REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Subaru WRX STI S209: Legenda vrača udarec

Subaru WRX STI S209: Legenda vrača udarecSubaru WRX STI S209 | vir: Subaru Amerika

Le kdo si ni želel Subaru Impreze WRX, tisti 4x4 pogon in bokser motor, ki vzbuja poželenja še danes. Že res, da je na trgu množica močnih avtomobilov, tudi s štirikolesnim pogonom, s tako zgodovino so le redki. Morda Mitsubishi, kakšen Ford, no še bi lahko našteval, a WRX je nazaj.

2.5 L štirivaljni bokser, turbo polnilnik in 341 KM. Gre za posebno izvedbo S209 modela.

2.5 L štirivaljni bokser, turbo polnilnik in 341 KM. Gre za posebno izvedbo S209 modela, tako da podatka o navoru niti niso hoteli podati, povedali so le, da gre za najmočnejši serijski motor, kar so ga naredili. 

Subaru WRX STI S209
Subaru WRX STI S209 | vir: Subaru Amerika


Dodatna moč prihaja iz večjega turbo polnilnika, lažjih in močnejših ojnic ter kovanih batov, bolj zmogljive bencinske črpalke ter izpušnega sistema z večjo pretočnostjo. Prav tako so nazaj prinesli še eno zanimivo kultno rešitev iz 2004: vbrizg vode na intercooler, katero kontrolira voznika sam. S tem se ohladi in zgosti zrak, ki ga turbina potiska v motor, kar pripomore k še večji moči. Edina opcija menjalnika je ročni 6-stopenjski in seveda, stalen štirikolesni pogon. Preizkušena dirkaška klasika.

Subaru trdi, da se S209 bolje obnaša med vožnjo os klasičnega STI, prav na račun boljšega vzmetenja in strukturnih ojačitev na kritičnih mestih po karoseriji, Tako je avtomobil še bolj tog in s predpostavko, da je vzmetenje pravilno nastavljano tudi bolj vozen. Za ustavljanje skrbijo zavore iz hiše Brembo, ki so za to verzijo še bolj navrtali kolute in obesili konkretne čeljusti, da jih zlepa ne boste pregreli. Avto je namenjen za uživanje na zaviti cesti, ne za podiranje hitrostnih rekordov.

Subaru WRX STI S209
Subaru WRX STI S209 | vir: Subaru Amerika
Avto je namenjen za uživanje na zaviti cesti, ne za podiranje hitrostnih rekordov.

Da pa ne bi ostal le škatlasto oblikovan, so poskrbeli z novimi aerodinamičnimi dodatki. Najprej so razširili blatnike za 5 cm, da so lahko pokrili širše pnevmatike, namestili spredaj nov spodnji spojler in povečali zadnjega za drugačen pretok zraka in s tem večjo silo na zadnji premi, obenem pa manjši vrtinec za avtomobilom, ki dejansko ustvarja podtlak in s tem zavira, ker pa je slaba lastnost. Prednja maska je spremenjena zaradi boljšega vstopa zraka na vse hladilnike in s tem posledično hlajenja vseh tekočin. Kolesni obroči prihajajo iz tovarne BBS in so 19 inčna.

Subaru WRX STI S209
Subaru WRX STI S209 | vir: Subaru Amerika

Notranjost je pač primerna »sodobnim« avtomobilom, lepo oblikovana armatura s LCD zaslonom in klimatsko napravo, saj čeprav je čistokrvni športnik, so kupci v 90% popolnoma povprečni vozniki, ki ga uporabljajo tudi za vsako dnevne prevoze. Recaro sedeži lepo držijo telo na mestu in nudijo visok nivo udobja.

Subaru je ponovno pokazal, da zna in zmore narediti sodoben športnik, ki je lahko popolnoma pohleven pri vožnji otrok v šolo ali pa močno pokaže zobe, ko se cesta zavije in se gre zares. 

Delite članek