novih avtomobilov bodo najprej občutili britanski potrošniki, sledili pa bodo tudi tisti v drugih državah EU.

V podjetju Ford so napovedali najbolj resne ukrepe doslej, ki vključujejo množične odpovedi pogodb o delu in tudi zapiranje obratov. Na podoben način bo tudi  Jaguar Land Rover, največji britanski izdelovalec avtomobilov, odpustil okoli 4500 delavcev oziroma okoli 10 odstotkov delovne sile.

Oba proizvajalca sta zelo odvisna od trga v Veliki Britaniji, prizadel pa bi jih lahko »neurejen« brexit oziroma odhod Velike Britanije iz EU. Še več, odhod Velike Britanije iz EU brez urejenih odnosov bo prizadel tudi vse ostale evropske proizvajalce.

Upad prodaje novih avtomobilov bodo najprej občutili britanski potrošniki, sledili pa bodo tudi tisti v drugih državah EU  

»Lahko bi bili soočeni preludiju pred naslednjo konsilodacijo industrije, kar je ciklični fenomen,« opozarja Steve Man, analitik Bloomberga iz Hong Konga. »Drag razvoj prihodnjih avtomobilov in padajoče število prodanih avtomobilov sta recept za bolj tesne zveze med proizvajalci,« opozarja analitik Bloomberga. 

Povedano preprosto: trenutno imamo na trgu preveč avtomobilov oziroma podobnih modelov številnih proizvajalcev.

Odpuščanja pri Fordu in Jaguarju - Daily Mirror
Naslovnica britanskega časnika Daily Mirror z neprijetnimi novicami.

Avtomobilska industrija se sicer sooča predvsem z okoljskimi izzivi, prehod na električna vozila pa zahteva zelo velika sredstva. Nenadno zmanjšanje toka denarja od prodanih avtomobilov pa še dodatno zmanjšuje možnost proizvajalcev, da izvedejo nujno potrebne spremembe. Brexit je pri tem še ena neznanka več, ki še dodatno zapleta razmere.

»Imamo preveč revolucij istočasno. To je negativna mešanica,« je dejal Juergen Pieper, analitik bančne skupine Bankhaus Metzler iz Frankfurta.

Zmanjšana prodaja avtomobilov bi lahko prizadela predvsem Nemčijo, ki jo čaka nevarnost »tehnične recesije« po hitrem padcu industrijske proizvodnje v zadnjem kvartalu lanskega leta. In deloma so zato krivi proizvajalci avtomobilov, ki imajo težave pri prilagajanju novim okoljskim standardom. Prodaja novih avtomobilov v Nemčiji je upadla za 7,6 odstotka, kar napoveduje še večje krčenje trga v letu 2019.

V Sloveniji je bilo septembra prodanih 5548 novih avtomobilov, kar je 13,9 odstotka manj kot oktobra 2017. V prvih 10 mesecih lanskega leta je bilo prodanih 64.000 avtomobilov, kar na letni ravni predstavlja 5,7-odstotno rast, kažejo podatki Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA).

Prodaja novih avtomobilov v Nemčiji je upadla za 7,6 odstotka, kar napoveduje še večje krčenje trga v letu 2019

Prodaja je oktobra upadla na vseh večjih evropskih trgih, v Nemčiji za 7,4 odstotka, v Franciji za 1,5 odstotka, v Veliki Britaniji za 2,9 odstotka, v Italiji za 7,4 odstotka in v Španiji za 6,6 odstotka.

Proizvajalci avtomobilov padec prodaje pripisujejo novim evropskih pravilom merjenja porabe goriva in emisij, zaradi katerih so mnogi pohiteli in nove avtomobile prvič registrirali že lani poleti.

Tovarna avtomobilov - roboti Vir:Pixsell
Tovarna avtomobilov z roboti                                             Vir: Pixsell

Dodatna neznanka je trgovinska vojna ZDA s Kitajsko. In to pomeni, da največji trg za avtomobile na svetu ne bo mogel pomagati pri reševanju industrije, kot je to kitajska storila takoj po koncu finančne krize.

Če Kitajska ne bo vzpodbudila prodaje avtomobilov, bo to predstavljalo izziv tudi za japonske proizvajalce vozil, ki jim je doslej kazalo bolje kot ostalim v svetu. Ob tem je na Kitajskem pravkar zabeležen prvi padec prodaje avtomobilov v zadnjih treh desetletjih. Vsi pričakujejo vzpodbude kitajske vlade, toda za mnoge proizvajalce te verjetno ne bodo prišle dovolj hitro.

Na Kitajskem je pravkar zabeležen prvi padec prodaje avtomobilov v zadnjih treh desetletjih. Vsi zato pričakujejo vzpodbude kitajske vlade.

Samovozeči avtomobili in električni pogon za večino novih predstavlja dodaten problem. Za ta prehod so potrebne milijarde dolarjev in evrov. BMW je na primer lani prodal 140 000 hibridnih ali električnih vozil, kar je 38-odstotno povečanje prodaje, vendar je to še vedno manj od načrtovanega 50-odstotnega povečanja.

Največji problem pa so seveda dizelski motorji – industrija je vložila ogromno denarja v njihov razvoj, sedaj pa so nenadoma postali okoljsko in družbeno manj spremenljivi, s tem pa so seveda številni proizvajalci ostali brez nujno potrebnih sredstev za novo, električno avtomobilsko revolucijo.

Komentarji