REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hyundai Elevate - avtomobil, ki hodi

Hyundai Elevate - avtomobil, ki hodiHyundai Elevate | vir: Las Vegas car show

Vozilo, ki je sposobno tako vožnje po cesti, kot tudi bolj nekonvencionalnega premagovanja terena se imenuje Elevate. Samo po sebi ne bi bilo nič posebnega, če se sami nosilci koles ne bi podaljšali do te mere, da postanejo prve noge s katerimi si karoserija pomaga premagovati različne terene in vozilo pravzaprav hodi.

V vsakem kolesu imamo vgrajen elektromotor, tako da imamo dejansko 4x4 pogon, ki pride prav pri premagovanju ovir.

Naj si izgleda še tako nenavadno, je sam namen in tudi izvedba še kako dobrodošla, saj vsi sestavni deli že dejansko obstajajo in so razviti. Sama karoserija je iz lahkih materialov, kar predstavlja nižjo težo, ki je potrebna zaradi vgrajenih baterij s kapaciteto 66 kWh.

Dejansko je podnožje enotno, na katerega se lahko pritrdi različne izvedbe kabin za posebne namene.

V vsakem kolesu imamo vgrajen elektromotor, tako da imamo dejansko 4x4 pogon, ki pride prav pri premagovanju ovir. Vsaka roka je robotska, ki se lahko stegne do cca. 2 metra dolžine in s tem se samo vozilo lahko premika preko ovir.

Roka oz. noga se lahko pomakne tako naprej in hodi kot pes ali pa se pomika vstran in hodi kot pajek. Vsekakor izredno sposobno za premagovanje ovir in premik na željeno področje.

Uporabno naj bi bilo kot prvo vozilo, ki prispe na ogrožena področja zaradi potresov ali drugih nesreč.

Nekaj podobnega že obstaja in se imenuje bager pajek, le da je gnan preko hidravličnih pogonov. A tu je Hyundai predstavil svojo zamisel, saj se avtomobilski oddelki, ki pospešeno snujejo električna vozila kar poigravajo s svojimi kreacijami. Ker je vse mnogo lažje kot pri klasičnem pogonu z notranjim izgorevanjem in mehanskim prenosom moči na kolesa, je le domišljija in kreativnost meja.

Morda pa res kmalu vidimo takšna »lunarna« vozila tudi na naših cestah.

Delite članek