REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prihaja nova Mazda SUV z visokotlačnim samovžigom bencina

Prihaja nova Mazda SUV z visokotlačnim samovžigom bencinavir: Mazda

Razred športnih terencev bo dobil novega močnega konkurenta. Iz Mazde so nam sporočili, da bodo 05.03.2019 na Ženevskem avto salonu prikazali novega SUV-a, ki bo najverjetneje zamenjal praznino med CX-5 in CX-9, slednje so žal pri nas zelo redke. CX-7 je bil odličen avtomobil, a čas gre naprej in z njim tudi tehnologija.

Ravno prav velik CX-7 je imel na začetku izjemno močan bencinski motor, kasneje pa so vanj pričeli vgrajevati tudi diesel motorje.

Ravno prav velik CX-7 je imel na začetku izjemno močan bencinski motor, kasneje pa so vanj pričeli vgrajevati tudi diesel motorje. Leta 2007, ko je prišel na trg je veljal za pravega volka v ovčji koži: čeprav je avtomobil zelo širok in aerodinamične oblike, ni nič kaj izstopal.

A pod pokrovom se je vrtel motor, kateri je bil narejen skupaj s FORD-om za vse športno dirkaške potrebe. 2300 ccm štirivaljnik postavljen prečno, je imel spredaj vsis zraka, izpušni kolektor pa je gledal proti požarni steni.

V tem prostoru je bil tudi velik turbo polnilnik, ki je pomagal motorju pridelati kar 260 KM in 380 Nm navora. Ročni 6 stopenjski menjalnik prenaša moč na prednja kolesa, ko pa elektronika zazna zdrs, pa preko hidravlične sklopke prenese pogon še na zadnji kolesni par. Tako dobimo pravi 4x4, ki pa je elektronsko nadzorovan tudi pri 5 prenosu spredaj/zadaj. Sistem proti spodrsavanju TCS lahko ročno izklopite le pri hitrostih do 30 km/h, nato pa se samodejno vklopi. Torej z driftanjem ni nič.

Avto je zahteval kar nekaj znanja, saj je kljub vsem sistemom moči dovolj in prehitevanje ter vožnja v klanec predstavlja pravi užitek še danes. A zdrs 1,8 tone težkega avtomobila in brutalnega podajanja moči tudi elektronika ne more elegantno krotiti. Čuti se mnogo večji potencial motorja, kot so ga pri Mazdi podali. V prvi in drugi prestavi je omejen tlak turbo polnilnika, prav tako je omejena končna hitrost.

Prvi razlog je premajhna sklopka za takšno moč in jo ob vleki kašne prikolice tudi hitro zakurite, kot drugo pa, avtomobil je bil delan za ameriško tržišče, kjer so najvišje hitrosti na avtocesti 110 km/h. Doseganje stranskega pospeška 0,77 G na suhi cesti gre na račun pnevmatik 235/60-18. To pomeni, da bo marsikateri avtomobil na zaviti cesti raje ostal za vami. Saj je tudi pospeševanje iz ovinkov dovolj močno. Lahko ste se vozili na 9 litrov/100 km, ob težki nogi pa tudi na 18 l/100 km. 

Mazda SUV
vir: Mazda
Lahko ste se vozili na 9 litrov/100 km, ob težki nogi pa tudi na 18 l/100 km. 

A čas gre naprej in z njim nova tehnika. Tako Mazda pripravlja nov SUV in vsi upamo, da bo to zapolnilo praznimo pri CX-7. Močno dvomimo, da bi pokazali CX-1 ali celo kakšen drug model športnega terenca.

Znano je le to, da bo oblikovanje v hišnem slogu po KODO dizajn smernicah, tehnološka paltforma bo Skyactiv-Vehicle, motorna paleta prav tako iz družine Skyactive, bencinski motorji pa naj bi imeli sistem SPCCI (Spark Plug Controlled Compression Ignition), ki deluje na sistem vžiga s pomočjo svečke in sistem visokotlačnega samodejnega vžiga bencina, enako kot pri diesel motorjih.

To povzroča bolj linearno podajanje moči in navora in hitrejše doseganje višjih obratov kot do sedaj. Več v ločenem članku.

Geneva Motor Show bo odprl vrata med 7. in 17. Marcem. Torej, počakajmo na novo presenečenje, ki nam ga pripravlja Mazda.
 

Delite članek