REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Toyota Supra, novo poželenje bencinskih navdušencev

Toyota Supra, novo poželenje bencinskih navdušencevvir: Toyota Supra

»Fast and Furious« sledilci si že manejo roke, ikona po imenu Supra je nazaj. Sicer ni narejena tako noro in japonsko, kot smo pričakovali, je pa vseeno lepa in tehnološko nemško dovršena. Ja, prav ste prebrali, nova supra leži na osnovi novega BMW Z4.

Zakaj tako, ni jasno, da so pri vsem japonskem znanju izdelave športnih avtomobilov, šli v sodelovanje z nemškim velikanom. Kdo je tu potreboval več znanja niti ni pomembno, v končni fazi so naredili vrhunsko vozen avtomobil, ki si ga je vsaka stranka oblikovala po svoje, BMW je malo bolj »navil« motor, Toyota pa dodelala zadnji del za boljše vozne lastnosti. 

Ja, prav ste prebrali, nova supra leži na osnovi novega BMW Z4.

Supra je bila nazadnje na tekočih trakovih leta 2002, na ameriškem trgu pa so jo prenehali prodajati že leta 1998.

Torej jo res že nestrpno pričakuje kar lep del nostalgikov na ikonične športne avtomobile in navdušenci nad omenjenim filmom.

Peta generacija s kodnim imenom A90 izgleda strupeno hudo. Direktno za v naslednji film. Koncept iz leta 2014 so le malo dodelali, a je ostal skoraj enak, kar je dandanes že redkost. So pa pri Toyoti priznali, da so dela navdiha pobrali tudi iz 4. generacije in iz modela 2000GT letnika 1967, ki se je pojavil v filmu James Bond, »You Only Live Twice«.

Toyota Supra
vir: Toyota USA

Poglejmo malo kaj se skriva pod kožo. Platformo si deli z BMW Z4 M40i verzijo, ki ima 3.0 litrski vrstni šestvaljnik, turbo polnilnik ter avtomatski 8-stopenjski menjalnik, ki poganja zadnji par koles (nič ni bilo govora o ročnem menjalniku).

BMW ima 382 KM in 369 Nm navora, pri Toyoti pa so se odločili, da bo 335 KM in 365 Nm navora dovolj za pospešek od 0-100 km/h v 4,1 sekundi ter končna hitrost je elektronsko omejena na 248 km/h

Elektronsko nadzorovan zadnji diferencial pri razporeditvi teže 50/50 naj bi izvrstno opravljal svoje delo. Čeprav sta Toyota in BMW združila moči in naredila osnovo, je vsak naredil svojo oblikovno verzijo ter dodal svoje komponente.

Toyota je na primer močno okrepila zadnji del avtomobila, vse pa na osnovi izkušenj Gazoo Racing ekipe, ki dirka s Toyotami. Čeprav kar nekaj proizvajalcev ponuja veliko nastavitev vzmetenja, so se pri Toyoti odločili in stvari pustili dokaj enostavne in imajo le dva načina: Normal in Sport.

Ponujali pa bodo dve izvedenki: 3.0 in 3.0 Premium. Razlika je v notranji opremi, od večjega LCD zaslona, boljšega avdio sistema, alkantara oblazinjenja, prilagodljivega vzmetenja, barvni »head-up-display«, ogrevane sedeže in še nekaj malenkosti.

Za dobrih 1.000 eur doplačila lahko dobite pomoč pri parkiranju, prilagodljiv tempomat, zaznavanje mrtvega kota ter opozorilo za promet zadaj. Za dodatnih 2.200 eur pa si nadgradite JBL zvočni sistem in navigacijo.

Toyota Supra
vir: Toyota USA
Začetna cena v Ameriki bo 43.500 eur, za Premium model bo 47.000 eur ter za prvo omejeno serijo okoli 48.000 eur.

Naredili bodo tudi omejeno prvo serijo, ki bo imela avtomatsko zaviranje v primeru nevarnosti.

Na voljo bo v posebnih odtenkih bele, črne in rdeče barve. Kolesni obroči bodo 19 inčni in iz lahke zlitine.
Začetna cena v Ameriki bo 43.500 evrov, za Premium model bo 47.000 evrov ter za prvo omejeno serijo okoli 48.000 evrov.

Za primerjavo, BMW Z4 bo na voljo s štirivaljnikom za 43.500 eur ter 56.500 za najmočnejšo verzijo. V Evropi bodo cene drugačne.

Zanimivo je tudi to, da kljub temu, da so električni avtomobili tako na pohodu, iz naftalina vlečejo raznorazne kultne avtomobile in želijo na ta račun iztržiti še nekaj sredstev, predno dokončno zamre era bencina. Če je povpraševanja dovolj, je izvedba lahko relativno hitro.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek