REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iz avtomobilske zakladnice zanimivih prototipov VW - od najbolj varčnih do izjemno hitrih

Iz avtomobilske zakladnice zanimivih prototipov VW - od najbolj varčnih do izjemno hitrihvir: VW

Tako kot vsak resni izdelovalec avtomobilov ima tudi VW kar zajetno serijo prototipov, kjer so preizkušali reakcije potencialnih kupcev ali pa le razkazovali mišice  in dokazovali, kaj zmore notranji razvojni oddelek.

VW Auto 2000

Slišati ni veliko, a ker je bil lahek in aerodinamičen, je porabil zgolj 4,2 L na 100 km.

Če gremo za približno 40 let nazaj v zgodovino, je eden bolj zanimivih modelov AUTO 2000, kjer so s strani nemškega ministrstva za razvoj in tehnologijo dali pobudo in denar, da naredijo najbolj varčen avtomobil na svetu.

In tako so na osnovi Golfa 1 naredili aerodinamično karoserijo, ki je težka zgolj 780 kg, vanj dali trivaljni 1,2 L diesel motor, ki je zmogel 53 KM in 98 Nm navora. Slišati ni veliko, a ker je bil lahek in aerodinamičen, je porabil zgolj 4,2 L na 100 km. To je zadostovalo za skoraj 1400 km, kar je bil za tiste čase izredno velik doseg. 

VW Auto 2000
VW Auto 2000 | vir: VW

Žal serijske proizvodnje ni nikoli dočakal, so pa ga razkosali kot darovalca organov: prednja maska je služila za model Passat B3, zadnji del je dobil prvi Schirocco, razumljivo za tiste čase, pa še kakšna Honda in Mazda se je zgledovala po zadnjem deljenem steklu.

Notranjost je bila za tisti čas moderna, saj je bila armaturna plošča digitalizirana, kar je kasneje dobil prvi Golf GTI

Čeprav je bil zanimiv, v proizvodnjo ni prišel. Pač še ni bil njegov čas, naftne krize še ni bilo, in ljudje so strmeli k vedno večjim avtomobilom. Iz tega naslova je podobo raje prevzel Passat, ki se je skozi čas izkazal za enega najbolj uspešnih VW modelov.


VW Coupe / Nardo

VW Coupe, imenovan tudi Noardo, po italijanskem mestu Naredo, kjer je testna steza za preizkušanje vozil, je dobil tudi upodobitev v virtualnem svetu in to v slovitih igricah.

Da ne bomo ostali le pri majhnih avtomobilčkih, ki porabijo kot spodoben Zippo vžigalnik, si raje oglejmo še super športnika, ki so naredili okoli slovitega W12 motorja.

Leta 1997 je na Tokiyskem salonu luč ugledal prototip Coupe. To je bila posledica zahteve direktorja VW skupine g. Ferdinand Piech, da pod peresom Giorgetta Giugiara in njegovega Italdesign teama, naredijo super športni avtomobil, ki bo sposoben imeti sredinsko nameščen W12 motor in "Synchro" štirikolesni pogon. 

VW Coupe, imenovan tudi Noardo, po italijanskem mestu Naredo, kjer je testna steza za preizkušanje vozil, je dobil tudi upodobitev v virtualnem svetu in to v slovitih igricah, kot so: Gran Turismo, Asphalt 8, Project Gotham Racing 3, GTI Racing, ter Test Drive series.

VW Coupe / Nardo
VW Coupe / Nardo | vir: VW

Drugi razlog, zakaj so ga naredili je preprosto razkazovanje mišic in svojega hišnega znanja, da je tudi VW sposoben narediti luksuzni in športni avtomobil, nekako v liniji kasnejših modelov Phaeton in Tuarega. Danes so lastniki slovite znamke Bugatti, čigar srce W16 izhaja ravno iz razvoja W6 2.8L, W5 2.3L, W8 4.0L, W12 6.0L in W16 8.0 L delovne prostornine.

Sam koncept je na začetku imel W12 motor s 5.6 L prostornine in 420 KM, ter 4x4x pogon. V izvedbi brez strehe pa je imel samo zadnji pogon.

Ponovno so ga predstavili leta 2001 na Tokijskem avto showu, a je že imel posodobljen motor W12, 6.0 L. Tako je premogel kar 608 KM in 621 Nm navora, kar je zadostovalo za pospešek od 0-100 km/h le 3,5 sekunde, ter s težo le 1.200 kg tudi končno hitrost neverjetnih 357 km/h.

VW Coupe / Nardo
VW Coupe / Nardo | vir: VW
Nardo je v 24 urah prevozil 7.740 km, ob povprečni hitrosti… ne, ni napaka, s kar 322,891 km/h.

Niso pa ostali zgolj pri lepem prototipu z ogromnim motorjem. Dejansko so naredili popolnoma vozen avtomobil in se z njim podali na stezo Nardo, kjer so v 24 urah prevozil 7.740 km, ob povprečni hitrosti… ne, ni napaka, s kar 322,891 km/h.


Čeprav je bil avtomobil vrhunski v vseh pogledih, tako oblikovno, kot tudi tehnično, nismo nikjer zaznali pravega razloga, da omenjeni model ni nikoli prišel v serijsko proizvodnjo. Škoda, žal, smola… recite temu kakorkoli, zagotovo bi našel svoje mesto pri zasebnih zbirateljih ter kakšnih zvenečih imenih zabavne in športne scene.

W zasnova motorja

Poglejmo še malo v drobovje W12 motorja. Je še vedno v proizvodnji, v osnovi pa je narejen z združitvijo dveh 15 stopinjskih VR6 motorjev (med valji je zgolj 15 stopinj zamika in to omogoča uporabo samo ene odmične gredi). Dva motorja sta združena v V zasnovo pod kotom 72 stopinj. Tako dobimo zelo kompakten in kratek motor, ki omogoča vgradnjo spredaj obenem pa je še dovolj prostora za prednji diferencial in s tem 4x4 pogon. 

W12 motor
W12 motor | vir: VW
Dva motorja sta združena v V zasnovo pod kotom 72 stopinj.

Na VR6 so odrezali en valj in dobili sila zanimiv VR5 motor z 2.3 L delovne prostornine s 150 KM ter ga dali v Passata B4. Nato so odrezali še en valj, da so imeli VR4, dali dva skupaj in nastal je W8 motor s 4.0 L prostornine in okoli 275 KM.

Bil dve leti v Passatu B5 letnik 2001 s Synchro pogonom, da so testirali vzdržljivost. Ker se je izkazal za dobro zasnovo, so dva taka motorja združili skupaj, tako dobili W16 motor s prostornino 8.000 ccm ter na vsak komplet 4 valjev namestili turbo polnilnik. Ko so zadevo sestavili in dobili znamenitih 1.001 KM, so ga postavili v Bugatti Veyron. In ostalo je že poznana zgodba.

Zato VW skupina včasih imenuje svoj 12 valjnik tudi WR12.

Zato VW skupina včasih imenuje svoj 12 valjnik tudi WR12. Prednost tega motorja je ravno kompaktnost, zato ga vidimo v toliko različnih modelih. Zato sta tudi Audi in Bentley z W12 motorji gnana preko 4x4 pogona, ker je pri motorju še prostor za prednji diferencial, saj klasični V12 motor zavzema preveč prostora in omogoča le zadnji pogon ali pa zapoveduje centralno namestitev.

Volkswagen Group W12 motor se uporablja v  high-end luksuznih modelih kot so:

 • Audi Avus quattro (koncept)
 • Audi A8L W12
 • Bentley Continental GT
 • Bentley Continental Supersports
 • Bentley Continental Flying Spur
 • Bentley Bentayga
 • Spyker C12 La Turbie
 • Spyker C12 Zagato
 • Spyker D12 Peking-to-Paris (prototipe)
 • Volkswagen Phaeton W12
 • Volkswagen Touareg W12
 • Volkswagen GTI W12-650 (prototipe)
 • Volkswagen W12 (koncept)

Gledano skozi tehnične oči je Bugatti Chiron nekako zadnji veliko prostorninski W16 dinozaver, ki še uporablja izključno motor z notranjim izgorevanjem, vsi ostali so že na hibridih in kombiniranih pogonih. Torej trenutno še uživajmo v večvaljnih simfonijah, ki pa vztrajno a nezadržno prehajajo v zgodovino.
 

Delite članek