REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

RAZVANI – unikati poželenja

RAZVANI – unikati poželenjavir: Rezvani

Onstran Atlantika je zelo evidentno, da je avtomobil več kot le prevozno sredstvo. Če jih kje predeljujejo in spreminjajo ter ustvarjajo izdelke, ki v Evropi še zdaleč ne bi dobili dovoljenja za na ceste, je to Amerika. Poleg vseh teh predelav in razumljivo masovne proizvodnje uveljavljenih znamk, se najdejo tudi butični izdelovalci. In eden takšnih je tudi g. Ferris Rezvani, ki si je zaželel imeti svoj avtomobil.

To se lahko razbere tudi iz Rezvani logotipa, krila na svoje korenine v letalstvu in volan, ki predstavlja blagovno znamko posvečeno vožnji.

Kot majhen fantek, je želel postati pilot lovskega aviona F-4 fighter jet, tako kot je bil njegov oče. Ta želja po podobnih občutkih g-pospeškov je tlela toliko časa, da je pričel razvijati super športni avtomobil, ki bi ponujal podoben občutek. To se lahko razbere tudi iz Rezvani logotipa, krila na svoje korenine v letalstvu in volan, ki predstavlja blagovno znamko posvečeno vožnji.

vir: Rezvani

Svoje znanje je pridobival v Evropi pri nizozemskem proizvajalcu super športnih avtomobilov Vencer Car in z delom na samem modelu Vencer Sarthe. Razvani je okoli sebe zbral močno ekipo strokovnjakov iz različnih področij: dizajnerje, izdelovalce različnih komponent, dirkaški inženirje za karoserijo in podvozje ter strokovnjake iz področja priprave motorjev za dirkaške namene. Ekipa je razvila najbolj ekstremni in visoko sposobni avtomobil za razumno ceno, kot to sami radi poudarijo. Model BEAST (zver po slovensko), je kreacija podjetja Rezvani Motors, v povezavi z nasveti strokovnjaka kot je sam g. Samir Sadikhov. Poznamo ga kot oblikovalca prototipov Ferrari Xezri in Aston Martin DBC

TANK - Taktično mestno vozilo, TUV

Poznamo segment SUV »sport utility vehicle«, sedaj pa smo dobili še TUV »tactical urban vehicle«. Ameriška kultura je prepletena s scenariji o koncu sveta, apokalipsi, napadi zombijev in podobnim, zato je tudi prodaja takšnih ekstremnih terencev vedno zagotovljena.

Ameriška kultura je prepletena s scenariji o koncu sveta, apokalipsi, napadi zombijev in podobnim, zato je tudi prodaja takšnih ekstremnih terencev vedno zagotovljena.

Mora imeti tako on-road kot tudi off-road izjemne sposobnosti in odlike. Ker je pri določenih ljudeh varčnost motorja pomembna je vstopni model opremljen z 3,6 L V6 motorjem in 285 KM, in porabo le okoli 10 l na 100 km. Za prestrašene pa je na voljo še ogromni 6,4 L V8 motor, ki ponuja kar 500 KM za razbijanje cestnih barikad. Poleg priklopljivega pogona 4x4, je lahko opremljen s termalnim sistemom nočnega gledanja, »head-op display« za prikaz vseh podatkov v vidnem polju voznika ter celo protibalistično zaščito, da je neprebojen za lahko orožje (doplačilo 97.000 USD). Serijsko je opremljen z ročnim 6 stopenjskim menjalnikom, kot opcijo pa ponujajo tudi »Sadev« avtomatski menjalnik. Poleg lahko dobite tudi plinske maske za primer kemične grožnje, kljuke vrat so lahko opremljene z elektro šokerji… ja lista dodatne opreme ne samo dolga, tudi neverjetna.

V ponudbi sta dva off-road paketa, ki oba ponujata izjemno oddaljenost od tal in različne dodatke, najdražji pa je opremljen celo s FOX blažilniki, ki skrbijo tako za udobno vožnjo kot za pobeg preko bližnjega polja, da ne omenjamo platišča iz kovanega letalskega aluminija T6061. Za zaviranje pa skrbijo 16 inčni koluti s po 8 batnimi čeljustmi. Takšno težo je potrebno tudi ustaviti.

Za vsako vozilo porabijo cca. 4.000 ur, da je narejen, saj so vsi narejeni in sestavljeni ročno. Kvaliteta je na prvem mestu in tu ni odstopanja.

Ker TANK ni namenjen samo brezpotju ima priklopljiv prednji pogon, ki poskrbi za bolj ugodno vožnjo in manjšo porabo na utrjenih cestah. 

Proizvodnji obrati so v La Habra, California, kamor vam ga tudi odpeljejo na večji servis. Redne servise pa lahko delate kar pri lokalnem Acura (Honda) serviserju. Za vsako vozilo porabijo cca. 4.000 ur, da je narejen, saj so vsi narejeni in sestavljeni ročno. Kvaliteta je na prvem mestu in tu ni odstopanja. Veliko delov je celo moč naročiti iz karbona (volan, sedeži, armatura…).

Ker proizvajajo TANK za kupce iz celega sveta, je možno naročiti tako levi kot desni »volan«. 

vir: Rezvani

Cena se prične pri 146.000 USD, vse pa je odvisno nato od vaših individualnih želja.

Temu primerne so tudi vozne lastnosti: 0-100 km/h porabi 3,5 sekunde (pri najmočnejši verziji le 2,9 sekunde).

Model BEAST

Super športnik, ki je razvit na osnovi nemškega Ariel Atom, je pokazal nekaj izredno zanimivih rešitev, kot so vrata na ročicah, ki se vzporedno z avtomobilom odmaknejo ven in nato zdrsnejo ob prednjem boku vozila. Tako klub širini vozila dobimo prostor za enostavno sedanje in izstop iz vozila, brez da bi morali dvigovati noge preko širokih bokov. Motor, nič kaj ameriškega: 2,4 L vrstni štirivaljnik, ki prihaja iz tovarne Honda, dodali pa so mu Rotrex supercharger (turbina, ki je gnana preko jermenice) in tako iz sebe iztisne 500 KM (v različici 2.5 L pa celo 700 KM).

6 stopenjski ročni menjalnik, 750 kg, dolžina: 4.145 mm, širina 1.981 mm, kar pomeni, da gre za izjemno kompaktno in lahko vozilo. Temu primerne so tudi vozne lastnosti: 0-100 km/h porabi 3,5 sekunde (pri najmočnejši verziji le 2,9 sekunde), končna hitrost; od 282 km/h naprej pri najšibkejši različici.
 

Delite članek